Segur que, a través de les xarxes socials, alguna vegada heu vist imatges de somriures de color negre en articles que expliquen com blanquejar les dents. No és tinta de calamar ni petroli: és carbó actiu!

Quan fem una transició cap un estil de vida més saludable, els cosmètics, les cremes hidratants i xampús convencionals són els primers productes que canviem per altres de més naturals i sense tòxics. Sovint, però, ens oblidem de les pastes de dents, tot i que també porten un bon grapat de substàncies poc recomanables.

Les pastes dentals convencionals solen anar carregades de compostos fluorats, substàncies de síntesis com el lauril sulfat de sodi (LSL) o el triclosan, blanquejants, colorants i saboritzants artificials. Components d’innocuïtat sospitosa i que podrien comprometre la salut.

Per sort, cada vegada sorgeixen més alternatives elaborades sense químics, com les pastes de My Magic Mud, ecològiques, veganes, sense gluten i elaborades amb ingredients 100% naturals com l’oli de coco, olis essencials i carbó actiu com a blanquejador natural de les dents. D’aquesta manera, ens ofereixen una neteja dental completíssima.

Què és el carbó actiu?

És una substancia d’origen vegetal que s’obté carbonitzant la closca del coco. Amb aquest procés s’obté una pols negra que se sotmet a temperatures altes i vapor d’aigua per augmentar-ne la porositat. Així s’aconsegueix incrementar la seva capacitat d’absorció i de retenció de substàncies en la seva superfície.

El carbó actiu és un producte que destaca perquè té beneficis desintoxicants sobre el sistema digestiu i hepàtic, ja que, gràcies a les seves propietats d’absorció i de retenció, ajuda a eliminar substàncies tòxiques de l’organisme, com els metalls pesants, per exemple. Terapèuticament pot resultar molt útil per aplicar en diferents situacions.

Carbó actiu per blanquejar les dents

El carbó actiu també s’ha obert pas dins el món de la cosmètica i la higiene personal i podem trobar una gran varietat de productes per cuidar la pell, els cabells i, fins i tot, les dents.

Quan prenem aliments com cafè, te, vi negre, salses de tomàquet o plats amb espècies groguenques com cúrcuma o curri, les dents es poden tacar pels pigments que contenen. En aquest cas, és important fer una higiene bucal conscient i freqüent, però, a vegades, segons el tipus de taca, això no serà suficient per recuperar l’aspecte blanc de les dents.

No obstant això, podem fer servir pastes naturals, ecològiques i veganes com les de My Magic Mud, que contenen carbó actiu per ajudar-nos a eliminar-ne les imperfeccions i recuperar-ne la brillantor. De la mateixa manera que el carbó vegetal té la capacitat d’absorbir les toxines de l’organisme, quan l’apliquem sobre les dents, pot ajudar a fer desaparèixer les taques dentals superficials i, per tant, a blanquejar-les.

A diferència d’altres pastes amb carbó actiu, My Magic Mud no conté bicarbonat, un ingredient que també sol utilitzar-se per blanquejar les dents, però que té un efecte negatiu: és abrasiu. Fregar les dents amb bicarbonat ajuda a blanquejar les dents perquè produeix abrasió en l’esmalt dental; això, a llarg termini, no és una bona solució, ja que l’esmalt és un teixit que no es regenera. A més, quan l’esmalt es redueix i es fa més prim es veu el color de la dentina, que sol ser de color groguenc. Per tant, finalment aconseguirem un resultat totalment diferent del que volem obtenir.

És cert que alguns experts també recomanen utilitzar el carbó actiu amb precaució, ja que, si ens raspallem les dents massa fort, també podríem llimar-ne l’esmalt. Però això només passa quan el trobem en pols. Quan el trobem barrejat amb ingredients com l’argila bentonite o en una formulació dental no és nociu i, per tant, el podem utilitzar diàriament sense preocupació.

Magic Mud també compte amb un fil dental i un raspall de dents amb carbó actiu per a una millor higiene bucal.