Jornades laborals llargues i intenses, estrès o ansietat sostinguts i falta de son reparador són algunes de les causes d’un estat de fatiga amb el qual ens estem acostumant a viure, però que no hauríem d’acceptar, perquè podria tenir conseqüències perilloses per a la nostra salut.

S’estima que entre un 5% i un 20% de la població té fatiga persistent, i és un dels motius de consulta més comuns en atenció primària.

Estrès oxidatiu, inflamació i disfunció mitocondrial

Però, per què l’estrès, la falta de son o el contacte amb contaminants ens condueixen a un estat de fatiga?

Els mecanismes etiològics subjacents no es coneixen completament, no obstant això, s’ha vist que les persones amb fatiga solen tenir un estat d’inflamació de baix grau que inhabilita la producció d’energia ATP –que és la font d’energia principal que fa servir la majoria dels processos i funcions cel·lulars– per part dels mitocondris.

Al seu torn, la disfunció mitocondrial augmenta la producció d’espècies reactives d’oxigen, la qual cosa condueix a un cercle viciós d’estrès oxidatiu –que malmet les estructures mitocondrials– i declivi energètic.

Nutrients que potencien l’obtenció d’energia

Hi ha alguns nutrients que actuen com a cofactors per produir energia i que, per tant, són fonamentals per rendir més en el dia a dia.

El coenzim Q10 és un cofactor clau per produir energia ATP, alhora que és un potent antioxidant amb capacitat per reduir l’estrès oxidatiu, que fa mal als nostres mitocondris.

L’ús d’extractes estandarditzats d’escorça de roure francès (Robuvit®), rics en roburines, ha mostrat que és beneficiós per a l’estrès oxidatiu i a l’hora de millorar els símptomes físics i mentals relacionats amb la fatiga en diferents perfils de subjectes. També s’ha vist que, en individus entre 65 i 75 anys convalescents després d’un procés infecciós com la grip, l’ús d’escorça de roure francès afavoreix la recuperació, ja que millora els símptomes de fatiga i feblesa, entre d’altres.

S’ha identificat que l’aparició de la fatiga durant l’exercici i el mal muscular està vinculada amb l’estrès oxidatiu. La curcumina, provinent de la cúrcuma, és coneguda per la seva acció antioxidant, ja que redueix metabòlits reactius d’oxigen.

La vitamina B5 és, per part seva, un precursor del coenzim A, essencial en un gran nombre de reaccions metabòliques, com el cicle de Krebs, que és on se sintetitza l’energia ATP. Així, l’àcid pantotènic té un rol fonamental a l’hora de mantenir el metabolisme energètic i el rendiment mental normals, fet que contribueix a reduir el cansament i la fatiga.

El risc dels estimulants

Davant de les exigències de la vida quotidiana, moltes persones recorren a estimulants com el cafè, que, encara que certament afavoreixen un rendiment més alt, acaben tenint un efecte contraproduent, ja que augmenten els nivells d’adrenalina i poden conduir a un estat de fatiga adrenal.

El cafè produeix un estat d’alerta que, a curt termini, pot resoldre un estat de cansament, però que, a mitjà termini, acaba generant tolerància. El cervell s’adapta a la cafeïna i, amb el temps, en necessita més per aconseguir el mateix efecte.

Un suport per a moments exigents

Quan tenim la sensació de tenir prou energia, si busquem millorar el rendiment esportiu o en moments puntuals d’exigència mental, la complementació pot ser un bon suport a una alimentació i hàbits saludables.

Douglas Laboratories®, que fa més de 65 anys que desenvolupa complements alimentosos de la qualitat més alta, presenta un nou producte, Energy Recharge, capaç de proporcionar energia tant física com mental sense aportar estimulants.

Energy Recharge conté:

  • Àcid pantotènic, que actua de manera sinèrgica amb una sèrie d’ingredients que completen aquesta fórmula i que fan que sigui una gran aliada per a èpoques exigents o de decaïment.
  • Robuvit®, un complex de polifenols bioactius obtinguts de boscos de roures sostenibles en els quals no es fa servir cap mena de pesticida ni fertilitzant. Molts estudis clínics han demostrat els seus beneficis, ja que s’ha vist que redueix els símptomes de la fatiga i millora l’estat d’ànim i benestar emocional.
  • Curcumina, amb propietats antioxidants i antiinflamatòries. Per garantir la biodisponibilitat i l’efecte òptim de la curcumina, la fórmula inclou també Bioperine®, un extracte de pebre negre.
  • Coenzim Q10, ingredient especialment interessant, perquè es tracta d’un micronutrient els nivells del qual disminueixen amb l’edat o del qual sol haver-hi dèficits nutricionals.