Acabes d’arribar a la feina i ja estàs cansat? Molts cops, la solució més ràpida que trobem és prendre alguna de les moltes begudes energètiques fetes amb productes químics, en les contraindicacions de les quals ni tan sols ens aturem a pensar, però si adrecem la mirada cap a la natura comprovarem que ens ofereix alternatives més saludables, com la maca.

La maca és una planta originària dels Andes del Perú. Fins i tot abans del desenvolupament de l’imperi dels inques, els pobles antics de la regió ja en coneixien les propietats nutritives i medicinals, i, en els últims anys, els estudis científics les han confirmat.

La maca, una arrel que pot ser consumida tant com producte fresc com seca, té una concentració important de proteïnes (11% a 13%), de carbohidrats (70% a 75%), de fibra (3% a 5%) i de greix (0,7% a 1,5%). També conté minerals vitals com potassi, calci, fòsfor, magnesi, ferro, zinc, manganès i sofre.

Gràcies a la qualitat dels seus nutrients, la maca és considerada no només un aliment de gran qualitat, sinó també un reconstituent, energètic i estimulant natural, que pot ser consumit per nens, joves, adults i gent gran, sense contraindicacions.

Entre les propietats positives, les més destacables són les següents:

  • Activa les neurones i revitalitza les funcions cerebrals.

  • Alleuja el dolor menstrual.

  • Alleuja alguns dels símptomes de la menopausa, com els fogots, la sudoració nocturna, l’insomni i les alteracions de l’estat d’ànim.

  • Augmenta l’HDL, considerat el colesterol bo, i simultàniament redueix el LDL, o colesterol dolent.

  • Com que conté molt de calci, resulta un aliment saludable per als nens, ja que afavoreix el desenvolupament dels ossos i la calcificació.

  • Afavoreix el tractament dels pacients amb fractures, raquitisme i osteomalàcia.

  • Està indicat també per ajudar a tractar dones que tenen osteoporosi.

  • Resulta útil en el tractament de l’anèmia, ja que té concentracions molt altes de ferro i magnesi que afavoreixen la formació i la maduració dels glòbuls vermells.

  • El seu contingut de magnesi i zinc permet augmentar la capacitat de defensa de l’organisme i li confereix propietats antiestrès i antidepressives, etc.

En conclusió, els investigadors moderns han confirmat la informació que la saviesa popular ja havia obtingut de la natura, des de fa molts segles.

Aquest producte natural meravellós, que a la regió d’origen, Junín (Perú), es consumeix directament a partir de l’arrel, es pot trobar en alguns països d’Europa, incloent Espanya, en diverses presentacions, com en pols, que pot ser afegida als sucs, llet, iogurt i postres. També n’hi ha en càpsules i es pot trobar maca amb cacau amb gust de xocolata.

Doctor Ciro Castillo Huerta, metge especialista en maca.