Mentre que la primavera és una època ideal per eliminar toxines, depurar, deixar de banda l’acció i fer una pausa, l’estiu és el moment de l’any en què tothom es proposa eliminar aquells quilos que li sobren, ja que tant la temperatura com els aliments propis d’aquesta estació ens ho posen molt fàcil.

A l’estiu abunden fruites i verdures riques en aigua i baixes en greixos perquè el nostre cos el que necessita és hidratació, aliments que el refresquin, que ajudin a fer baixar la temperatura i que siguin fàcils de digerir per evitar sentir-nos cansats i aixafats. Ara bé, agafar-nos aquest fet propi de la naturalesa per imposar-nos la fita de perdre els quilos que hem anat agafant durant la resta de l’any i viure-ho com una obligació −i un compte enrere− per lluir un biquini: no, no té cap sentit.

web_NR_la-no-operacio-biquini_ets

Som una talla? Un nombre? No, no ho som. Som persones reals, perfectes pel simple fet de ser persones. Persones que ens hem d’estimar per com som per dins, perquè quan ho fem i volem el millor per a nosaltres, això mateix és el que tindrem. Quan realment ens estimem i acceptem tot funciona bé i flueix. És llavors quan aconseguim el nostre pes ideal, la nostra salut millora i la resta d’aspectes de la nostra vida també. Quan ens estimem i ens acceptem a nosaltres mateixos aconseguim normalitzar el nostre pes corporal. Mentre no hi hagi amor cap a un mateix, mentre hi hagi conflicte, el pes no serà el que desitgem.

Per poder estimar-nos a nosaltres mateixos el primer que hem de fer és deixar de criticar-nos i jutjar-nos. Quan ens critiquem ens estem boicotejant, ens paralitzem i ens quedem bloquejats sense fer res per aconseguir els nostres objectius. Per què en lloc de jutjar-nos i criticar-nos no ens mirem amb curiositat i amabilitat? Penseu per un moment en algunes de les coses negatives que us dieu a vosaltres mateixos. Com us sentiu? Ara canvieu el pensament negatiu en un de positiu o penseu-lo des d’un punt de vista de curiositat i sense judicis. Com us sentiu ara? Des d’aquí, des d’aquesta segona posició, que és la de l’amor, és des d’on vindrà el pes que voleu.

Si diem “puc” i no “hauria”, ens estem donant l’opció de fer-ho des de la positivitat

Us proposo també que en lloc de pensar «hauria de perdre 2 quilos abans del 31 de juliol» penseu i escriviu el següent: «Si realment ho vull, puc perdre 2 quilos abans del 31 de juliol”. Quan diem “hauria” ens estem marcant una imposició que ens paralitza i, a més, ens estem dient que estem fent o hem fet alguna cosa malament. En canvi, si diem “puc”, ens estem donant l’opció de fer-ho des de la positivitat. La primera afirmació (negativa) denota frustració, imposició i negativitat. La segona, en canvi, dóna peu a l’ acció, la proactivitat, la força i opció al canvi.

Heu provat mai de fer l’exercici següent? Agafeu o col·loqueu-vos davant un mirall, digueu el vostre nom i després :“T’estimo i t’accepto tal com ets”. Sé que al principi pot ser bastant difícil de fer i que no en gaudireu, però és necessari abans de fer qualsevol canvi en el vostre pes corporal, ja que si no el feu des de l’amor i l’acceptació, no hi haurà un resultat satisfactori, ja sigui perquè no ho aconseguiu com perquè al cap d’un temps tingueu l’efecte rebot. Al cap d’uns dies, o mesos, de fer aquest exercici veureu com passeu de mirar-vos al mirall amb ulls de crítica i judici per fer-ho amb amabilitat i amor cap a vosaltres mateixos.

El pes no és res més que l’aparença externa d’un problema interior molt més profund

És important, doncs, que abans de seguir un règim per perdre pes tinguem clar on hem de posar l’energia, quin és el problema real i posar-hi el focus d’atenció. Moltes persones es passen anys intentant perdre pes i en conflicte amb el menjar però la causa del seu desajustament està en una relació tòxica, en les seves creences i pensaments, o altres coses que no tenen res a veure amb el físic. El pes no és res més que l’aparença externa d’un problema interior molt més profund. Penseu un moment: «Si m’estimo, i m’accepto tal com sóc, és possible que mengi aliments que em danyen, mengi compulsivament o restringeixi la meva alimentació?». Penseu com us sentiu de veritat… Teniu por? Us sentiu insegurs o sols? Us fa ràbia alguna cosa? Teniu impotència davant d’alguna situació? No sabeu dir que “no”? Si en lloc de fer aquestes reflexions i treball interior ens limitem a criticar-nos o jutjar-nos pel pes que tenim, ens sentim culpables per menjar alguna cosa o repetim contínuament els hàbits d’alimentació que ens fan mal, estarem perdent el temps i tota l’energia, però no arreglarem la situació ni el problema o conflicte real. Després és quan ens espantem més, ens frustrem i tornem a entrar en el cercle viciós des de la por i la no-estimació. Això és el què realment hem de canviar, i podeu aprofitar des d’avui per començar a fer les coses d’una altra manera, la de l’amor i l’acceptació.

Ara bé, en aquest procés d’anar a la causa real del problema i fer el treball interior d’amor i acceptació, a l’estiu podem gaudir d’una alimentació lleugera i saludable que ens farà tenir més energia per aconseguir-ho.

Us proposo diferents “top 5” saludables de l’estiu que us poden ajudar a perdre pes i tenir més energia:

opbikini_cat (1)I recordeu… Accepteu-vos tal com sou. Mireu-vos al mirall i digueu-vos coses boniques. Sous perfectes perquè sou persones. Gaudiu de tots i cadascun dels aliments que mengeu. Fluïu. Respireu. Estimeu-vos per sobre de tot.

 

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen