© Roger Llabrés Blasco

© Roger Llabrés Blasco

Febrer és el mes de les barbacoes i les calçotades. Cuinar a la barbacoa significa per a molts gaudir de la natura, compartir un bon moment amb els amics i gaudir d’una bona estona. Per contra, és un dels tipus de cocció menys saludable, així que és recomanable fer-ho només esporàdicament.

La cocció al vapor evita tòxics produïts per la crema d’oli, fums o brases

El que fa saludable la cuina al vapor és, per una banda, la temperatura de cocció i, per l’altra, el mitjà. A mesura que cuinem els aliments, les propietats dels ingredients crus minven, i alhora augmenta el risc que es transformin en altres substàncies i n’apareguin de noves i gens saludables. El mitjà de cocció és el vapor d’aigua, que evita els tòxics produïts per la crema d’oli, fums o brases. La pèrdua de nutrients és molt inferior a l’ebullició perquè els nutrients no es dilueixen amb l’aigua. Els aliments conserven les aromes, a més del color, i es redueix el consum de sal.

Hem escollit una selecció d’estris per cuinar al vapor. Una oferta àmplia perquè triïs el que més s’adapta al teu espai, estris, hàbits i economia.

lacor

Flor d’acer inoxidable simple de Lacor

Per als amants de les coses senzilles! Ideal si no t’agrada acumular objectes ni màquines. Una cistella foradada d’acer inoxidable que s’adapta a diferents mides d’olla gràcies a les seves fulles desplegables. Els aliments descansen sobre la cistella, dins l’olla, al llarg de la cocció, per evitar el contacte amb l’aigua. Un accessori que no ocupa molt d’espai, econòmic i molt fàcil d’utilitzar.

flordoble

Flor d’acer inoxidable doble de Kuhn Rikon

Per als amants de les coses senzilles però que cuinen molt al vapor! És un estri idèntic a l’anterior però doble. Dos nivells de cistella permeten cuinar dos ingredients diferents a l’hora. Gaudeix de les mateixes qualitats que l’anterior, ocupa poc espai, no requereix una despesa considerable i és molt fàcil d’utilitzar. Cal tenir present que cal col·locar els ingredients que requereixen més temps per cuinar-se al nivell inferior.

vaporera-typhoon-bambú-rené

Vaporadora de bambú Typhoon

Si ets un romàntic i un amant dels accessoris més naturals, aquest estri està dissenyat per a tu! Els orígens de la cuina al vapor es remunten a la Xina, on utilitzaven el mushiki, una cistella feta de cànem i bambú. Aquest que presentem avui és el mushiki actual. Cistelletes rodones de bambú que encaixen en vertical i permeten la cocció de diferents ingredients alhora. La cistella es col·loca dins d’una olla amb aigua bullent tal com feien els primers usuaris d’aquestes cistelles. Si ets al·lèrgic al níquel aquest estri pot ser una alternativa a l’acer inoxidable.

cacerola-vapor-chef-classic-lacor-rené

Cassoles vaporadores d’acer inoxidable Lacor

Per als que han d’invertir en una bateria de cuina i els que ja en tenen! Lacor és una empresa espanyola que fabrica estris d’acer inoxidable per a la cuina i l’hostaleria amb seu a Agara (Vitoria-Gasteiz). Destaquem els conjunts integrats per una cistella que encaixa amb l’olla. Hi ha diferents capacitats i totes les olles s’adapten a tots els tipus de cocció, inclosa la inducció. Les més comunes són de 2,5 i 3,5 litres, corresponents als diàmetres de 20 i 24 cm. El ventall és més ampli. Es poden subministrar les cistelles individualment per adaptar-les a les olles que ja tenim a casa.

wmf-vitalis-compact-rene

Vaporadora inoxidable Vitalis Compact WMF

Per als amants del disseny, qualitat i precisió. WMF és una empresa amb seu a Alemanya des del 1853. El disseny de l’olla és rectangular amb mides aproximades de 35 cm de llarg x 21 cm d’ample i 10 cm d’alt.  El conjunt és d’acer inoxidable Cromargan, menys la tapa de vidre i la junta entre la tapa i l’olla, que és de silicona. La primera permet veure els aliments sense aixecar la tapa, i la segona, que el tancament sigui completament estanc. Destaquem el mesurador de temperatura que en facilita el control i que queda inclòs a la tapa. Les olles WMF destaquen per la seva durabilitat. L’acer inoxidable patentat com a Cromargan les fa resistents a les ratllades, als àcids i a l’oxidació. Aquest tractament és un procés termicoquímic del qual no hem pogut esbrinar més detalls.

hotpan

Olla HotPan de Kuhn Rikon

Per als amants de la tríada salut, eficiència i practicitat! Dels beneficis d’aquesta olla ja en vam parlar anteriorment a l’article: “Cuinar amb la calor residual amb la HotPan(enllaçar)”. Potser no és una cuina al vapor estrictament parlant, però és un tipus de cocció amb tan poca aigua que és el més equivalent. Si no vols que l’aliment entri en contacte amb l’aigua sempre pots afegir una cistelleta o una flor.

olla-durotherm-kuhn-rikon-rené-500

 

Olla de pressió Durotherm de Kuhn Rikon

Per als que no dediquen gaire temps a la cuina! L’olla Durotherm té una doble funció. Permet una cuina suau, sense pressió, a baixa temperatura i també una cuina de pressió a alta temperatura. Olla de pressió i HotPan en un sol estri. De l’olla HotPan ja n’hem parlat (vincle a l’article anterior HotPan). L’olla de pressió és en un estri ideal per a les coccions llargues i lentes. D’aquesta manera estalviem energia i mantenim les propietats dels aliments. L’olla de pressió redueix 1/3 aproximadament el temps de cocció. És molt pràctica perquè no cal barrejar, remoure i vigilar la cocció. També és saludable, perquè és una cocció ràpida, requereix menys líquid i l’evaporació és mínima. La temperatura de l’aigua assoleix temperatures entre els 110 i 120 graus, però l’avantatge és que es redueix molt el temps de cocció. L’olla Durotherm és un clàssic a la cuina. Hi ha moltes dones que ens comenten que porten 30 anys amb ella! Les olles estan fabricades íntegrament a la seu de Rikon, Suïssa. L’acer inoxidable podem confirmar que és espanyol. Després de fer una visita a la fàbrica vam pensar que era un detall suggeridor.

vaporera-electrica-magimix-rené

Olla elèctrica de vapor multifunció Magimix

Per a famílies saludables! Gràcies al selector de temperatures, el ventall de possibilitats a la cuina és molt ampli. Podem cuinar des d’un peix sencer al vapor fins a fer iogurts. Podem cuinar a 4 temperatures diferents:

  • 40 graus: per mantenir els enzims actius, ideal per a una dieta crua. Aquesta funció també permet preparar iogurts, tant de llet animal com vegetal.
  • 60 graus: per reescalfar i mantenir calents els aliments sense que es recuinin.
  • 80 graus: per a una cocció suau, ideal per al peix sense que perdi la seva textura original.
  • 100 graus: per cuinar al vapor l’arròs, cereals, verdures, carns, etc.

La funció de temporitzador la fa molt pràctica perquè s’atura automàticament. Una altra virtut que en volem destacar són els components. No hi ha al mercat moltes vaporadores d’acer inoxidable. Generalment són de plàstic i moltes marques no donen garanties que siguin lliures de BPA. L’olla està formada per 2 recipients de 5,5 litres combinables. Assoleix una capacitat total de 10 litres. La tapa és de vidre. Permet veure els aliments sense aixecar la tapa. És un estri per tenir sempre sobre la cuina, per això és important tenir-ne present les mides: de 39 cm de llarg x 26,1 cm d’ample i 29,5 cm d’alt. Magimix, una empresa amb seu a la Borgonya francesa, està especialitzada en la fabricació de robots de cuina durables, reparables, eficients i de qualitat.

forn-miele-funció-clima-rené.png

Forn de vapor Miele

Per als gourmets i amants del pa elaborat a casa! Aquest forn destaca pel selector de temperatures de cocció. Generalment, la temperatura mínima de cocció d’un forn estàndard és de 50 graus. Aquest forn permet coccions a partir de 30 graus. La funció Clima és un altre atribut que s’ha de destacar. La funció addicional Clima permet injectar vapor al llarg del procés de cocció. Hidratem els aliments i aconseguim un resultat cruixent i tendre. Les dues funcions combinades permeten coccions al vapor a baixa temperatura, cosa que afavoreix la preservació de nutrients. Un altre punt important és la durabilitat dels productes Miele. Fabricats a Europa, aquests forns estan testats per durar 20 anys.

Silvia Ferrer-Dalmau

René, productes per a una llar saludable i eficient

www.espairene.com