El Nadal és un dia de reunió familiar i menjar, molt menjar! De fet, per a molta gent sol ser un dia força estressant, perquè ha de fer dinar per a tota la família i això suposa molt de temps a la cuina. Cal preparar una bona olla de caldo, les verdures, la carn d’olla i un segon plat que, en funció de cada família, pot ser carn, peix o una opció vegetariana. A més, si voleu postres més saludables, segur que també teniu pensat preparar algun dolç sa. Amb tot plegat, és inevitable passar moltes hores entre fogons!

Dinar de Nadal saludable

Com podem planificar aquest àpat sense estrès?

Us donem 6 consells clau:

  1. Planifiqueu amb temps la llista de la compra i programeu-vos a l’agenda quins dies començareu a preparar cada plat. És important tenir clar quins moments de la setmana destinareu a preparar cada elaboració, ja que, si sabeu que teniu certs espais reservats, estareu més relaxats i tranquils. La sensació de no saber quan es tindrà temps de cuinar és la pitjor! I la que genera més estrès.
  2. Cuineu amb força antelació. Si feu una bona planificació, podreu deixar llestes moltes preparacions o bases, i el dia de Nadal us estalviareu molt de temps a la cuina. Les salses, cremes i alguns aperitius podeu guardar-los durant 3-4 dies a la nevera, o més temps si podeu envasar-los al buit. Les postres també poden preparar-se amb força dies d’antelació, especialment els torrons, bombons o polvorons; si feu fruita, val més preparar-la el mateix dia.
  1. Repartiu les tasques entre tots els membres de la família. Tothom, tant grans com petits, pot contribuir a les feines que cal fer abans i durant el dia de Nadal: anar a comprar, preparar diferents elaboracions, parar la taula, tallar torrons, posar el rentaplats… No ho feu tot vosaltres! Saber que hi ha més mans per treballar fa més planer el dia.
  2. Traieu-vos feina de sobre amb el caldo de Nadal d’Aneto. Si sabeu que no tindreu temps per fer-ho tot, aposteu per comprar caldos de bona qualitat, sense conservants, sucres ni altres additius afegits. El caldo de Nadal d’Aneto és una gran alternativa, ja que manté tot el gust d’un bon caldo casolà! Està fet amb costella de porc, gallina, pastanaga, porro, cigrons, all, garró de vedella, pernil ibèric, cebes, col, api, patata i sal marina. No té gluten, lactis ni ou i està preparat a foc lent durant tres hores, com sempre s’ha fet. Sorprendreu tota la família amb el millor sabor i sense haver d’estressar-vos ni passar gaire temps a la cuina.
  1. Reaprofiteu les sobres. Sabem que el Nadal és una època en què, a vegades, ens excedim una mica amb la quantitat de menjar. Però, no llenceu res! Penseu que tot es mereix una segona oportunitat. I, de fet, no us ha passat molts cops que un plat era més bo l’endemà? El brou mateix és deliciós i es pot reaprofitar i incloure’l en altres preparacions com estofats, cremes de verdures o fins i tot per cuinar els cereals i llegums i donar-los un regustet ben bo. Amb la carn i sobres de verdures del brou podeu fer unes croquetes casolanes. La festa està assegurada.
  1. No embogiu amb les quantitats. Sovint, quan sabem que tindrem convidats a casa, tendim a preparar més menjar del que cal. A part dels plats principals, ens enredem a preparar aperitius variats, diferents tipus de postres… però, en realitat, no cal! Que hi hagi més plats no implica que el dinar de Nadal tingui més èxit. Per tant, no us atabaleu preparant més plats dels que calen.

 

Apliqueu aquests consells i descobriu com passar unes festes tranquil·les i sense ansietat.

Si opteu per comprar un caldo de Nadal, us proposem fer un experiment: poseu a prova els més cuinòfils de la família. No ho expliqueu a ningú i a veure si algú descobreix el truc. Segur que més d’un cau a la “trampa”.

Bones festes!