El sabor de la Mallorca de tota la vida

La majoria de restaurants fan plats típics de Mallorca com la sopa mallorquina a base de verdures i pa, el pa amb oli, en què el pa sol tenir un sabor més dolç acompanyat d’all, tomàquet i oli de la terra, i Arròs brut, amb bolets, mongetes, pebrot i també cargols, o altres sobres del dia.

Tant en tota la zona del mar com a l’interior hi ha peix fresc del dia i graellades de fruits del mar. A més, molts dels locals tenen una gran varietat d’amanides plenes de color i gaspatxos de la casa, perfectes acompanyants dels plats de peix.

Plats tipics mallorquins

Plats tipics de Mallorca

A part dels plats típics de l’illa, cada cop més hi ha consciència sobre l’alimentació saludable, i això es reflecteix en restaurants que aposten per la producció ecològica, de proximitat i de temporada.

Es Ginebró, el primer restaurant ecològic de Mallorca

Fa dotze anys que en Joan va obrir Es Ginebró (Av. Bisbe Llompart, 124, Inca) i només va tardar un any a aconseguir el certificat ecològic del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica. Va ser el primer i únic restaurant totalment ecològic de Mallorca i, a més, vegetarià.

Van ser les seves ganes i passió per l’alimentació ecològica i vegetariana el que el va fer obrir aquest restaurant. Les seves revolucionàries idees també el van fer créixer, tirar endavant i aventurar-se en, per exemple, autosubministrar les seves hortalisses mitjançant un hort ecològic i participant en l’Slow Food de les Illes Balears.

Es Ginebró

Elaboren els seus menús amb aliments totalment ecològics, vegetarians i amb opcions per a celíacs. Les hortalisses i verdures les obtenen del seu propi hort ecològic; ja ho diu el seu lema: “Del camp a la cuina”. Cada dia hi ha menús diferents; en Joan és un autèntic creatiu. A més, divendres i dissabtes es pot gaudir d’un menú degustació amb opció d’acompanyar-lo amb vins, tots també ecològics.

“Fem el menjar amb afecte i amor, per transmetre bones sensacions a tots els clients que ens acompanyen cada dia” comenta en Joan, que, amb la seva filla, Maria, ha creat no només un restaurant, sinó una autèntica filosofia que segueixen cada cop més cuiners interessats en la producció ecològica per als seus restaurants.

Pastís de pastanaga i bròquil

Pastís de pastanaga i bròquil. Es ginebró

Slow Food de les Illes Balears, marca diferència

Es Ginebró també forma part del moviment Slow Food de les Illes Balears, que marca que el 60% dels aliments han de provenir d’un radi de menys de 25 km, i l’altre 40%, provincial, nacional i/o internacional.

El que diferencia l’Slow Food de Mallorca dels altres punts del país és que els socis que van començar aquest moviment a l’illa van posar la condició que tots els agricultors que es volien sumar al moviment també havien de ser de producció ecològica.

Un altre restaurant amb el segell de Slow Food és Ca Na Toneta (C/ Horitzó, 21, Caimari, al costat d’Inca), que ofereix el bo i millor de casa seva amb un menú de temporada equilibrat i amb productes de proximitat, del camp a la taula.

Menú ecològic Es Ginebro

Es Ginebró, menú ecològic

Restaurants vegetarians, vegans i crudivegans a Mallorca

Cada cop hi ha més habitants de Ses Illes que es decanten per una opció vegetariana, ja sigui per l’estil de vida adaptat a aquesta filosofia o perquè volen omplir els seus àpats d’hortalisses, verdures i altres ingredients d’origen vegetal. Per això el moviment no només se centra a Palma, sinó també a tota l’illa.

  • Eco-Vegetarià (C/ Comte de Barcelona, 26, Palma) – Restaurant vegetarià en què cada dia podem trobar un menú que consta d’un entrant, un primer, un segon i postres elaborades per ells. Els entrants d’Eco-Vegeterià solen ser sucs o altres plats frescos; els primers, més aviat amanides de vegetals de la seva horta, i els segons són els seus plats més elaborats i consistents, com les mandonguilles vegetarianes i els espaguetis combinats amb hortalisses. En el menú hi ha els productes que procedeixen de l’agricultura ecològica certificada pel Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica.
  • Bon Lloc (C/ Sant Feliu, 7, Palma) – Restaurant 100% vegà amb una carta de plats molt originals i perfectes per compartir: paté de pastanaga, albergínies fumades, fals risotto de coliflor… Bon lloc és el lloc idoni per fer tapes de manera saludable, vegana i gaudint de cada mos.
  • La golondrina (C/ Sant Magí, 60, Palma) – És un petit restaurant exclusivament vegà que serveix plats protagonitzats per aliments d’origen vegetal de proximitat, amb un toc fresc, viu i molt saludable. També es pot gaudir d’un ambient relaxat amb música en directe i petits espectacles de cabaret artístic.
  • Temple Natura (C/ Tremp, 4, baixos, Palma) – Restaurant vegà i vegetarià que es troba en ple centre de Palma; serveixen sucs, plats frescos i també tenen una herbodietètica.
  • Sa Pastanaga (C/ Sant Elies, 6, Palma) – Restaurant vegetarià situat al cor de Palma. Hi ha un menú diari amb plats creatius, com una lasanya de carabassó al pesto, amanides multivitamíniques, quiches i creps de moniato, espinacs i espècies, a més de postres com un semicalent de xocolata i cacauet amb salsa de caramel. Tots, fets amb productes d’horts i mercats locals.
  • Club Natura Bendinat (C/ Arquitecte Francisco Casas, 17, Bendinat, al costat de Palma) – És un restaurant especialitzat en menjar vegetarià, vegà i crudivegà. Preparen esmorzars, dinars, berenars i sopars i la seva carta inclou des de sucs, amanides, guacamole fins a plats com hummus de cigrons o carabassó, hamburgueses, falafels, entre d’altres. També tenen botiga.
  • Es Ginebró (Av. Bisbe Llompart, 124, Inca) – És el primer restaurant ecològic de Mallorca, a més de vegetarià, amb les hortalisses d’hort propi i un menú diari diferent cada dia, explicat anteriorment.
  • Orgànic (Gran Via Colom, 158, Inca)– Restaurant vegetarià i crudivegà que, a més d’oferir plats plens de color, és obert a activitats culturals com exposicions d’art i concerts, entre altres.
  • Bellaverde (C/ Monges, 14, Port de Pollença) – Restaurant obert durant tot el dia, perfecte per esmorzar, dinar o sopar, i passar tot el matí a la platja del Port de Pollença, una zona tranquil·la i molt familiar. Els seus plats més frescos són els gaspatxos, cremes i amanides, i després també els seus plats principals com pastís de tomàquet, espaguetini amb pesto, curri de vegetals i altres plats de la carta.
  • Plaer Vegetarià (C/ Creuers, 1, Manacor)– A l’altra punta de Palma, hi ha Manacor, que acull un restaurant vegetarià molt acollidor amb un menú fix i diversos plats que canvien. Es pot menjar tranquil·lament al restaurant o també preparen menjar per endur.

Plaer vegeterià

Plaer Vegeterià

Gelats innovadors, vegans (sense llet) i ecològics

En tota l’illa hi ha gelateries, però ben poques que tinguin en compte la procedència dels aliments protagonistes dels gelats i el tipus de llet que fan servir. Per sort, cada cop hi ha més opcions, i, entre d’altres, destaca la Gelateria Colonial (C/ Enginyer Gabriel Roca, 9, Colònia de Sant Jordi, al sud de l’illa). Tenen una oferta de gelats ecològics en forma de terrines de tots els colors. El de xocolata sabor de xocolata i el d’avellanes sabor d’avellanes, a més d’opcions sense llet, com el de llimona i maduixes.

A Palma també destaca la gelateria San Miguel, amb sabors innovadors i la majoria fets amb productes ecològics; la gelateria de Ca Joan de Saigua, que és el típic mallorquí per fer-hi un bon gelat, i la Cream Crew – Vegan Ice Cream, totalment vegana i que no deixa indiferent.

Gelats

Agroturisme, la zona més relaxant de Mallorca

El turisme en cases pròximes en zones naturals té cada cop més èxit. Deu ser pel contacte amb la natura, la tranquil·litat i benestar o perquè s’hi pot gaudir d’aliments de proximitat, de les seves terres. Hi ha molts motius que conviden a descobrir una Mallorca relaxant i tranquil·la per poder connectar amb tot l’entorn natural a través dels agroturismes.

A més, en la majoria de finques rurals també es pot gaudir d’una gastronomia exquisida, de proximitat amb aliments procedents de les seves terres, i que serveixen plats típics de la zona.

Sa Rota d'En Palerm

Sa Rota d’En Palerm

El viatge per la Mallorca més saludable, deliciosa i relaxant tot just ha començat. Ara és moment de deixar-se endur per totes aquestes opcions de restaurants i gastronomia saludable que us faran vibrar el paladar.

MIREIA GALTES VILLARINO

MIREIA GALTES VILLARINO
Graduada en Publicitat i relacions públiques, Dietista i bloguer a Lemon’s Secrets.