Les Jornades gastronòmiques de la galera de les Terres de l’Ebre arriben a la novena edició. Durant poc més d’un mes, de l’11 de febrer al 13 de març, podreu degustar plats deliciosos amb la galera com a protagonista.

galera

Els quatre municipis mariners s’uneixen per oferir menús gastronòmics exquisits als seus restaurants, amb la galera, producte local i de qualitat típic de la mar de l’Ebre, com a ingredient destacat.

Aquest crustaci, abundant en zones properes a deltes, on les aigües són riques en nutrients, és una font excel·lent de proteïnes d’alta qualitat, vitamines i minerals. A diferència d’altres crustacis, la galera té poques calories i és fàcil de pair.

El nom científic és Squilla mantis, però es coneix com a galera perquè viu en petites cavitats en forma de túnels i galeries del fons del mar. Els millors mesos per consumir-la són precisament febrer i març, perquè les galeries es desfan i surten a l’exterior. En aquesta època, els mascles són més carnosos i les femelles més ovalades, perquè estan en zel.

La galera normalment es fa servir com a base de caldos o fumets de peix, però en aquestes jornades la podreu degustar com a ingredient principal de moltes preparacions. Un clàssic de gairebé tots els restaurants durant les jornades és l’arròs amb galera; ja sigui caldós, melós, suquet de rap amb galera, graella de tomata de penjar amb galeres a la flama i oli de picada o curri de galeres i calçots amb llet de coco, cúrcuma i cardamom, entre moltes altres opcions exquisides i sorprenents.

En les jornades hi participen 44 restaurants amb un menú tancat que consta d’entrants, plat principal i postres, amb un preu que oscil·la entre els 25 i els 45 euros. Podeu consultar els menús que ofereixen cada un al web de les jornades. N’hi ha per remenar i triar! A més, si voleu aprofitar per passar el cap de setmana a les Terres de l’Ebre, al mateix web de les jornades hi trobareu una secció d’escapades amb opcions d’allotjament als municipis participants. Hi ha paquets amb preus especials que ofereixen la possibilitat de combinar gastronomia amb el menú galera i allotjament als quatre municipis.