Els ulls són uns òrgans molt vascularitzats; per tant, molt relacionats amb tot el que passa en el sistema cardiovascular. A causa de la gran quantitat de petits vasos que irriguen els nostres estimats ulls, malalties com el colesterol elevat, la diabetis, la hipertensió o fins i tot l’excés de pes, que provoquen danys als vasos sanguinis, poden arribar a afectar la visió. La dieta té un paper fonamental per preservar la salut ocular.

La dieta juga un paper fonamental per a preservar la salut ocular

La dieta juga un paper fonamental per a preservar la salut ocular

Amb els anys comencem a perdre visió. També per l’edat i els hàbits, desenvolupem malalties com la degeneració macular o cataractes. Un estil de vida saludable i els aliments com les fruites, les verdures i els olis rics en àcids grassos insaturats són aliats perfectes per nodrir els ulls i mantenir la visió en bona salut.

A continuació us detallo alguns aliments que els ulls agrairan “menjar”:

1. Verdures i fruites antioxidants

En aquest grup, incloem la boníssima pastanaga, els préssecs, els albercocs o els nabius blaus.

Rics en precursors de la vitamina A, que ens ajuda a mantenir l’ull humit i ben epitelitzat, ens ajuden a evitar irritacions de la conjuntiva, a protegir les cèl·lules de l’oxidació i a prevenir cataractes i degeneració de la màcula.

També són molt útils les verdures i fruites de color verd i groc intens. Destaquem els espinacs, molt rics en luteïna i zeaxantina, dos pigments que són altament antioxidants. Tampoc hem d’oblidar el bròquil i la resta de la família de les cols.

Us proposo una recepta que m’encanta: Crema de pastanaga amb crostons de pa d’all. Per una banda, fem una crema amb pastanagues, patata i ceba. Per l’altra, tallem llesques de pa i les torrem al forn, amb una mantega d’all i julivert per sobre. Emplatem la crema i hi tirem per sobre unes llavors de sèsam i un rajolí de salsa de soja. Finalment submergim els crostons de pa enfornats. Nyam!

Si teniu algun problema relacionat amb la visió o us preocupa que l’estil de vida que porteu us pugui afectar la salut dels ulls, a part de consultar-ho  amb el metge, us recomano que, de tant en tant, feu alguna tanda d’un suplement ric en antioxidants naturals.

Farmacia Internacional recomana

  • Lamberts Eyewise 60 comprimits, ric en luteïna i zeaxantina d’origen natural.
  • Solaray Food Carotene 50 perles, ric en betacarotens de la pastanaga.
  • Biotta suc de nabius negres. Digestiu excel·lent i protector de la retina. A més, és boníssim!

2. Olis vegetals i olis de peix

Com que contenen àcids grassos insaturats, intervenen en la millora del sistema cardiovascular, disminueixen els nivells de colesterol, eviten l’agregació plaquetària i milloren el flux de sang. A més, alguns, com l’omega-7, tenen un gran poder regenerant de pell i mucosa.

Com ja sabem, els omega-3 i 6 els podem obtenir dels olis de peix, sobretot dels blaus, com l’anxova, la sardina, el salmó, i d’olis vegetals con el de lli, gira-sol, onagra, borratja. Potser més desconegut és l’omega-7, que s’obté de l’arç groc i de fruits com les nous de Macadàmia.

Si teniu sequedat ocular, us recomano una bona dosi d’omega-7, que és molt nutritiu i preuat, a més d’un col·liri humectant.

Farmacia Internacional recomana

  • Vitae Oliovita 60 o 120 càpsules, omega-7 d’arç groc, que servirà també per lluir una pell més nodrida i bonica.
  • Opticalm plus gotes 18 monodosi. Magnífica solució gràcies a la seva combinació única de dos humectants, més extractes de plantes calmants que milloren la circulació ocular.

Espero que els consells us hagin servit d’ajuda. Bona salut!

 

foto-aliciaAlicia Domingo
Farmacèutica de la Farmacia Internacional i tècnic superior en Dietètica i Nutrició.