El benestar físic i emocional s’aconsegueix, en part, fent una alimentació saludable. Això, els lectors d’Etselquemenges ja ho sabeu prou bé i, gràcies a la voluntat de Costa Brava Girona per millorar l’oferta de turisme de benestar, hi comença a haver novetats importants.

Piscina de l’hotel Santa Marta

Des de fa uns quants mesos, l’exdirector de l’Hostal Empúries, un referent en establiments sostenibles del nostre país, dirigeix l’Hotel Santa Marta de Lloret de Mar, situat en un paratge paradisíac, amb un balneari nou i una oferta gastronòmica de primer nivell i molt saludable. A la carta hi trobareu plats exquisits, com l’entrant de porros, amb remolatxa i pistatxos, i opcions de peixos i carns amb purés de verdures o acompanyaments similars. De fet, el Santa Marta ja està tramitant el certificat AMED, segell que atorga l’Agència de Salut Pública de Catalunya a tots els establiments que segueixen els criteris de la dieta mediterrània. De moment, el municipi de Lloret en té setze d’acreditats i ja hi ha més establiments, a banda del Santa Marta, que han mostrat interès.

Activitats a l’hotel Santa Marta

Com ha de ser el menjar d’un restaurant amb el certificat AMED?

  • Plats amb verdures, hortalisses o llegums com a protagonistes.
  • Presència d’oli d’oliva i d’alguns productes integrals a taula.
  • Oferta de segons plats a base de peixos i carns magres.
  • Un bon assortiment de fruita fresca i seca en l’oferta de postres.
  • Postres làctics amb poc greix (opcions semi o desnatades).
  • Vi, cervesa o cava per copes o unitats individuals.
  • Preparacions culinàries molt saludables, sense gaire greix (coccions al vapor, al forn, a la graella, a la planxa o saltats, per exemple.)

De fet, Lloret Turisme ja fa dos anys que treballa intensament per revertir el concepte de turisme que es coneix de la seva ciutat i un dels  punts estratègics és la salut. Per això han creat la marca Lloreat Good, a través de la qual s’ofereixen formacions a tots els caps de cuina de restaurants i hotels de Lloret amb l’expertesa de la Fundació Alícia. Les formacions presencials i continuades permetran que els establiments tinguin receptes saludables per oferir als clients i que alhora disposin d’una oferta ben elaborada per al públic vegetarià, vegà i amb al·lèrgies i/o intoleràncies.

Una altra novetat important és l’Arkhé Hotel Boutique, el primer hotel vegetarià i vegà de la Costa Brava situat al casc antic de Pals. L’hotel Arkhé acaba d’obrir (Arkhé en grec significa ‘principi’, ‘origen’, ‘inici’) i  s’ha ubicat en una casa de 1630 al cas antic de Pals que la Marta Romaní i la seva família han reformat amb gust i seguint un criteri sostenible.

La Marta no és empresària ni pensa a fer un negoci de volum i escalable. Tot el contrari. Filla d’un naturòpata i d’una psicòloga holística, ha trobat en el menjar un camí per projectar la seva màgia personal. A cada racó de l’Arkhé hi ha sabut traslladar l’amor que sent per les flors, la natura, les papallones, els colors dels prats i sobretot la cuina i els seus ingredients predilectes: combina de tal manera els vegetals, les espècies i les llavors que els seus plats són quadres simètrics i perfectes, com un Mondrian o un Rothko.

Interior de l'hotel Arkhé

Imatge de les habitacions de l’Hotel Arkhé

Nou hotel saludable: Es diu Arkhé i és un hotel boutique al casc antic de Pals amb oferta vegetariana i vegana.

A l’Arkhé hi fan esmorzars totalment saludables, sense gluten ni lactis, vegans i vegetarians basats en la nutrició conscient. Les habitacions són espais perfectament restaurats, elegants, amb el blanc i els colors pastel com a  protagonistes, amb productes ecològics i llençols de cotó.

A més, la Marta organitza sessions personals, tallers, cuina en directe, sopars per encàrrec i pícnics romàntics o de grup per als clients que s’allotgen a l’hotel

I, per tant, la gràcia d’anar a l’Arkhé és allotjar-s’hi, però també provar aquestes experiències gastronòmiques i màgiques enmig dels camps de l’Empordà, on cada detall està mesurat amb olfacte i precisió.

Imatges de l’Hotel Boutique Arkhé de Pals

Aquests dies, la Marta ofereix la sisena edició d’un pla de 21 dies per reinicialitzar l’organisme. El pla es divideix en tres setmanes: la primera setmana es fa una neteja profunda i un treball per reconnectar amb la gana real; la segona s’introdueixen aliments nous, com ara àcids grassos de bona qualitat, i la tercera setmana s’integren tots els aliments i s’aprèn l’autoregulació. També proposa cursos oberts més breus tant de receptes com de canvi d’hàbits o eines per reconnectar seguint el seu criteri de nutrició conscient. Sovint, a més, col·labora amb la psicòloga Doia Riera per fer sessions emocionals i aconseguir canvis profunds.

L’Arkhé és un lloc perfecte per organitzar o regalar un cap  de setmana romàntic en parella, perquè tot l’entorn transporta i ajuda a fer pujar els decibels de l’amor.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuria__coll