Partint de les tres premisses que l’esmorzar ha de ser nutritiu, lleuger i humit, us proposem una sèrie de plats idonis per prendre a primera hora del dia i adequats per a la gran majoria de persones i per a condicions de salud diferents. Es poden fer, és clar, molts altres plats, i, per descomptat, una dieta sempre s’ha de personalitzar, però els esmorzars que citarem fan profit –si es prenen segons les indicacions que donem– pràcticament a tothom.

Un esmorzar més que recomanable és una crema de flocs de civada, a la qual podeu afegir fruita seca, panses o orellanes.

Un altre esmorzar idoni, similar al porridge de civada, és la crema de mill, dolça o salada. La crema de mill és perfecta per potenciar la digestió, de manera que resulta molt aconsellable per a persones que es lleven molt cansades o que tenen poca força digestiva o tendència al sobrepès. Aquesta opció us donarà to per a tot el dia. També ajuda en dietes d’aprimament. La crema de mill salada, la podeu acompanyar amb verduretes. Hi ha persones que, si se la prenen sola, la troben massa forta.

També podeu menjar una crema feta de quinoa en gra. La quinoa és més suau que el mill i més digestiva que la civada. És un gra molt ric en aminoàcids essencials i en nutrients; és a dir, una opció molt completa. La crema que se’n fa és molt nutritiva i adequada per a persones esportistes o molt actives, a les quals, a més, els agrada menjar-ne. Com la de mill, es pot fer dolça o salada.

Una altra crema ideal per menjar per esmorzar és la d’arròs. Es pot fer amb les sobres d’arròs del dia abans i incorporar-hi una mica d’aigua, panses, ametlles, orellanes o una polsada de sèsam, segons el que us vingui de gust. La crema d’arròs és més neutra que les anteriors. Té efectes beneficiosos tant en l’estat físic com en el mental. Així mateix, és més depurativa, reguladora i harmonitzadora que les altres. Ajuda a netejar ronyons i intestins.

Totes aquestes cremes es poden fer a la nit i escalfar-se al matí, per no haver de perdre temps a primera hora.

Hem vist quatre possibilitats de plats de cullera, que, de fet, són els més recomanables al matí: són humits, digestius, energitzants i fàcils d’ingerir. Altrament, teniu pans integrals biològics de llevat mare. N’hi ha d’espelta –un tipus de blat que ajuda a harmonitzar tant el fetge com la funció digestiva–, de blat o de sègol. És important que el pa no sigui excessivament rude, gruixut, fibrós, i que, en el procés d’elaboració, la fermentació i la cocció hagin estat adequades. És així quan fa profit.

El pa que recomanem per menjar per esmorzar es pot prendre amb productes salats com ara tofu o seitan a la planxa, patés d’origen vegetal –es troben en herbolaris–, tomàquet i oli o fruits del mar (calamars, sípies, sardines, anxoves, tonyina…). També es pot combinar amb aliments dolços com melmelades sense sucre ni fructosa ni sorbitol –cent per cent fruita–, especialment amb les més digestives, que són les de gerds, maduixa, nabius i altres baies.

Un esmorzar indicat per a persones amb problemes de salut i que volen trobar-se millor és un caldo de verdures, si és possible, amb miso. Va molt bé prendre’l, amb alguna crema de cereals, per arrencar de bon matí, si no estem del tot bé.

Les recomanacions que fem xoquen, és evident, amb la manera habitual d’esmorzar al nostre país. No obstant això, a la Xina i al Japó –a l’Orient, en general–, des de sempre s’han menjat cereals, verdures i sopes per esmorzar. Malgrat que es tracta d’un costum menys freqüent a Occident, hi ha països nòrdics on és habitual menjar porridge de cereals a primera hora del dia. No hi ha cap mena de problema, sinó més aviat al contrari, a adoptar els hàbits alimentaris d’altres parts del món, si és que són beneficiosos per a la nostra salut. Avui dia, a més, és prou fàcil, ja que tenim accés a tota la informació que ens cal per fer-ho.

Quant als cereals preparats, molt freqüents en els esmorzars actuals, n’hi ha sense sucre i d’origen biològic. No són fets de farina, com la majoria dels que podem trobar al mercat, sinó amb el floc o el gra sencers, de manera que estan molt menys oxidats; a més, han estat endolcits amb melasses de cereals –no amb mel, sure o fructosa–, tot i que també n’hi ha sense endolcir.

Precisament, les melasses són el millor recurs per endolcir la llet o el cafè. No obstant això, per a les infusions és molt agraïda la regalèssia. També podem recórrer a les melmelades sense sucre ni fructosa o a l’arrel d’estèvia.

 

Begudes ideals per l’esmorzar

Pel que fa a les begudes per a l’hora d’esmorzar, són molt recomanables les naturals, com ara els cafès de cereals, que solen tenir molt bon gust i dels quals hi ha moltes marques. Fins i tot n’hi ha d’instantanis. El cafè de cereals aporta a l’organisme una bona quantitat de sals minerals i potencia la digestió i la concentració mental, sense que sigui una beguda estimulant. Una altra beguda molt aconsellable és el te mu, que podeu trobar als herbolaris. Dóna força a l’organisme i proporciona efectes beneficiosos, especialment a les zones digestiva i sexual i també a les cames. Un altre te excel·lent és l’anomenat de tres anys, com el bancha, molt convenient si seguiu una dieta d’aprimament: ajuda en la digestió dels greixos i millora la digestió en general. El te verd també remou els greixos d’origen animal, ens activa, combat els radicals lliures i aporta benestar. Sigui el te que sigui, cal fer-lo suau, amb poca quantitat de fulla, ja que, en cas contrari, perd propietats.

De llets d’origen vegetal, n’hi ha de civada, d’arròs, de quinoa, d’ametlles… El millor és buscar les que no tinguin olis, perquè són més digestives. Són begudes d’alta qualitat –fins i tot n’hi ha d’origen biològic, que són les més recomanables–, es comercialitzen en brics i poden substituir perfectament la llet de vaca en qualsevol dels seus usos: es veuen soles o combinades amb cafè de cereals, serveixen per fer salses… La beguda de civada és especialment nutritiva, però com que és, com qualsevol beguda vegetal, una emulsió de proteïnes diluïdes en aigua, és una mica indigesta, de manera que és aconsellable bullir-la una estona abans de consumir-la. També recomanem tirar-hi un granet de sal per alcalinitzar-la.

Pel que fa als sucs, convé substituir el suc de taronja habitual per un de pastanaga amb mitja poma i mitja llimona, un tònic depuratiu excel·lent del fetge molt nutritiu i beneficiós per a la vista.