Els lactis i derivats, els embotits, el peix i el marisc, la xocolata, el suc de taronja, el vi i els aliments madurats o fermentats són alguns dels possibles causants de la migranya.

Això, però, no els passa a totes les persones, sinó a aquelles que han patit una sobreexposició a la histamina o a aquelles que tenen dèficit intestinal de diaminooxidasa (DAO), un enzim que es caracteritza perquè metabolitza la histamina que hi ha en els aliments. Igual que passa amb els intolerants a la lactosa per dèficit intestinal de l’enzim lactasa, i per això no toleren els aliments amb lactosa.

El símptoma dels intolerants a la histamina no és només la migranya, sinó que n’hi ha d’altres també:

Problemes gastrointestinals (mal d’estómac, flatulència, etc.).

Problemes d’osteopatia (mal d’esquena, mal de cervicals, etc.).

Pell seca o atòpica.

• Altres símptomes semblants als d’al·lèrgia.

El problema s’agreuja quan aquestes persones que no saben que la causa del mal pot ser l’aliment prenen alguns medicaments, fins i tot dels que es recepten en casos de migranya, que són inhibidors de la DAO, així que el problema no millora.

Un altre bon exemple d’inhibició de la DAO és l’alcohol, que és un dels motius pels quals, quan bevem molt, l’endemà ens aixequem amb mal de cap: encara que el nostre enzim sigui actiu, un excés d’alcohol el pot inhibir.

El problema de vegades no acaba aquí, perquè hi ha altres aliments que tot i no tenir histamina tenen altres amines (amines biògenes: cadaverina, putrescina, tiramina, etc.), que solen trobar-se sovint quan l’aliment comença a passar-se i que també inhibeixen la DAO.

Segur que us pregunteu si sou migranyosos o no. Com podeu saber si teniu l’activitat DAO baixa? És fàcil: hi ha diferents tests de diagnòstic que es fan a la sang i que en funció del resultat podeu saber si el vostre enzim és molt actiu o poc actiu.

Si és poc actiu, teniu dues solucions: o bé deixeu de menjar tots aquests aliments que poden tenir histamina o bé, si voleu menjar de tot, preneu un complement amb enzim DAO, mitja hora abans de cada àpat, que us ajudarà a degradar la histamina.

Això no s’ha de confondre amb les al·lèrgies, que produeixen un alliberament d’histamina. Aquests complements amb enzim DAO no són antihistamínics, sinó que tan sols permeten que metabolitzem la histamina abans que entri el corrent sanguini; en canvi, en les al·lèrgies, la histamina s’allibera a la sang.

Podem disminuir el consum d’aliments amb més nivells d’histamina:

  1. Peix blau: conserves i semiconserves, tonyina, sardines, anxoves i arengades.
  2. Carn curada: xoriço, llonganissa, salami, fuet i sobrassada.
  3. Formatges curats: manxec, parmesà, gouda, emmental, gruyère, camembert
  4. Productes vegetals fermentats: xucrut i derviats de la soja.

*La histamina es forma a partir de la histidina, que és un dels aminoàcids més comuns. Llista d’alguns aliments que contenen una quantitat relativament alta d’histidina: ous formatge, llet, carn de bou, pollastre, porc, cansalada, carn de cèrvil, peix, vedella, bacallà, la proteïna de la soja, plàtan, llavors de mostassa, algues, farina de llavors de cotó, llavors de sèsam o llavors de gira-sol i llevat.

Fàrmacs per als quals s’ha descrit la capacitat d’inhibir la DAO

(Veciana-Nogués i Vidal-Carou, 2008)

Grup

Principi actiu

Analgèsics

Metamizol (1,2)

Antihistamínics

Difenhidramina (4), Cimetidina (1,3)

Antiarítmics

Quinidina (4), propafenona

Antiasmàtics

Teofil·lina (4)

Antibiòtics

Àcid clavulànic (1,3), cefotiam (1,2), cefuroxima (1,2), cicloserina (4), cloroquina (1,3), framicetina (4), pentamidina (1,4)

Antidepressius

Amitriptilina (1,4)

Antihipertensius

Dihidralazina (1,3), verapamil (1,3)

Cardiotònics

Dobutamina (1,3)

Antireumàtics

Acemetacina (1,4)

Antisèptics

Acriflavina (4)

Antituberculosos

Isoniazida (1,3)

Bronquiolítics

Aminofil·lina (1,3)

Diürètics

Amilorida (1,5), furosemida (4)

Mucolítics

Acetilcisteïna (1,4), ambroxol (1,4)

Neurolèptics

Haloperidol (4)

Procinètics

Metoclopramida (1,3)

Tranquil·litzants

Diazepam (4)

Relaxants musculars

Pancuroni (1,4)

 
Article escrit per:
Glòria Sabater
Antiaging Shop. Av. Via Augusta, núm. 48, Barcelona
Correu electrònic: gloriasabater@gmail.com
Tel.: 932 530 587