Originàriament, la fruita deshidratada o dessecada sorgeix com la possibilitat de conservar les fruites i fer que durin més, ja que, com que contenen aigua, són naturalment força peribles. Aquesta pràctica –summament antiga– ens permet beneficiar-nos dels seus valuosos nutrients durant tot l’any i sense por que se’ns facin malbé.

snack saludable

Màxima concentració de vitamines i minerals

Les fruites deshidratades són especialment riques en algunes vitamines del grup B (tiamina, niacina) –interessants per al sistema nerviós– i en provitamina A (betacarotens) –molt antioxidant i necessària per a la salut de la pell i mucoses. Algunes també aporten minerals, com ferro o calci.

Les figues seques, per exemple, aporten quantitats generoses de calci i magnesi, cosa que afavoreix una bona salut per al sistema musculoesquelètic. Un altre exemple: 100 g d’orellanes d’albercoc aporten fins al 75% de les necessitats diàries de vitamina A.

El remei de l’àvia per anar bé de ventre

Des de sempre, quan teníem algun episodi de restrenyiment, les nostres àvies ens oferien unes orellanes d’albercoc o unes prunes seques i, de forma gairebé miraculosa, el problema desapareixia. Això es deu principalment al seu contingut en fibra soluble i sorbitol, un tipus de sucre que funciona com a laxant natural.

A més, com són riques en potassi, les fruites dessecades són diürètiques, la qual cosa en reforça l’efecte depuratiu.

Per endolcir les postres de la manera més natural

Un dels grans desafiaments del moment d’endolcir unes postres és minimitzar la presència d’edulcorants poc saludables, com el sucre blanc. La fruita dessecada es presenta com una alternativa natural que, a més d’endolcir, aporta un sabor especial segons quina es triï. Queda la mar de bé en pastissos, compotes o melmelades.

En alguns casos, val la pena remullar-les abans per estovar-les i aconseguir una textura més carnosa, com passa amb els dàtils.

La millor combinació

Una altra opció de snack excel·lent és combinar fruites deshidratades i fruita seca. Aquí, a l’energia que aporta la fruita, s’hi sumen els greixos i proteïnes de bona qualitat de la fruita seca, que afavoreixen una absorció dosificada dels sucres i, per tant, una sacietat més duradora.

En dietes vegetarianes, el consum de fruita seca en forma de snack és una de les formes més efectives d’evitar dèficits nutricionals.

La casa Noberasco, fundada el 1908 per la família Benedetti, és líder en producció de fruita seca i fruita deshidratada d’origen ecològic i pionera en el model de conservació, lliure de substàncies problemàtiques, com el diòxid de sofre, i de qualsevol substància perjudicial per a la salut.

Entre els productes ecològics estrella de Noberasco, podem trobar la macedònia de fruits tous –amb varietat de fruita dessecada, les prunes toves sense pinyol, els albercocs tous sense pinyols i la mescla de fruita seca, que combina anacards, nous, avellanes, panses de raïm i nabius, ideal per portar sempre a sobre o per aportar gràcia i sabor a les amanides.

Noberasco és líder mundial en el sector dels fruits i reuneix el saber fer de més d’un segle d’experiència, amb el respecte per la qualitat nutricional dels aliments. Els fruits secs ecològics de Noberasco són saborosos, sans, variats i molt nutritius, són rics en vitamines, minerals i fibra, són ideals per complementar una dieta sana i equilibrada. En el revers de l’envàs hi ha un codi de colors que ressalta els beneficis nutricionals més importants i un consell dietètic de cadascun.