Ens trobem gairebé a les portes de la primavera i, amb ella, tornen les al·lèrgies. Segur que molts de vosaltres us pregunteu què podeu fer per prevenir-les i tractar-les!

Però no només les al·lèrgies estacionals són cada vegada més freqüents, sinó que una mala permeabilitat intestinal a conseqüència de l’estrès, els mals hàbits alimentaris, els xenobiòtics, la manca d’hores de descans, etc. acaba per provocar al·lèrgies alimentàries que debiliten el nostre sistema immunitari. Es desenvolupa un quadre inflamatori que, sumat a una pràctica esportiva on es generin radicals lliures –un baix rendiment muscular està relacionat amb l’estrès oxidatiu originat pels radicals lliures–, potencia encara més aquesta permeabilitat.

Al·lèrgies primaverals

Un dels principals objectius és reparar la mucosa intestinal per al desenvolupament d’una correcta funció protectora de la mucosa gàstrica, que permeti absorbir més nutrients i així enfortir el nostre sistema immunitari. Si millorem els nostres hàbits nutricionals, augmentant el consum de fruites i verdures de temporada, proteïnes d’alt valor biològic, aliments rics en prebiòtics i probiòtics, cereals integrals i, alhora, eliminant farines i sucres refinats, aconseguirem disminuir la inflamació intestinal i millorar la funció protectora.

Entre els diferents remeis als quals podem recórrer destaquem la quercetina: el flavonoide que més ingerim amb la dieta, present majoritàriament en aliments vegetals com ara pomes, cebes, raïm, tomàquets, verdures del gènere Brassica sp. i també en llavors, nous, flors i escorces.

És un extracte polivalent, amb múltiples beneficis per a la salut. La quercetina procedeix dels botons florals de la Sophora japonica L., coneguda com a acàcia del Japó, un arbre de la família de les lleguminoses (Fabaceae), on es troba en alta concentració.

Com ens poden ajudar els flavonoides?

Ens centrarem en la quercetina com a exemple efectiu de flavonoide que té les aplicacions següents d’acord amb assaigs clínics realitzats:

  • Regula la permeabilitat intestinal: té un paper protector contra l’alteració de la funció protectora i la inflamació intestinal, alhora que millora aquesta funció de l’epiteli estimulant les proteïnes d’unions estretes com les ocludines i claudines.
  • Estimula el sistema immunitari i és útil en temporada d’al·lèrgies estacionals: aquesta funció està estretament relacionada amb l’anterior. Enfortir la mucosa intestinal ens permetrà reduir i prevenir infeccions del tracte respiratori superior (en actuar també com a antioxidant estimula una acció antiinflamatòria) i reduir al mateix temps símptomes al·lèrgics tant respiratoris (asma) com cutanis (reducció de la reacció local de la histamina i l’enrogiment).
  • Regula la immunitat de la mucosa enfront d’al·lèrgies alimentàries. Controla els nivells d’IgE i ajuda a disminuir la reacció d’hipersensibilitat.

És interessant relacionar també les propietats de la quercetina amb el rendiment esportiu:

Com que és un polifenol, té propietats antioxidants: com bé sabem, en la pràctica de l’exercici físic es generen radicals lliures i, com a conseqüència, estrès oxidatiu. La quercetina millora el rendiment esportiu i la recuperació muscular per a un correcte benestar després de l’activitat física, ja que neutralitza aquests radicals lliures.

Com podem millorar l’absorció de la quercetina?

Com ja hem dit, com que és un polifenol, la quercetina es caracteritza per una baixa absorció intestinal en ser administrada per via oral, per la qual cosa se’n requereixen dosis molt elevades per obtenir un nivell plasmàtic eficaç.

Les principals causes de la baixa biodisponibilitat es basen en la seva poca solubilitat en aigua (molècula hidròfoba i cristal·lina), baixa permeabilitat i ràpid metabolisme, juntament amb una degradació bacteriana de la molècula.

Gràcies a la tecnologia patentada Fitosoma®, els components individuals de l’extracte de la planta es recobreixen amb fosfolípids (fosfatidilcolina de gira-sol). El cos humà reconeix aquests fosfolípids com a nutrients i permet que els principis actius de la planta travessin de forma natural les membranes cel·lulars, cosa que optimitza una absorció més bona, 20 vegades millor que el mateix extracte sense utilitzar aquesta tecnologia.

Actualment, el complement alimentari FitoQuer de Cien por Cien Natural conté un extracte innovador de quercetina formulada amb la tecnologia Fitosoma® (Quercefit®), que augmenta l’absorció i la biodisponibilitat d’aquest flavonoide. La fórmula es completa amb vitamina D3 i vitamina B2.

En què pot ajudar-nos la quercetina fitosomada Quercefit®?

La qualitat de l’extracte Quercefit® que trobem a FitoQuer confirma el perfil de seguretat i de millora significativa de l’absorció de la quercetina (d’alta biodisponibilitat). Imita el procés natural d’absorció de nutrients per portar un principi actiu de plantes a l’interior de la cèl·lula. La tecnologia Fitosoma® respecta al màxim la naturalesa de l’ingredient. Quercefit® té actualment el suport d’un estudi farmacocinètic, un estudi de seguretat i tolerabilitat i tres estudis clínics en humans que n’avalen les propietats.

És important destacar la formulació completada amb vitamina D3 i B2:

  • La vitamina D3 contribueix al bon funcionament dels músculs i al bon funcionament del sistema immunitari.
  • La vitamina B2 ajuda a disminuir el cansament i la fatiga i contribueix a la protecció de les cèl·lules enfront del dany oxidatiu.

Cal destacar la presència de l’extracte Quercefit® com un dels actius presents en el producte de PermeaVit®, també de Cien por Cien Natural, que, juntament amb altres ingredients, contribueix al manteniment de les mucoses, com la intestinal, en condicions normals.

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud