Buckwheat flourEl gluten és una proteïna que trobem en la llavor de molts cereals, especialment del blat, i és responsable de l’elasticitat de la massa de farina, i, juntament amb la fermentació, del volum del pa, com també de la consistència elàstica i esponjosa dels pans i masses enfornades.

Moltes persones tenen intolerància al gluten, i la majoria no en són conscients. La celiaquia és la forma més greu de la intolerància al gluten.

Aquest tipus d’intolerància pot afectar la salut perquè malmet el revestiment dels intestins, ja que dificulta l’absorció de nutrients o provoca una resposta autoimmune.

És sabut que la malaltia celíaca i la intolerància al gluten (fins i tot sense arribar a ser celiaquia) són causes importants d’infertilitat i d’avortaments espontanis. En tots dos casos, es pot solucionar amb una dieta sense gluten.

Hi ha una connexió entre la sensibilitat al gluten i la infertilitat, que normalment provoca avortaments espontanis. Alguns estudis indiquen que el 8% de les dones amb infertilitat diagnosticada també poden tenir celiaquia. Actualment, els metges no fan fer cap test d’intolerància al gluten a les dones que s’estan intentant quedar embarassades, com tampoc cap test d’anticossos tiroides, dèficit de vitamina D i altres problemes comuns de fertilitat.

Altres estudis mostren que, quan les dones tenen una malaltia tiroide autoimmune, la incidència de celiaquia augmenta a un 27%.

A més, hi ha altres estudis que han demostrat que les dones amb endometriosi tenen més del doble de possibilitats de tenir malaltia celíaca, i que les dones amb altres malalties autoimmunes també tenen un risc elevat. Les dones amb SOP (síndrome d’ovaris poliquístics) també s’haurien de fer el test.

Convé considerar l’eliminació del gluten en casos d’infertilitat inexplicada, trastorns de tiroides, avortaments de repetició, trastorns autoimmunes o problemes digestius crònics.

 

Moltes dones poden tenir sensibilitat al gluten, però no reaccionar-hi mitjançant una resposta autoimmune; per tant, no els serviria de res fer un test d’intolerància al gluten. Les proves per detectar aquest tipus d’intolerància no són fàcils. El diagnòstic, generalment, és possible després que als intestins ja hi hagi un dany greu.

Una altra manera d’observar si hi ha sensibilitat és fent una dieta sense gluten durant un o dos mesos. La persona pot perdre pes (si tenia sobrecàrrega), notar més energia física i mental, deixar de tenir inflor abdominal, flatulències, restrenyiment, diarrea o síndrome de l’intestí irritable, trobar-se millor anímicament i estar més lúcida mentalment.

Després d’un o dos mesos, es pot provar de menjar gluten durant un dia i observar com reacciona el cos: si hi ha malestar, mal de cap o problemes digestius, llavors hi haurà evidències de sensibilitat al gluten.

No tot el menjar sense gluten és saludable i bo per a la fertilitat. La dieta de la dona que vol quedar-se embarassa no hauria de ser “sense gluten”, sinó feta d’aliments que nodreixin i potenciïn la fertilitat.

Trobem gluten en blat, ordi, sègol, civada amb gluten, espelta, sèmola, durum, búrgul, kamut, cuscús, tabule, tempura, malt.

Però, a més, hi pot haver traces de gluten en molts altres menjars i begudes, com la cervesa, el vinagre de malt o la salsa de soja o d’altres tipus.

Cal evitar aliments que continguin els ingredients següents (tret que indiquin que no contenen gluten):

 • Proteïna vegetal hidrolitzada (hamburgueses vegetals, etc.
 • Aliments modificats amb midó.
 • Aromatitzants naturals i salsa de soja –una alternativa és el tamari sense blat.

Cal fixar-se especialment si hi ha blat i gluten en:

 • Pans, pastissos, coques, galetes, rosquilles, galetes salades i tots els productes de forn, ja que la majoria estan fets amb farina de blat. Podeu trobar alternatives en productes per a al·lèrgics al gluten.
 • Cereals per a l’esmorzar, freds i calents.
 • Pastes alimentàries, fins i tot els nyoquis, spaetzle, chow mein, el mein i pastes farcides. Els fideus d’arròs, fideus de fajol i pastes per a al·lèrgics al gluten són bones alternatives.
 • Aperitius, especialment si estan assaonats o altament processats.
 • Sopes i salses.
 • Carns o verdures arrebossades, com el pollastre fregit.
 • Boles de massa bullida (dumplings), mandonguilles, embotits, pastís de carn i aliments similars, ja que sovint contenen pa ratllat o farina.
 • Cervesa (hi ha cerveses sense gluten).
 • Salses per a amanides, salsa Perrins i altres condiments.

Grans que no contenen gluten:

 • Amarant
 • Arròs
 • Civada sense gluten
 • Blat de moro
 • Mill
 • Teff
 • Quinoa

En les dones celíaques, el gluten desencadena una resposta autoimmune des de la mucosa de l’intestí que estimula la producció d’anticossos cap al gluten que circula en la sang i focalitza un atac autoimmune en el revestiment de l’intestí, el qual s’inflama i fa malbé les petites vellositats que absorbeixen els nutrients i els greixos. Això deixa l’intestí incapaç d’absorbir els nutrients eficaçment i pot causar dèficits d’àcid fòlic, ferro, vitamina D i altres nutrients crítics per a la fertilitat i un embaràs saludable.

Els problemes d’absorció en les dones celíaques poden ser una causa d’anèmia. Altres signes i símptomes comuns de malaltia celíaca amagada serien falta de menstruació i d’ovulació, pèrdua de pes, irregularitats menstruals, menopausa prematura, avortaments espontanis recurrents, pèrdua de cabells, problemes de pell i ungles i infertilitat.

Durant l’embaràs, la mala absorció de nutrients causada per la malaltia celíaca està lligada als avortaments espontanis recurrents, nadons amb baix pes i parts prematurs. A més, alguns estudis mostren que els anticossos al gluten de la mare poden adherir-se a la placenta i interferir en el pas de nutrients cap al fetus.

Irònicament, molts celíacs potser no tenen símptomes digestius com diarrea o inflor abdominal, de manera que l’única manera de saber-ho és amb una anàlisi de sang. Les estadístiques mostren que la incidència de la malaltia celíaca als Estats Units i a Europa és almenys de l’1%, però la majoria de la gent que té aquesta malaltia no ho sap. La ràtio de celíacs diagnosticats i no diagnosticats és d’1:8.

Si teniu problemes de fertilitat i/o avortaments recurrents, podríeu tenir celiaquia no diagnosticada i una dieta sense gluten us seria molt beneficiosa. Demaneu al metge que us faci una anàlisi. Algunes dones tenen algun tipus de reacció cap al gluten i es troben molt més bé quan l’eviten, encara que no siguin celíaques. Hi ha sospites que aquestes formes més suaus de sensibilitat al gluten poden interferir en la fertilitat, encara que el problema no sigui una malaltia celíaca.

El tractament per a la fertilitat hauria de començar sempre des de la dieta, i eliminant el gluten si calgués. Si amb aquests canvis no n’hi ha prou, hi ha més teràpies que us poden ajudar, com l’acupuntura, la fitoteràpia, com complementació ortomolecular, etc.

 

Article escrit per:

Cristina Mora

Acupuntura i Medicina Tradicional Xinesa. Diplomada per la Universitat de Wales (UK). Instructora en formació de MLC.
Rambla Catalunya 50, 3r 1a. 08007 Barcelona
Web: www.acupuntura-barcelona.net Email: info@acupuntura-barcelona.net
Telèfon: 932 156 271

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

 • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
 • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
 • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat