El planeta ens ha donat un bon toc d’alerta; si no el cuidem i en tenim cura els ecosistemes es desequilibren i, a llarg o curt termini, ens afecta. Ha arribat el moment d’apostar per un model de creixement nou construït sobre normes ètiques i respectuoses amb el medi ambient.

Com a consumidors tenim la força per impulsar les empreses compromeses amb la nostra salut i la de l’entorn; les que aposten per productes que no malmeten els ecosistemes, potencien el reciclatge i aposten per la sostenibilitat social i mediambiental de la seva marca.

Productes neteja naturales

5 claus per netejar cuidant el planeta

A l’Estat espanyol es fan servir més de 1.200 tones de productes de neteja a l’any entre detergents, rentavaixelles i productes d’higiene, i molts fan malbé sòls, rius o mars. Cal exigir productes que entrin en el marc de les cinc bases d’una compra responsable per tal de reduir el nostre impacte i preservar la biodiversitat dels ecosistemes.

1.    Ingredients naturals i biodegradables

Els sabons i detergents tradicionals tenen ingredients nocius per al medi ambient, com els fosfats, que provoquen creixements descontrolats d’algues que malmeten l’equilibri dels ecosistemes i provoquen les anomenades marees vermelles.

Apostant per productes amb ingredients naturals, renovables i biodegradables i evitant sabons i detergents amb productes químics tòxics ajudem a reduir l’impacte mediambiental que tenen.

2.    Envasos biodegradables, reciclables o reutilitzables

Al mar es llencen cada any milions de tones de plàstic que destrueixen l’ecosistema marí i que acaben als nostres plats en forma de microplàstics. Molts d’aquests envasos són substituïbles per envasos de materials biodegradables d’origen vegetal, com la fècula de la patata, el midó del blat de moro o el midó de la canya de sucre, que, en descompondre’s, no perjudiquen l’ecosistema marí.

Cal potenciar els envasos reutilitzables amb una llarga vida útil i apostar per envasos reciclables i reciclats, que ajuden a reduir la sobreexplotació de petroli, un recurs natural limitat i contaminant.

En definitiva, no només cal que ens fixem en els ingredients, sinó també en els envasos dels productes que adquirim; cal evitar els que tenen embalatges exteriors innecessaris, exigir els que, quan es degraden, no ens fan mal ni a nosaltres ni a l’entorn i apostar sempre per la regla de les 3R: reduir, reutilitzar i reciclar.

3.    De comerç just

Com a compradors tenim una gran responsabilitat. Cada cop que comprem un producte afavorim l’empresa que hi ha al darrere i els valors que predica. Cal ajudar les empreses que recorren als canals de comerç just: les que beneficien les poblacions d’origen de les matèries primeres i aposten per la justícia econòmica social.

4.    Compromís real: més enllà del discurs, passar a l’acció

Hi ha projectes i organitzacions que ajuden el planeta a contrarestar els danys derivats del consum descontrolat i de l’ús de productes que malmeten el nostre entorn.

Les empreses membres del projecte “1% for the Planet” es comprometen a donar l’1% de la facturació a accions destinades a protegir el planeta. Amb cada compra es col·labora directament en projectes que ajuden a mantenir els ecosistemes.

5.    Certificats ecològics

Els sabons elaborats a partir de productes naturals amb criteris ecològics són innocus tant per a nosaltres com per a l’entorn.

El certificat Ecocert Cosmos Organic per a productes de cosmètica ecològica i natural i Ecocert Ecodetergent per a productes de neteja garanteixen procediments de fabricació ecològics tant del producte com de l’embalatge, un ús responsable dels recursos naturals i la verificació de la composició amb una transparència total sobre els ingredients. Per tant, els productes certificats són una ferma garantia de qualitat davant del consumidor compromès.

Dins el marc d’una economia social i respectuosa amb el medi ambient trobem dues marques de productes d’higiene corporal i de la llar que permeten cuidar-se i netejar sense perjudicar els ecosistemes i que, a més, participen en el projecte “1% for the Planet” per retornar a la Terra una petita part del que li prenem donant suport a projectes que protegeixen la biodiversitat dels ecosistemes.

Per a la higiene corporal, Douce Nature, que es declara com una marca amb un gran compromís mediambiental i social, té una extensa gamma de xampús, gels de dutxa, productes d’higiene i desodorants a base d’ingredients naturals d’origen controlat i comerç just així com envasos ecoresponsables i 100% d’origen vegetal.

Les seves fórmules arriben a tenir un 99% d’ingredients naturals i estan certificades per Ecocert Cosmos Organic, que, amb una transparència total en l’etiquetatge, garanteix que aquests productes cuiden tant la pell com el planeta.

Per netejar la llar sense embrutar l’entorn, Ecodoo ofereix una gamma completa de productes ecològics que cobreixen totes les tasques domèstiques continguts en embalatges reciclats i reciclables així com fórmules biodegradables amb ingredients d’origen natural. El segell Ecocert Ecodetergent garanteix uns processos de fabricació i uns productes respectuosos, sense derivats del petroli, sense colorants i sense perfums de síntesi.

Amb cada decisió i amb cada petit gest augmentem o reduïm el nostre impacte sobre el medi ambient. Ja ha passat el temps de reflexionar, cal actuar i responsabilitzar-se de totes les decisions per aconseguir el futur que volem.