Fastgood. Us sona? El mateix Ferran Adrià va encunyar el concepte ja fa uns quants anys en una proposta de restauració que gestionaria NH Hoteles i que pretenia dignificar la cuina ràpida amb un model gastronòmic de preu assequible, saludable i de bona qualitat.

I, de fet, ja són diversos els restaurants de cuina ràpida que avui ofereixen plats i menús eminentment vegetals, ecològics i saludables. La clau rau a treballar amb aliments lliures d’elements químics artificials, frescos i de qualitat i, evidentment, en l’elecció i la combinació de plats que faci el consumidor per tal d’acabar fent un àpat equilibrat i no escudar-se en la bandera de l’ecològic (per exemple: podríem acompanyar una hamburguesa ecològica d’una bona ració d’amanida o d’una crema de verdures sense nates per aconseguir un àpat equilibrat i no caure en les patates fregides, el refresc i el gelat, encara que siguin ecològics).

Ara bé, a casa, com ho fem? Per sort, ja hi ha diverses marques de tradició ecològica que estan invertint en plats preparats sans, i que resulten una opció de gran ajuda per als dies que no tenim temps per passar per la cuina o que no tenim ganes de ficar-nos-hi (sempre que no n’abusem ni es converteixi en un hàbit). D’opcions, en tenim moltes, però val la pena aturar-se a llegir les etiquetes dels productes per assegurar-nos que triem bé.

De fet, segurament, les hamburgueses vegetals serien a la primera posició del rànquing dels fastgood més venuts als comerços eco, ja que han aconseguit instaurar-se com el gran comodí culinari de moltes famílies. “No sabem què sopar? Doncs hamburguesa vegetal i amanida!”. Segur que us sona…

Però és que, a més, ara ja en tenim per a tots els gustos, fetes amb cereals, llegums, vegetals de tot tipus i amb condiments diversos com ara espècies exòtiques, fruita, formatge, etc.

Avui, però, us volem explicar que, més enllà de les hamburgueses vegetals, hi ha molts altres plats de menjar saludable preparat que ja podem comprar i que, de ben segur, ens seran ben útils per fer un fons d’armari preparat per a les emergències.

Per exemple, us imagineu unes samoses en versió eco? Si no les coneixeu, les samoses són una pasta de forma triangular de farina de blat farcides amb carn, amb verdures o amb llegums, molt típiques de la gastronomia asiàtica, que potser deveu haver menjat en algun restaurant de cuina hindú. Podríem dir que són l’equivalent asiàtic a les crestes mediterrànies, molt tradicionals també a casa nostra i un dels plats típics que s’ensenyen de generació en generació, però que se solen fer amb farina blanca.

Doncs bé, ara les podeu menjar ja fetes i 100% ecològiques! A les neveres de molts comerços eco, hi trobareu les samoses de Biográ a l’estil tibetà, hindú, grec i italià, fetes amb farina d’espelta, verdures diverses, espècies o mantega de coco (la d’estil hindú). Les podeu passar per la paella, però a nosaltres ens agraden més al forn, així aconseguim que quedin més cruixents.

Les podeu menjar acompanyades d’una amanida, d’una mica de verdura al vapor ja cuita que tingueu a la nevera, d’una crema freda crudivegana, etc. i ja tindreu un sopar ben bo i ben ràpid!

Amplieu mires i no us quedeu només amb les hamburgueses vegetals, que el món del fastgood ecològic és extens i, de ben segur, us resoldrà més d’un àpat!