Fotos: Pau Esculies. Cuina: Montse Vallory

Fotos: Pau Esculies. Cuina: Montse Vallory

Si agafem la matèria primera d’algunes d’aquestes llets com, per exemple, el sèsam, sabem, tal com ens explica la nutricionista Lucía Redondo, que amb una cullerada de llavors de sèsam triturades cobrim les necessitats diàries de calci. Per això, tot i que se’n redueixi la quantitat, la beguda de sèsam és una molt bona opció. En canvi, si optem per una beguda vegetal com ara la de civada, la d’arròs o la de soja, val la pena que estigui enriquida amb calci i que aquest calci sigui d’origen vegetal, és a dir, que provingui de les algues marines calcàries, que, com l’aigua de mar, són molt riques en minerals essencials. L’alga sol ser la Lithothamnium calcareum, que es troba al mar Mediterrani, a la costa atlàntica i al mar del Nord i que té un 36% de calci, a banda de magnesi i més de 32 oligoelements, vitamines, fitohormones i aminoàcids.

Per assegurar una bona aportació de calci, podem complementar la dieta amb sèsam cru o tahina, que és la crema de sèsam que podem afegir a les torrades al matí amb chía per sobre o a qualsevol hummus que elaborem.

Hem parlat d’un mineral: el calci. Pel que fa a les vitamines, les begudes vegetals estan sobretot enriquides amb vitamina D, imprescindible per a l’equilibri mineral de l’organisme, per mantenir la pressió arterial, el sistema immunitari i clau per a la prevenció de malalties com el càncer. I sovint és la D3, la que fabrica la pell quan està exposada al sol i que trobem, també, en els peixos blaus.

La vitamina B12 és l’altra estrella de les vitamines que s’afegeixen a les begudes vegetals, ja que és imprescindible per mantenir el sistema nerviós, i perquè els glòbuls vermells madurin com cal.

A la revista ETSNen 2, el reportatge central, escrit per la Lucía Redondo, està dedicat a avaluar si els nens necessiten llet i a citar alternatives fàcils d’alimentació per obtenir el calci diari recomanat.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll