Les Jornades gastronòmiques de la galera de les Terres de l’Ebre arriben a la setena edició. Durant gairebé un mes, del 7 de febrer a l’1 de març, podreu degustar plats deliciosos amb la galera com a protagonista.

Arròs galera

Les viles marineres d’Alcanar, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i Sant Carles de la Ràpita són l’escenari per fer una escapada gastronòmica i gaudir d’aquest crustaci desconegut, que té un sabor i propietats excepcionals.

La galera normalment s’usa com a base de caldos o fumets de peix, però en aquestes jornades les podreu degustar com a ingredient principal de moltes preparacions. Un clàssic de gairebé tots els restaurants durant les jornades és l’arròs amb galera; ja sigui caldós, melós, paella, risotto o arròs sec bomba. També hi és molt present la crema tèbia de galera amb diferents guarnicions, com per exemple llàgrimes de pèsols, cruixent de porro o xips de carxofa. Altres plats destacables són el carpaccio de galera, el caneló de galera amb poma o suquet de galera en diferents versions.

La galera és un crustaci que es troba a la costa mediterrània, especialment en zones com el litoral de les Terres de l’Ebre. El seu nom científic és Squilla mantis, però es coneix com a galera perquè viu en petites cavitats en forma de túnels i galeries del fons del mar. Els millors mesos per consumir-la són precisament febrer i març, perquè les galeries es desfan i surten a l’exterior. En aquesta època, els mascles són més carnosos i les femelles més ovalades, perquè estan en zel.

Carxofa amb galera

Entre les propietats de les galeres, destaca que són riques en proteïna. A més, aporten vitamines del grup B, que contribueixen a la salut del sistema nerviós i cardiovascular i que, com que s’emmagatzemen en poca quantitat, n’hem de consumir cada dia, especialment si tenim estrès o som esportistes d’alta intensitat. Quant als minerals, són riques en calci, ferro, fòsfor i potassi.

En les jornades hi participen 50 restaurants amb un menú tancat que consta d’entrants, plat principal, maridats amb vins DO Terra Alta i postres amb un preu que oscil·la entre els 25 i els 45 euros.

Podeu consultar els menús que ofereixen cada un al web de les jornades. N’hi ha per remenar i triar! A més, si voleu aprofitar per passar el cap de setmana a les Terres de l’Ebre, al mateix web de les jornades hi trobareu una secció d’escapades amb opcions d’allotjament als municipis participants. Hi ha paquets amb preus especials que ofereixen la possibilitat de combinar gastronomia amb el menú galera, allotjament i activitats als quatre municipis.