Agroturisme Can Lluc

Agroturisme Can Lluc

Les instal·lacions solen ser masies o cases antigues reformades seguint criteris respectuosos amb la natura que els envolta. Aquestes finques proporcionen un contacte directe amb activitats agràries des de plantacions d’arbres fruiters, horts ecològics a espais dedicats a animals autòctons o de granja.

És una bona alternativa a les infraestructures massives, ja que les finques acostumen a acollir entre cinc i vint habitacions pensades per a parelles o famílies, i s’adapten a cada necessitat concreta.

A Eivissa hi ha més de trenta finques d’agroturisme repartides per tota l’illa. N’hi ha de diferents estils, però totes respecten l’entorn rural i pròxim a la natura. Concretament són cases construïdes abans del 1960, situades en una terra rústica, que combinen serveis d’allotjament i explotació agrícola, ramadera o forestal. La superfície mínima d’aquesta explotació ha de ser de 25.000m2.

Can Martí

Can Martí

Can Martí és una finca tradicional eivissenca, situada al nord de l’illa, a prop del poble de Sant Joan. Va ser dels primers agroturismes d’Eivissa i la seva infraestructura ja deixa veure que és dels més autèntics que hi ha a l’illa. És al mig del camp i té casetes per a cinc famílies-parelles, terreny destinat als seus animals, i d’altres als seus cultius, tots produïts de manera ecològica i certificats.

Les casetes són molt acollidores i estan decorades amb un to rústic i reformades segons criteris ecològics. Totes respecten l’essència de la casa que hi havia en aquestes terres fa més de 400 anys, comprada fa uns 25 anys pels pares d’en Tom, el responsable d’aquest agroturisme. Algunes estan distribuïdes a prop de la recepció i d’altres més repartides per la finca; totes tenen cuina, sofàs, llits, lavabo, un espai de terrassa creada per a la natura i zones per poder descansar.

Can Martí recepció i habitacions

Recepció i habitacions de Can Martí

Hi cultiven ametllers, garrofers, altres arbres fruiters i oliveres, i fan el seu oli per a ells i els clients amb el trui de Ses Escoles. També tenen un hort amb maduixes, una zona denominada “mandala” amb plantes aromàtiques i medicinals, una caseta per a gallines, que passegen per la finca i els proporcionen ous frescos, i espais per a oques, ases i ovelles que pasten feliços alhora que netegen el camp.

Tenen molt en compte la biodiversitat de la terra i respecten el medi ambient. Per això tenen un sistema que recupera l’aigua dels sostres i de la zona i la sotmet a un procés amb diverses etapes i filtres que atrapen el greix que pugui circular-hi i la deixa apta per als arbres. Aquest sistema conté estancs i filtracions, entre d’altres, que casen amb la naturalesa, i creen ecosistemes per a granotes, peixos, insectes i plantes.

A més, el 50% de l’energia de la finca s’aconsegueix a través de les plaques solars. La gran part de l’aigua calenta prové de les plaques tèrmiques que també tenen dins la finca.

Can Martí espais de vegetació

Espais de vegetació a Can Martí

Com que cada apartament té cuina, no ofereixen serveis de menjar, però tenen una botiga amb tot tipus de productes ecològics, la seva fruita, verdura, melmelades casolanes i productes de comerç just.

També ofereixen serveis de massatges que s’han de demanar amb un dia d’antelació; a més, tenen un hammam, un tipus de bany turc que consta d’una dutxa i d’una sala que s’omple de vapor. L’objectiu és relaxar-se i poder netejar la pell gràcies a un sabó especial i a uns guants que proporcionen un efecte exfoliant.

El més característic és la piscina, que és al mig del camp i té una estructura adaptada a la naturalesa. També es pot fer una petita excursió seguint un camí que va al poble més proper, Sant Joan de Labritja.

Can Martí botiga ecològica, hammam i piscina natural

Botiga ecològica, hammam i piscina natural a Can Martí

Seguint aquesta dinàmica de Can Martí, trobem agroturismes com Ca n’Escandell, Ca na Joaneta, entre d’altres.

Can Lluc

La finca de Can Lluc té una història familiar darrere que va començar amb l’avi d’en Lucas, responsable d’aquest agroturisme tan acollidor, amb un tracte pròxim i familiar molt agradable.

S’hi poden allotjar tant parelles com famílies nombroses, ja que les habitacions estan pensades per fer front a tot tipus de demanda. A més, cada habitació té un estil diferent, des d’una habitació més rústica però a l’hora moderna, o directament moderna envoltada de natura. Gran part tenen terrassa i la natura és present a tot arreu.

Can Lluc recinte i habitació

Recinte i habitació de Can Lluc

Té una zona d’spa amb massatges, sauna, gimnàs i altres serveis, sala de reunions i un parc per a nens; també piscina, bar i una zona de sofàs a sobre del restaurant principal. A més, en els seus terrenys, on cultiven vinyes de moscatell, un hort ecològic i olivers que els permeten produir el seu oli, hi ha zones de descans amb gandules o zones de pícnic amb taules i cadires perdudes per la finca. Així, es pot gaudir de la vegetació i de la natura amb serveis excel·lents.

Hi ha dos restaurants: un de pensat més aviat per als esmorzars, i l’altre, més gran, per als àpats principals i tot tipus d’esdeveniments. Els plats d’esmorzar solen a ser a base de fruita, formatge local, pa, embotits i una carta amb l’ou com a protagonista. Els plats del restaurant principal, que apareix a la Guia Michelin, es caracteritzen per una cuina elaborada i de bon nivell.

Tot el que tenen és producte local; ja que els horts més propers els subministren gran part de les taronges, hortalisses i verdures.

Can Lluc vegetació i restaurant

Vegetació i restaurant de Can Lluc

Altres agroturismes que segueixen aquest estil de Can Lluc són Ca Sa Vilda Marge, Can Curreu, Can Domo, Can Fuster, Can Guillem, Can Pardal, Can Pere, Can Planells i Can Gasí, que té certificació ecològica.

Ca n’Arabí

Ca n’Arabí està situat al centre d’Eivissa, però allunyat del soroll de la ciutat, i molt a prop de la natura per poder descansar tranquil·lament. No s’hi sent cap soroll, només els ocells que passegen pel recinte, que té més de quatre mil tarongers, llimoners i mandarins.

Ca n'Arabí recinte i terrassa

Recinte i terrassa de Ca n’Arabí

S’hi pot anar tant en parella com en família. Té habitacions grans, acollidores, a les quals s’hi poden posar més llits, si cal. A més, totes les habitacions tenen noms d’arbres diferents que hi ha al recinte i estan decorades en funció d’això. També hi ha una piscina envoltada de natura, serveis d’spa, massatges i activitats. La finca està comunicada amb Can Jaume, un altre agroturisme que segueix la mateixa filosofia (arribar, desconnectar i despreocupar-te, ja que proporcionen molts serveis).

Culinàriament, serveixen esmorzars, dinars i sopars, que fusionen la cuina mediterrània i asiàtica. Fan el possible perquè tots els productes siguin locals.

Els esmorzars inclouen fruita, pastes, ous durs, musli i altres opcions que es poden demanar al cuiner com un açai bowl, sucs naturals i plats amb tot tipus d’ous, com els Benedict. Pel que fa als dinars i sopars cal demanar-los amb antelació, ja que el nombre de taules és reduït; tot i això, l’any que ve tindrà un restaurant especialitzat en carn.

Ca n'Arabí esmorzars, habitació i piscina

Esmorzars, habitació i piscina de Ca n’Arabí

Seguint el mateix estil de Ca n’Arabí, hi ha agroturismes com Can Jaume, Atzaró, Ca na Xica, Can Gall, Can Talaias, Pure House, entre d’altres.

 

Ibiza Illes BalearsEspecial agraïment al Portal Oficial de Turisme d’Eivissa (Ibiza Travel)

 

 

Mireia Galtés IIMireia Galtés
Graduada en Publicitat i relacions públiques, Dietista i bloguer a Lemon’s Secrets.

 

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites