Actualment, el repte és ampliar la durabilitat dels aliments conservats: les baixes temperatures d’una nevera redueixen el creixement dels microorganismes encarregats de la descomposició i putrefacció, però no els eviten. Només en retarden l’aparició.
Invertim temps i diners a comprar aliments frescos, ecològics i saludables. Invertim temps a cuinar-los de manera òptima per nodrir-nos degudament. Però vigilem igual a l’hora de conservar-los? La feina i el ritme de vida accelerat dificulten comprar productes frescos cada dia. Els nutrients disminueixen amb el pas del temps i també amb les condicions inapropiades d’humitat i temperatura. L’elecció d’un model adequat de refrigeració és important per a una conservació adequada dels aliments a casa.
En el camí d’innovació tecnològica destaquem el sistema de conservació Biofresh. La tecnologia Biofresh permet consumir els aliments amb un grau idoni de nutrients gràcies al control de la humitat i temperatura. Les condicions de temperatura i humitat ajustades permeten conservar els aliments frescos més temps en cadascun dels compartiments específics. El compartiment interior d’una nevera Biofresh es divideix en calaixos amb una temperatura i humitat controlades. Hi ha dues posicions que permeten regular la humitat: HydroSafe per a les verdures i fruites, i DrySafe per a carns, peixos i lactis. En tots dos casos la temperatura és lleugerament superior als 0 ºC i evita la indesitjable congelació. La diferència principal recau en la humitat. La carn, peix i lactis no necessiten tanta humitat.
Hi ha neveres (sense congelador) i combis (nevera i congelador) amb aquesta tecnologia però ens encanta l’opció frigorífic Premium Biofresh. Una nevera d’una peça, eficiència A+++, amb capacitat de 157 litres distribuïts en cinc calaixos Biofresh. No té congelador i per això té un consum molt baix: 77 kwh. Una de similar amb congelador consumeix el doble. És un aparell apte per a tots els que segueixen una dieta amb alt contingut en vegetals i per als que poden prescindir del congelador.
Les neveres amb tecnologia Total No Frost, molt habituals a les cases particulars, deshidraten ràpidament les fruites i verdures que no estan correctament organitzades als calaixos corresponents. Els sistemes habituals de refrigeració són sistema cíclic i sistema No Frost. Tots les neveres, congeladors i combis (nevera i congelador) funcionen amb un sistema o una combinació de tots dos. Nosaltres recomanem els combis que tenen frigorífic cíclic i congelador No Frost. Els aliments no es deshidraten a la nevera i el congelador no fa gebre. És la nevera ideal per a una família estàndard.
Recordem que la nevera consumeix més del 25% de l’electricitat que es consumeix en una llar. Funciona les 24 hores ininterrompudament. Abans d’invertir en una nevera, a més de la tecnologia de conservació, no hem d’oblidar paràmetres com el consum energètic i el volum requerit. Assessorar-se degudament és important per fer una compra responsable.
Silvia Ferrer Dalmau
René, productes per una llar saludable i eficient
www.espairene.com