No hi ha cap norma general i exacta de com i quan ha de ser un esmorzar. Al contrari, depèn del ritme de cadascú, de la gana que tinguem, de quan ens llevem, de l’activitat física i mental que tinguem… En definitiva, de les necessitats nutricionals individuals.

Curiosament, l’esmorzar –juntament amb el berenar– és on es cometen els errors nutricionals més importants. Començar el dia amb un bon esmorzar inspira a continuar amb bons hàbits. Si no es fa correctament, pot ser l’avantsala d’altres mals hàbits alimentaris i d’un estil de vida poc saludable.

L’esmorzar generalment coincideix amb ocupacions laborals, familiars o socials que fan que la majoria de nosaltres no tinguem gaire temps per seure a menjar tranquil·lament com hauria de ser. Per contra, tenim pressa i descuidem aquest moment; prenem alguna cosa ràpida com un cafè amb galetes, ens comprem un entrepà o brioixeria o recorrem a altres formats ja preparats.

L’esmorzar, entès com el primer àpat que trenca el dejuni després de dormir, ha de ser igual que la resta de menjars pel que fa al contingut nutricional. Ha d’incloure proteïna, greixos de bona qualitat, carbohidrats d’absorció lenta i vitamines i minerals de fruites i verdures. Si ens organitzem com cal, podem preparar un bon esmorzar per prendre a casa o per endur, i no caldrà que hi invertim gaire temps.

Un esmorzar sa i equilibrat aporta un bon nivell d’energia al llarg del matí, sempre que els aliments que prenguem siguin de la màxima qualitat possible. Organitzar-se és clau. Algunes de les propostes es poden preparar el cap de setmana per a diversos dies.

5 esmorzars per endur

1.Hummus amb bastonets de pastanaga. Podem preparar hummus a principi de setmana i tenir-lo com a opció saludable per a diversos dies. Només cal posar-lo en un pot i tallar una pastanaga a bastonets per sucar.

2. Barretes energètiques: un altre recurs per tenir preparat i fàcil de transportar que ens pot servir per esmorzar, a mig matí o per berenar. Teniu una recepta d’ametlla amb plàtan de Gina Estapé (“My Healthy Bites”), a la nostra secció “ABC”.

3. Yogur de coco amb fruita i fruita seca: És tan senzill com portar aquests aliments per separat i ajuntar-los en un bol a la feina o menjar-los per separat. El iogurt de coco és una bona opció si no volem o podem prendre lactis.

4. Entrepà sa: Sempre amb un pa de qualitat (integral, amb massa mare i de fermentació llarga). Algunes idees per farcir: alvocat i germinats, verdures a la planxa, patés vegetals, truita, paté de sardines o formatge de cabra o ovella amb ruca.

5. Batuts ecovegans per endur: una proposta innovadora de Runakay Superfood Shake, un esmorzar per endur, una beguda ecovegana deliciosa equilibrada amb superaliments que combina proteïna, hidrats de carboni i vitamines en una sola presa. No només serveixen per prendre en l’esmorzar o de camí a la feina, sinó també en qualsevol moment del dia en què calgui una aportació extra d’energia amb nutrients d’alt valor.

Hi ha quatre versions amb ingredients comuns –com pasta d’ametlles, quinoa, puré de mango–, totes endolcides exclusivament amb dàtil, però cada una incorpora un ingredient que la fa diferent i ens dona l’opció de poder variar. Així, trobem:

  • Runakay Cocoa, que a més porta plàtan, cacau i està aromatitzat amb vainilla.
  • Runakay Coffee, amb cafè soluble.
  • Runakay Matcha Tea, que incorpora te verd matcha i està aromatitzat amb llet de coco i vainilla.
  • Runakay Fruit Mix, amb puré de plàtan i mango.

Són batuts molt densos, que serien una mica com una evolució del porridge en versió líquida, de manera que cal prendre’ls lentament, mastegant. Això ens donarà més sensació de sacietat i també contribuirà a pair-los bé, ja que a la boca comença la digestió dels hidrats de carboni gràcies a l’enzim amilasa.

Runakay ja està disponible a totes les botigues de Veritas, a la seva botiga virtual i a Feliu Badaló (per a professionals). Ja no hi ha excuses per esmorzar malament! Guanyareu en salut i el cos us ho agrairà.