La psoriasi és una malaltia dermatològica crònica, inflamatòria i recurrent. Es caracteritza per l’aparició de plaques eritematoses, cobertes de grans escates color plata.
La malaltia no és hereditària, però hi ha una predisposició genètica a tenir-la. De fet, un terç dels afectats té familiars directes amb psoriasi. Tanmateix, se sap que, a més d’aquesta predisposició, són necessaris altres factors desencadenants.
A la psoriasi hi ha un desajust del sistema immunitari: els limfòcits T s’activen indegudament amb una proliferació i dilatació dels vasos sanguinis de la pell, cosa que es manifesta en el color vermell de les lesions. També desencadenen una proliferació de les cèl·lules de l’epidermis (queratòcits). Normalment, el procés de regeneració cel·lular de l’epidermis en una persona normal és de trenta dies, però en les persones amb psoriasi en dura aproximadament quatre, cosa que genera l’acumulació de cèl·lules i es manifesta en forma de plaques d’escates blanquinoses i descamació exagerada.
Per aquest motiu, en la confecció d’una dieta per a la psoriasi, és vital l’aportació d’aliments antiinflamatoris i immunomoduladors: fonts d‘omega-3 i d’enzims. Regulen la resposta immunitària i tenen un efecte immunomodulador, antiinflamatori i antial·lèrgic, alhora que augmenten algunes defenses de l’organisme. El trobem en peixos blaus (sardines, arengada, seitó, salmó i tonyina), peixos blancs i algunes algues, llavors i oli de lli, càrtam o germen de blat. D’altra banda, la dieta estàndard acostuma a aportar més quantitat d’omega-6 que d’omega-3. I tot i que els omega-6 també són essencials, se’n podria reduir l’aportació en àcid araquidònic, ja que és perjudicial en excés, com el que es troba a les carns vermelles i als lactis, i afavorir l’àcid gamma-linolènic que trobem en nous, alvocat, oli d’onagra o borratja.
En les persones que tenen psoriasi de manera habitual hi ha una base al·lergògena o d’intolerància alimentària enfront d’alguns aliments. A la dieta per a la psoriasi és important observar i intentar detectar quins són per fer així una dieta de restricció hipoal·lergògena (es fa amb la dieta base hipoal·lergògena i s’afegeix, cada cinc dies, un aliment concret, si no hi ha resposta o agreujament).
Aquí teniu la llista dels aliments que tenen més probabilitats de causar una al·lèrgia alimentària (dieta per a la psoriasi):
- Ou
- Llet
- Fruita seca: cacauets, nous
- Blat
- Soja
- Llavors de sèsam
- Crustacis i peix
- Fruites: maduixes, cireres, préssecs, etc.
- Mostassa
- Api
- Sulfits
- Additius alimentaris
Nota: Inclosos tots els productes alimentaris fabricats amb components d’aquests aliments. I també aquells que en contenen traces, afegides, encara que sigui per error.
No obstant això, cal assenyalar que l’al·lèrgia alimentària pot generar-se com a resposta a qualsevol aliment inclòs a la dieta. A més, hi ha la possibilitat d’una reacció creuada entre els al·lergògens, especialment entre aliments de la mateixa família. Això vol dir que es pot tenir al·lèrgia a la llet de vaca i a la llet de cabra al mateix temps, per exemple.
Moltes de les reaccions al·lèrgiques es produeixen a causa de la ingestió accidental d’aquests aliments que hem esmentat abans, ocults en d’altres, com ara salses, pastissos, brioixeria, begudes, gelats, etc., o bé de substàncies que es troben en els productes alimentaris, com ara les proteïnes làcties.
En aquesta dieta per a la psoriasi és també important fer una dieta depurativa per al fetge i la sang. Hi ha una gran relació entre la capacitat depurativa del fetge, el grau d’intoxicació de la sang i la salut de la pell; per això, considerarem aliments que influeixin en la depuració de fetge i sang.
També és imprescindible un augment del consum d’aigua, per depurar i netejar el cos.
Un altre pas important és eliminar alcohol, cafè i refinats.
En la nostra dieta per a la psoriasi, com per a tota afectació dermatològica, és important consumir aliments pre i probiòtics que protegeixen contra l’entrada de pèptids al·lergògens. Els probiòtics són productes formats per la microflora bacteriana simbiont de l’intestí: bacteris que viuen a l’interior del tracte intestinal humà. Els bacteris que els formen són lactobacils i bifidobacteris. S’administren per mantenir la salut i l’equilibri microbiològic entre els bacteris de les mucoses del tracte digestiu. Diversos factors com l’estrès, la mala alimentació, els antibiòtics, el restrenyiment, els conservants, els additius, els colorants, etc. provoquen un desequilibri en la flora bacteriana de l’intestí que intoxica la sang, debilita els òrgans i fa disminuir les defenses. Per tot això, és molt important canviar l’hàbit de vida i regenerar la flora bacteriana intestinal, si volem tenir una bona salut.
Podeu trobar aquests bacteris en aliments fermentats com el iogurt o el quefir, però també es poden trobar com a suplements alimentaris a la farmàcia.
També ens pot ajudar l’aportació d’aliments antihistamínics (antial·lergògens), rics en bioflavonoides, magnesi i vitamina C: cítrics, all i ceba, baies, fruites del bosc, cireres, maduixes i els aliments pigmentats de blau, poma, pera, cirera, raïm, mango, civada i diversos tipus de cols. Aquests aliments poden reduir els efectes inflamatoris i els símptomes de les al·lèrgies respiratòries i cutànies, cosa que alleujarà les crisis agudes.
Finalment, podríem acabar complementant la nostra dieta per a la psoriasi amb l’aportació d’aliments dermoprotectors, fonts de zinc, betacarotens, vitamina A i complex B: pastanagues, carbassa, tomàquet, albercocs, cereals integrals (especialment civada), llevat de cervesa, llavors de carbassa, pipes de gira-sol, germinats, etc.
Amb tots aquests canvis alimentaris, puc assegurar que la psoriasi remetrà remarcablement, però pot ser que no desaparegui. Perquè desapareguin els símptomes (encara que la malaltia es mantingui latent) pot ser necessari el suport d’una teràpia, ja sigui amb suplementació alimentària, fitoteràpia o acupuntura.
Jo no tinc psoriasi, però sí dermatitis atòpica (una altra malaltia dermatològica que és freqüent i que és “per a tota la vida”), i us puc assegurar que no m’han aparegut lesions a la pell durant molts anys. Així que animo tots els que teniu problemes dermatològics a trobar el vostre equilibri intern (la dieta hi té un paper vital) per així viure amb més qualitat de vida.
Article escrit per:
Cristina Mora
Acupuntura i Medicina Tradicional Xinesa. Diplomada per la Universitat de Wales (UK). Instructora en formació de MLC.
Rambla Catalunya 50, 3r 1a. 08007 Barcelona
Web: www.acupuntura-barcelona.net Email: info@acupuntura-barcelona.net
Telèfon: 932 156 271