Es donen molts consells per dormir millor i tenir un somni reparador d’unes 7 o 8 hores diàries, però per què fem tant d’èmfasi en aquest tema?

Us expliquem 10 bones raons per dormir i evitar possibles problemes de salut causats per la manca de son:

 1. El cervell es detoxifica quan dorm: el sistema limfàtic elimina els residus creats durant el dia (com la proteïna beta amiloide, directament relacionada amb l’Alzheimer).
 2. Amb només una nit de falta de son s’altera la segregació correcta de ghrelina/leptina. Això fa que l’endemà sentim menys sacietat/augment de la gana i, a la llarga, acaba contribuint a un augment de pes. Així que si vols controlar el teu pes, has de dormir.
 3. No dormir disminueix el rendiment tant físic (estaràs molt més cansat) com psíquic (problemes de cognició i de memòria).
 4. La manca de son contribueix a un augment de la inflamació crònica de baix grau.
 5. Un mal descans fa que metabolitzem pitjor la glucosa i que es mantingui més temps a la sang, cosa que contribueix a la resistència a la insulina/obesitat/diabetis.
 6. No dormir bé empitjora l’estat d’ànim i afavoreix un fort estat d’irritabilitat.
 7. Un augment de certes malalties com ara problemes cardiovasculars, processos tumorals, envelliment cel·lular, immunosupressió, alteracions metabòliques, etc. poden ser causades per la manca de son.
 8. No dormir redueix els nivells de testosterona i de l’hormona de creixement.
 9. L’estrès crònic i la depressió poden augmentar per la falta de son.
 10. Un mal descans augmenta els problemes de fertilitat.

 

Com afavorir un son reparador

Durant el dia, el cos està ocupat dedicant l’energia a altres tasques de les quals només pot descansar si dormim, per això és tan important tenir un bon descans nocturn. Per desgràcia, cada cop veiem amb més freqüència molta gent que li costa molt dormir, agafar el son o dormir profundament. Per aquesta raó, és fonamental anar a l’arrel del problema i solucionar-lo.

Pel camí podem fer servir petites ajudes que ens poden ser molt útils. Un exemple és el Bechi GoodNight! El ritual de nit que agrairàs cada matí.

Un sobre de Bechi GoodNight! una hora abans de dormir t’ajudarà a relaxar-te i reduir el temps per agafar el son, mantenir-lo durant la nit i gaudir d’un bon descans.

La seva fórmula conté plantes i principis actius que es potencien per afavorir la relaxació i facilitar el descans:

 • La melatonina contribueix a disminuir el temps necessari per agafar el son i a alleujar la sensació subjectiva de desfasament horari (jet lag).
 • La rosella de Califòrnia ajuda a mantenir un estat calmat davant d’un estil de vida atrafegat.
 • L’L-Triptòfan és el precursor de la serotonina, coneguda com l’“hormona de la felicitat”.
 • El llúpol s’utilitza tradicionalment per tractar problemes d’ansietat i trastorns del son.

Maria Zapata
Maria Zapata

Biòloga, dietista i PNI. Creadora de VadeNutri

    @vadenutri