Què és la hidratació?

El terme hidratació prové del vocable grec hydros, que significa ‘aigua’; per tant podem entendre que hidratem el cos prenent aigua. Així doncs, si l’element que ens hidrata el cos és l’aigua, podem entendre que la resta de begudes ens hidrataran per l’aigua que contenen.

aigua-475L’aigua és font de vida i és essencial per a la hidratació del cos. És l’hidratant per excel·lència; el més sa i el més natural. Una bona hidratació és important per a la salut física i mental.

El cervell es compon d’un 90% d’aigua, la sang d’un 83%, la massa muscular d’un 75% i els ossos d’un 22%, així que podem afirmar que l’aigua és un dels components principals del cos humà. Per assegurar el bon funcionament dels òrgans i cèl·lules és molt important mantenir-lo ben hidratat en tot moment.

Consells per hidratar el cos

Per poder hidratar el cos, cal consumir aigua; però també altres aliments, com la fruita, la verdura o les begudes, ens aporten l’aigua que necessitem.

 1. Beure força aigua. Ja hem vist que el cos humà està principalment compost d’aigua, que perd fàcilment amb la suor, l’orina… Per això hem de reposar-la per mantenir-nos hidratats i en bona forma. La quantitat ideal seria un mínim de dos litres d’aigua diaris.
 2. Prendre begudes variades: a més d’aigua, infusions, refrescos, sucs, lactis, begudes vegetals, etc.
 3. Consumir aliments amb aigua. Beure aigua no és l’única forma d’hidratar-nos. També es beu i es menja! Podem proporcionar aigua al cos a través de fruites i vegetals.
 4. Evitar l’alcohol. Les begudes alcohòliques causen deshidratació ja que tenen efecte diürètic.
 5. Evitar la cafeïna. També el consum de cafè, te i refrescos pot ressecar l’organisme.
 6. Evitar la sal. A part de provocar molta set, un excés de sal pot provocar hipertensió i problemes cardíacs.

Motius per hidratar el cos correctament

 1. Per mantenir la salut.
 2. És molt important sobretot per als qui fan una activitat física.
 3. Per evitar lesions.
 4. Perquè les funcions vitals es desenvolupin correctament.
 5. Per no tenir deshidratació o cop de calor.
 6. Per evitar la retenció de líquids.
 7. Per diluir millor les sals minerals, que el cos absorbeix més fàcilment.
 8. Per millorar la circulació sanguínia.
 9. Per proporcionar al cos dels minerals i oligoelements necessaris.

portrait of young sporty woman drinking isotonic drink at streetQuins són els col·lectius amb més risc?

 1. Nens
 2. Gent gran
 3. Embarassades
 4. Lactants
 5. Esportistes

Els bebès excreten una gran quantitat d’orina perquè tenen els ronyons immadurs; a més no ens poden dir la set que tenen i tenen una taxa de superfície corporal més alta, cosa que fa que perdin més aigua i siguin més sensibles a la calor.

La gent gran, a diferència dels nadons, amb l’edat, tenen la funció dels ronyons reduïda. A més, el mecanisme que regula la sensació de set es pot danyar i no perceben la set d’una manera tan eficaç. Tenen menys aigua al cos i a més alguns no beuen la quantitat que els fa falta.

Les dones embarassades necessiten estar ben hidratades per l’augment de volum sanguini. L’aigua ajuda a mantenir el líquid amniòtic, a més d’evitar infeccions urinàries. A més és bo per combatre la deshidratació que podrien causar els vòmits i contribueix a evitar el restrenyiment.

Què passa si no ens hidratem bé?

 1. No oxigenem els òrgans de forma correcta.
 2. El cos s’esgota i perdem nivells de força i resistència muscular.
 3. Pertorbem el funcionament correcte de l’organisme.
 4. Perdem gana.
 5. Notem malestar corporal i fatiga.
 6. Ens costa concentrar-nos.
 7. Patim somnolència.
 8. Tenim més risc de caigudes.
 9. Som més propensos a tenir infeccions del tracte urinari.
 10. Apareixen malalties dentals.

Així que hem d’aprendre a escoltar el cos quan demana aigua, a entendre que la sensació de set és la manera que té de demanar-nos líquid, que l’aigua és l’element principal que compon l’organisme, i que les seves pèrdues constants a causa de les funcions vitals, fa que hàgim de reposar-la, sobretot ara que ve la calor. Mantenir un nivell d’hidratació adequat és imprescindible per a la supervivència, la salut, el rendiment físic i mental. I recordeu: ingeriu aigua fins i tot si no teniu set.

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.
Coordinadora de continguts d'Etselquemenges.

  @marta_coor