El gingebre és una arrel picant tèbia que incrementa el nivell d’energia i escalfa l’organisme. La varietat més utilitzada, tant en cuina com en medicina natural, s’anomena Zingiberis rhizoma i pertany a la família de les zingiberàcies, com el cardamom i la cúrcuma. Aquest rizoma es fa servir habitualment com a tònic digestiu, antiinflamatori, per millorar la circulació sanguínia i, a més, és molt interessant per evitar els marejos i les nàusees ja sigui durant un viatge o en altres situacions o patologies.

El gingebre té un gust picant, lleugerament dolç i amb una aroma especiada i cítrica. Les substàncies picants que conté es consideren estimuladors orgànics que poden augmentar la reabsorció de molts compostos a l’intestí. Habitualment s’hi afegeix la piperina del pebre negre per aconseguir sinergies molt positives, ja que augmenta al màxim la capacitat de l’organisme per assimilar-ne les propietats.

Diversos estudis demostren que el gingebre és un dels millors remeis naturals per al mareig. És l’alternativa natural més adient a la Biodramina i, a diferència d’aquesta, no té efectes secundaris. Només cal tenir en compte que està desaconsellat si es prenen anticoagulants perquè fluïdifica la sang.

A continuació us citem algunes de les situacions en què s’ha vist que el gingebre és especialment útil en casos de marejos, nàusees i vòmit:

 • “El gingebre és una opció segura i efectiva per tractar les nàusees i els vòmits en l’embaràs” segons un estudi recent elaborat pel Col·legi Americà d’Obstetres i Ginecòlegs que corrobora els resultats d’altres anàlisis anteriors basades en mostres més petites.
 • Un estudi també ha mostrat com la complementació diària amb gingebre redueix la severitat de la nàusea induïdes per processos de quimioteràpia.
 • Estudis clínics fets a l’Hospital Svensborg de Dinamarca i a l’Hospital St. Bartholomew de Londres, han demostrat que el gingebre és tan eficaç com els fàrmacs indicats per tractar el mareig provocat pel moviment en viatges i desplaçaments, però sense els efectes perjudicials dels fàrmacs químics.
 • Un estudi recent, publicat aquest mes de maig, revela que el gingebre és també molt útil per evitar vòmits en nens amb gastroenteritis aguda.

Per poder obtenir totes les propietats del gingebre es pot prendre en forma de decoccions afegint-lo tallat a rodanxes, fer servir preparats en pols o optar per consumir preparats de begudes específiques com el gingebre latte. Ara bé, si voleu obtenir al màxim els seus beneficis de manera pràctica, l’opció més fàcil és consumir-lo en càpsules; així podeu anar adaptant el consum en el transcurs d’un viatge, per exemple.

De tots els que hem trobat al mercat, us aconsellem els següents formats de la marca Raab Vitalfood, una marca vegana, ecològica amb productes d’una qualitat excel·lent i que ens ofereix diverses maneres per consumir el gingebre:

  • Gingebre Premium amb pebre negre. Conté les substàncies actives del rizoma (gingerol i shogaol) i les del pebre negre (piperina) per tal d’assimilar al màxim les propietats del gingebre. Es pot prendre en infusions i elaboracions culinàries vàries.
  • Gingebre latte. Preparat en pols per fer el gingebre latte a casa i que conté, a més de gingebre, coco, canyella, cardamom i cúrcuma. Una manera deliciosa d’incloure més varietat de propietats al gingebre.
  • Gingebre en comprimits. Aquests comprimits amb gingebre orgànic són una manera molt senzilla d’administrar una bona dosis de gingebre quan en requerim dosis més altes o quan anem de viatge. Raab ofereix aquest producte en diferents quantitats de comprimits segons cada necessitat.

  Si teniu patologies greus o recurrents, és recomanable rebre l’assessorament d’un professional de la salut natural que us pugui guiar pel que fa a la posologia. Tampoc en recomanem el consum si preneu alguna medicació per al sistema circulatori, com ara anticoagulants, o en cas d’embaràs.

   

  Dúnia Mulet

  Estudiant en pràctiques de Grau Superior de Dietètica a l’IFPS Roger de Llúria