Tot i que culinàriament es fa servir com si fos un cereal, en realitat la quinoa és la llavor d’una planta que es conrea tradicionalment a l’altiplà dels Andes, la Chenopodium quinoa. Habitualment es diu que és un pseudocereal perquè s’assembla molt als cereals i es fa servir de manera similar a la cuina, però tant les propietats que té com el seu origen botànic són diferents.

quinoa

 

N’hi ha més de tres mil varietats diferents, però normalment al mercat trobem la quinoa blanca, la vermella o la negra o bé barreges amb les tres varietats juntes. Les varietats descrites com a quinoa reial són les que es cultiven exclusivament a l’altiplà bolivià, l’origen del cultiu d’aquesta llavor, on les condicions de temperatura i altitud són molt específiques i d’on obtenen el gust tan característic que tenen.

Quins beneficis té la quinoa?

La quinoa és un aliment complet, nutritiu i fàcil de pair. Com que té molts nutrients es considera un superaliment molt beneficiós per a la salut. Rica en hidrats de carboni d’assimilació lenta, amb tots els aminoàcids essencials, i moltes vitamines i minerals, la quinoa és una molt bona alternativa si voleu o necessiteu evitar el gluten.

Va molt bé quan cal controlar els nivells de colesterol, ja que aporta greixos saludables i, com que té força fibra, ajuda en casos de restrenyiment. A més, gràcies al fet que té un índex glucèmic baix, també és apta en cas de diabetis. Cal destacar que conté potassi, magnesi i fòsfor, tres minerals imprescindibles per a una bona salut òssia, com també ferro i calci i vitamines del grup B, com la vitamina B9, especialment interessant en els primers estadis de l’embaràs.

La quinoa aporta aproximadament un 16% de proteïna completa, això vol dir que té tots els aminoàcids essencials, els que el cos no sintetitza i que, per tant, hem d’incorporar a partir de la dieta.

A diferència dels cereals i dels llegums, que són deficitaris en alguns aminoàcids essencials i que s’han de combinar adequadament per obtenir proteïna completa, la quinoa és tota sola una molt bona font de proteïna; això la fa molt interessant per a les persones veganes, vegetarianes i totes les que volen o necessiten menjar menys proteïna animal.

És un aliment molt indicat per a esportistes o persones amb molt desgast físic, ja que conté força hidrats de carboni complexos, proteïnes i minerals.

La quinoa a la cuina!

La quinoa ofereix un gran ventall de possibilitats a la cuina. El més habitual és fer-la servir d’alternativa en receptes d’arrossos o en forma d’amanida freda. Però ens permet fer moltes més preparacions: sopes, bunyols o hamburgueses vegetals, entre d’altres.

És molt fàcil de pair si tenim la precaució de netejar-la abans de cuinar-la per tal d’eliminar les saponines, un component tòxic que dificulta l’absorció de nutrients i li dona un gust amarg. Per fer-ho bé, només cal rentar-la fregant amb cura amb les mans sota un raig d’aigua i, en el moment de cuinar-la, cal retirar l’escuma que es forma.

Al mercat trobem moltes opcions que no poden faltar al vostre rebost si voleu incloure la quinoa a la dieta i gaudir-ne de manera habitual. Quan comprem quinoa, és molt important assegurar-se que sigui ecològica i que l’empresa que la comercialitza protegeixi els productors locals i aposti per la justícia econòmica social.

Priméal és una marca d’alimentació vegetal ecològica experta en el comerç de quinoa que basa la seva filosofia d’empresa en el respecte al desenvolupament econòmic local, el medi ambient i les condicions de vida dels productors de l’altiplà bolivià, bressol de varietats úniques i ancestrals de quinoa. Apostar pels seus productes és preservar els productors locals i evitar que l’exportació dels seus productes condicioni l’economia social de la zona.

Que no falti al teu rebost!

Sempre heu de tenir al rebost alguna d’aquestes opcions:

  • Gra cru: ja sigui de la varietat de quinoa reial blanca, quinoa reial vermella, quinoa negra o la barreja de les tres varietats juntes, anomenada Quinoa Trio.
  • Quinoa Express, una quinoa precuinada que tindreu a punt en cinc minuts! Ideal si no teniu temps per cuinar i no voleu renunciar a un plat saludable.
  • Quinori, una barreja de quinoa blanca, quinoa vermella, arròs integral, cigrons i llavors de sèsam; una bomba d’energia, proteïnes, vitamines i minerals per assegurar un plat altament nutritiu i complet.
  • Pasta feta a base de quinoa i blat amb gust de curri, all i julivert, tomàquet o verdures; ideal per donar gust i color als plats i aportar un plus de proteïnes.

La quinoa no és un aliment exclusiu per al dinar o sopar; és una gran alternativa per començar el dia i carregar-nos d’energia i proteïnes. Una bona pensada és preparar un esmorzar amb musli de fruita i quinoa combinat amb llet vegetal o iogurt de coco i, si sou molt llaminers, també podeu combinar-ho amb cereals inflats amb cacau.