Encara que el contacte de la pell al sol és necessari per sintetitzar la vitamina D, si ens excedim, augmenta el risc de melanoma. Ara bé, què hauríem de tenir en compte a l’hora de triar el protector solar?

crema solar i mars

En els últims anys hem après que és molt important que la crema de protecció solar no deixi residus a la pell, perquè absorbeix moltes de les substàncies tòxiques que donen tanta feina als òrgans de neteja. Però hi ha un altre aspecte que ha estat poc atès –i que ja no podem ignorar– i és que el producte també hauria de ser respectuós amb el medi ambient.

Fora tòxics de l’organisme!

La pell és l’òrgan d’absorció més extens. Tant l’alimentació com les substàncies a les quals exposem la pell, si són de mala qualitat, poden generar dany oxidatiu i sobrecarregar el fetge i altres òrgans emuntoris.

En aquest sentit, és fonamental que les cremes que fem servir continguin ingredients d’origen bio i que siguin certificades. Això ens donarà la garantia que els ingredients que contenen no resulten perjudicials per a la nostra salut.

Filtres solars químics o físics?

Un altre criteri important que hem de tenir en compte a l’hora de triar una crema solar és que sigui de filtre físic. Sabeu quina diferència hi ha entre els filtres químics i físics? Bàsicament és que, mentre que els físics actuen, per mitjà de minerals, com si fossin una pantalla o escut que reflecteix la llum, els químics s’absorbeixen i això, a la llarga, pot afavorir la disrupció endocrina.

Els disruptors endocrins o hormonals són molècules capaces de mimetitzar les hormones i, d’aquesta manera, alterar el funcionament correcte de l’organisme. Això pot afectar negativament la nostra salut hormonal i d’altres sistemes, com el nerviós i l’immunitari. Malalties com la fibromiàlgia, la fatiga crònica o la sensibilitat química múltiple s’associen a la presència d’aquesta mena de substàncies circulant pel nostre organisme.

Si, a més, es tracta de filtres químics convencionals, tenim un problema afegit: la contaminació de les aigües de la mar i els efectes nocius sobre els coralls.

Alguns filtres solars posen en perill els fons marins

Fins fa poc no ens havíem plantejat triar un filtre solar en termes mediambientals. Però resulta que el 25% de la crema solar que s’aplica al cos va a parar a l’aigua després d’un bany de 20 minuts. Cada any s’aboquen un total de 14.000 tones de crema solar als nostres mars.

Com indiquen alguns estudis, els filtres químics i l’òxid de zinc es dissolen a l’aigua i provoquen l’emblanquiment i la mort dels coralls en poques hores. S’estima que actualment el 10% dels esculls de corall del món estan amenaçats per aquest motiu.

Entre les opcions de protecció solar que trobem al mercat, una de les nostres grans favorites és la de la marca de cosmètica ecològica Cattier, que, a més d’adaptar-se a tots els tipus de pell, fins i tot als més sensibles, vetlla per la conservació dels fons marins.

Cattier, experta en formulacions orgàniques per a la cura de la pell des de fa més de 50 anys, ha llançat una línia de 6 productes, “Cosmos Organic i Vegan”, que respecta els seus valors fonamentals: la cura protectora de la pell per a tota la família, amb fórmules innovadores i ingredients que cuiden la pell i respecten el fons marí.

La nova línia solar de Cattier aposta per productes 100% minerals (filtres físics) i biodegradables en més del 89%. A més, el 95% dels ingredients són d’origen natural i no contenen nanopartícules, i això garanteix que no penetri en l’epidermis.

Les cremes solars Cattier tenen, així mateix, textures lleugeres, de ràpida absorció (el tacte no queda enganxós!) i amb una fragància molt suau. A més, la seva fórmula inclou un còctel reparador a base de tres olis essencials bio: lli, càrtam i maracujà, amb acció hidratant, nutritiva, antioxidant i regeneradora. La nova línia solar Cattier aporta cura i plaer sensorial.

Podeu triar entre diferents graus de protecció, amb color o sense i en esprai o crema. Tots els productes són aptes per a embarassades i hi trobareu una formulació especialment dissenyada per a nadons, hipoal·lergògena, resistent a l’aigua i fàcil d’aplicar.

La nova línia solar de Cattier ha obtingut les certificacions Cosmos Organic i Vegan i la distinció Ocean Protect pel seu compromís amb l’ecosistema marí.