El cervell humà comença a desenvolupar-se poc després de la concepció, forma part del sistema nerviós central i constitueix la part més voluminosa i coneguda de l’encèfal. No cal dir que es defineix com un òrgan complex amb moltes estructures especialitzades que formen un sistema de connexions molt elaborat que s’aniran reorganitzant, restaurant, polint al llarg de tota la vida i que tenen com a missió controlar, regular el funcionament de diferents òrgans i sistemes.

Potencia al màxim la capacitat del teu cervell

Aquestes connexions són les xarxes de processament d’informació, responsables dels nostres pensaments, sensacions, sentiments…

El cervell s’encarrega de funcions vitals com són la respiració, la regulació de pulsacions, la son, la gana o la set. Rep, processa i interpreta tota la informació que percep dels sentits i controla els moviments que fem i la posició quan caminem o correm, per exemple, i fins i tot funcions superiors com les de raonament, memòria, atenció, conducta, aprenentatge, percepció i funcions executives.

El cervell, més a fons

La unitat funcional del cervell és la neurona, tot i que en tenim de repartides per tot el cos. En un cervell humà madur hi ha més de 100.000 milions de neurones, 60 bilions de connexions neuronals i tenim 150.000 de quilòmetres de nervis per tot el cos.

A mesura que ens fem grans, tenim menys neurones. El pes del cervell es manté relativament estable entre els vint anys i els cinquanta, que és quan comença una decadència gradual amb una pèrdua més marcada a partir dels vuitanta anys. Els investigadors han demostrat que la funció cognitiva –especialment el raonament i les habilitats de comprensió–, comencen a reduir-se entre els 45-49 en tots dos sexes, i que en deu anys el raonament mental minva un 3,6%.

Aquest deteriorament sobretot es dona si no cuidem el cervell i el sistema nerviós, que estan fets de greixos essencials, proteïnes i fosfolípids, sensibles als oxidants endògens (excés d’estrès) i exògens (alcohol i tabac, per exemple). També la genètica hi té un paper, ja que hi ha polimorfismes en determinats gens i receptors que poden afavorir algunes tendències.

Hem de protegir el cervell de l’excés de glucosa i de tòxics (mercuri, alcohol, oxidants, permeabilitat intestinal…).

El 60% del cervell és greix, així que interessa que els greixos no s’oxidin.

Com a oxidants importants, cal tenir en compte:

  • El fum del tabac. Una sola pipada equival a un trilió d’oxidants, metalls pesants i cadmi (que desplaça el zinc). A més, la nicotina interfereix en l’activitat de la serotonina. Produeix lesió endotelial i afavoreix la trombosi.
  • Els greixos trans, aliments molt fregits, olis vegetals hidrogenats, que substitueixen l’àcid gras DHA a les membranes i bloquegen la conversió dels greixos essencials.
  • L’alcohol, que reemplaça el DHA per DPA (àcid docosapentaenoic), bloqueja la conversió d’àcids grassos i oxida i desgasta les vitamines.
  • L’estrès (el gran mal del nostre temps), l’excés de cortisol, alliberat gràcies a les glàndules suprarenals en resposta a l’estrès agut, interfereix en els neurotransmissors. L’estrès perllongat pot fer malbé l’hipocamp i pot evitar que el cervell generi records nous o pugui accedir a records emmagatzemats.
  • El sucre, refinats i estimulants són tòxics molt potents, perquè oxiden.
  • La cafeïna bloqueja els receptors de l’adenosina i augmenta l’adrenalina i la dopamina.

Per mantenir el cervell en bon estat, l’alimentació hi té un paper decisiu i especial.

Per què? Fem un repàs dels nutrients més importants per a la salut del cervell!

Penseu que, en un dia d’activitat sedentària, el cervell consumeix fins a un 40% de carbohidrats. Si volem un cervell sa, aquesta mena de carbohidrats han de ser d’alliberació lenta i amb un índex glucèmic de menys de 50.

Respecte dels greixos, hem de saber que són els grans protagonistes: formen el 20% de les molècules del nostre cos i són la font energètica més important de l’organisme. Transporten vitamines, són components imprescindibles de les membranes cel·lulars i desenvolupen diverses funcions fisiològiques, immunològiques i estructurals.

El 60% del cervell és greix, i la plasticitat cerebral –la capacitat que té per modelar-se– es produeix i desenvolupa eficaçment gràcies a uns nivells òptims d’omega-3.

El sistema nerviós depèn totalment de greixos saturats i monoinsaturats, colesterol, i de poliinsaturats com l’omega-3 –sobretot EPA i DHA–, i l’omega-6 –especialment GLA i AA.

El DHA és protector, relaxa la musculatura dels vasos sanguinis i, per tant, disminueix la pressió arterial, manté l’equilibri hídric, reforça la immunitat, redueix la inflamació i el dolor i, a més de col·laborar en la funció de la insulina i mantenir el sucre en sang estable, regula l’alliberació i activitat de neurotransmissors.

Després hi ha els fosfolípids, com la fosfatidilserina, que és un nutrient semiessencial perquè els receptors cerebrals funcionin com cal, i molt important per a la memòria. Uns nivells baixos afavoreixen reaccions lentes, dificultats en l’aprenentatge i pèrdua de memòria.

Les vitamines i minerals ajuden els protagonistes, que són els greixos, i també neurotransmissors, prostaglandines i fosfolípids a transformar-se en energia, a construir i reconstruir; i això ens ajudarà a pensar amb més rapidesa i a concentrar-nos durant més temps.

En resum, és important garantir una ingesta òptima de nutrients com els àcids grassos essencials i antioxidants i consumir menys sucres i aliments refinats o processats, eliminar additius químics, reduir els fregits…

Ajuda per a mantenir una bona salut cognitiva

Per assegurar-nos-en, tenim el suport de complements molt interessants que ens poden ajudar a millorar i a mantenir una bona salut cognitiva. Actualment, els tractaments en cas de deteriorament cognitiu són limitats; de totes maneres, en força casos es fa un enfocament holístic per prevenir el deteriorament cognitiu i molta gent gran fa teràpies amb complements.

ReConnect és una eina fonamental en aquest enfocament holístic, ja que la sinergia dels seus components –NADH, coenzim Q10, serina i vitamina C– el fan únic per ajudar a millorar el rendiment físic i cognitiu.

Cal destacar que el NADH és un coenzim que, juntament amb el coenzim Q10, produeix energia cel·lular o adenosina trifosfat (ATP) i redueix la fatiga. És un gran antioxidant i millora la concentració i memòria en la producció de neurotransmissors (dopamina, serotonina, adrenalina i noradrenalina). També s’ha observat que millora la funció mitocondrial i regula l’homeòstasi del calci. En esportistes, els complements de NADH ajuden a proporcionar més força, resistència i capacitat de recuperació al múscul; en persones amb un requeriment mental alt, col·labora a millorar les capacitats cognitives.

Hem dit que el coenzim Q10 de ReConnect ajuda a generar energia, la qual s’obté gràcies a la respiració cel·lular (que no és la pulmonar). En aquest procés, les cèl·lules degraden les molècules dels aliments per obtenir energia en forma d’ATP. De fet, el coenzim Q10 produeix el 95% de l’energia de l’organisme i és indispensable en el procés de respiració cel·lular.

També té activitat antioxidant, i ha demostrat que redueix malalties neurodegeneratives relacionades amb el dany oxidatiu neuronal. A més, és imprescindible per mantenir en condicions els vasos sanguinis i el cor.

La serina, un altre dels components de ReConnect, és un aminoàcid clau perquè les cèl·lules nervioses es comuniquin i millori la capacitat de concentració, d’aprenentatge, de memòria i els estats d’ànims depressius.

A banda, la vitamina C és un antioxidant essencial per a l’organisme. Ajuda a fer que el sistema nerviós funcioni com toca i redueix el dany causat per químics i contaminants (desplaça el plom, arsènic i cadmi), neutralitza els radicals lliures, redueix la pressió arterial i prevé malalties vasculars. La vitamina C equilibra neurotransmissors; així doncs, en malalties mentals, hi ha un requeriment més alt de vitamina C. La pol·lució també augmenta la demanda de vitamina C.

Prendre ReConnect aporta molts beneficis, però, si el que busquem és maximitzar el rendiment del cervell i aprofitar tot el nostre potencial, és bona idea combinar ReConnect i Equazen Eye Q –una fórmula d’àcids grassos essencials. Gràcies a la sinergia entre els components de ReConnect –NADH, coenzim Q10, serina i vitamina C– i els àcids grassos, ajudarem a generar energia i a millorar, doncs, el rendiment físic i cognitiu.

Cristina Bellido
Cristina Bellido

Dietista Integrativa
Psiconeuroinmunóloga

    @cristinab_nutrisalud