Per saviesa tradicional, sabem que la primavera representa un moment favorable per potenciar l’activació hepàtica. Això té sentit, perquè aquest òrgan de neteja ha de fer una feinada després dels excessos de l’hivern.

La tan coneguda astènia primaveral consisteix en un cansament inusual i adaptatiu que podria ser explicat per la gran tasca de desintoxicació que han de fer els òrgans d’eliminació, com el fetge, i que demana molta energia.

És per això que, especialment durant la primavera, parem esment a regenerar el fetge i també a potenciar-lo, perquè pugui treballar de manera eficaç.

D’altra banda, en un context de pandèmia per COVID-19, tal com explica el nutricionista Marc Vergés i segons mostren diversos estudis clínics, tenir un fetge saludable escurçaria el temps de recuperació i reduiria la gravetat dels símptomes. És a dir, una salut hepàtica correcta té correlació amb una gestió més eficaç de la malaltia.

Hàbits i dieta per potenciar l’activació hepàtica

El fetge és un dels òrgans més sensibles a l’estil de vida i alimentació que fem. Un ritme de vida ordenat, que respecti les hores de llum i foscor, el contacte amb la natura i allunyar-nos dels tòxics ambientals i de la cosmètica convencional, són aspectes clau que ho posaran tot més fàcil al fetge.

Una de les accions més potents a l’hora de fer que el fetge funcioni millor és el descans digestiu o dejuni intermitent. Aquest temps durant el qual no mengem és clau per aconseguir el que es coneix com a autofàgia i que, en el cas del fetge, consisteix a eliminar totes les cèl·lules que ja no serveixen i permetre que unes altres que treballin com cal puguin substituir-les i exercir totes les seves funcions.

Després, serà fonamental potenciar certs aliments rics en antioxidants i amb afinitat per aquest òrgan vital, com carxofes, espàrrecs, crucíferes (ja que contenen aminoàcids ensofrats), fulles verdes amargues, llimona, all… i apostar per espècies i plantes que afavoreixen les funcions hepàtiques: dent de lleó, carxofera, desmòdium, cúrcuma o gingebre, entre d’altres.

El card marià, per exemple, és ric en silimarina, un metabòlit secundari de les plantes que protegeix el fetge, ja que evita que els radicals lliures facin mal a les cèl·lules hepàtiques, alhora que impedeix que el fetge formi substàncies proinflamatòries. Les fulles de carxofa contenen substàncies amargues que estimulen la producció d’àcids biliars i el flux biliar. La cúrcuma protegeix fetge i vesícula i, a més, facilita la digestió i és antioxidant i antiinflamatòria, igual que el gingebre.

Una empenta depurativa i regenerativa

També hi ha ajudes en forma de complementació que són especialment interessants, perquè combinen molts nutrients –i en quantitats difícils d’aconseguir a través dels aliments– a les quals val la pena recórrer sobretot durant la primavera i la tardor, com hem dit abans.

La casa alemanya Raab, especialista en complements alimentosos de màxima qualitat, presenta com a novetat una formulació única de plantes amb capacitat per protegir i regenerar el fetge. Amb valuosos extractes de card marià, fenigrec, carxofa, cúrcuma i colina, Hígado Complex és l’empenta depurativa i regenerativa que podem oferir al fetge durant la primavera.