L’orxata, la beguda mediterrània refrescant per excel·lència, a més de ser deliciosa, destaca pels següents efectes beneficiosos sobre l’organisme i perquè estimula canvis vitals reconeguts des de fa segles. Vegem-ho!

Chufas, l'orxata, bona per al cor i les defenses

Efectes sobre l’organisme de l’orxata

 • 1. Prevenció de malalties cardiovasculars

Pel tipus de greixos que té l’orxata de xufa –un 77% dels quals són monoinsaturats, en concret l’àcid oleic, el mateix de l’oli d’oliva– s’argumenta que podria regular els greixos en sang, i contribuir a augmentar el colesterol HDL (el bo) i a reduir l’LDL i els triglicèrids (els dolents) (1). A més, el tipus de fibra que conté (fibra soluble) sembla que també podria ajudar a reduir el colesterol. Empíricament s’ha demostrat que l’oli de xufa té bones propietats antioxidants i, per tant, preventives de l’envelliment cel·lular i del dany cardiovascular (2).

 • 2. Contribueix al bon estat del sistema immunitari

La xufa és rica en un aminoàcid relativament poc freqüent en productes vegetals, l’arginina, un aminoàcid essencial en l’etapa de creixement perquè ajuda al desenvolupament correcte del sistema immunitari immadur dels infants. A més, és precursor de l’òxid nítric, una substància que participa en la transmissió del senyal nerviós, la dilatació dels vasos sanguinis i la modulació del sistema immunitari, sobretot l’intestinal (3).

 • 3. Propietats antibacterianes

Existeixen estudis que mostren l’activitat antibacteriana de l’extracte de xufa gràcies als fitoquímics que conté (com els alcaloides, flavonoides, fenols, tanins, terpenoides i glicòsids) (4). En concret sembla que és útil per combatre els bacteris que causen problemes intestinals com ara les diarrees del viatger o la salmonel·losi (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella sp, entre d’altres) o fins i tot algunes de l’aparell respiratori i urinari (Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris ) (5).

 • 4. Propietats prebiòtiques

La xufa té un 10% de fibra, però en l’orxata es redueix a l’1%; així, amb un got, tindríem aproximadament 2,5 g de fibra principalment soluble, que és la que té més capacitat prebiòtica (alimenta la flora intestinal sana) (3) i redueix la reabsorció del colesterol secretat per la bilis i evita que torni al torrent sanguini).

 • 5. Estimuladora del sistema digestiu

Els enzims que conté (amilasa i lipasa) faciliten la digestió dels hidrats de carboni i dels greixos respectivament: alleugen les molèsties de la dispèpsia flatulenta i eviten el meteorisme (3). Aquestes propietats només es conserven intactes si l’orxata no porta sucre i no ha estat sotmesa a temperatures altes (UHT, pasteurització, esterilització).

Precaucions en el consum d’orxata

Algunes persones haurien d’anar amb compte a l’hora de prendre orxata, en els casos següents:

 • Diabètics: han d’evitar les que porten sucre perquè un vas pot tenir fins a 40 g d’hidrats de carboni (midó i sacarosa), per tant més de dues racions (6). Pot alterar els nivells de sucre en sang.
 • Al·lèrgia: tot i que no és habitual. Les revistes mèdiques especialitzades han descrit un parell de casos (3) d’al·lèrgia alimentària amb reaccions d’hipersensibilitat cutània i bronquial. Així i tot, les persones amb al·lèrgia a altra fruita seca han de vigilar perquè algunes orxates poden contenir traces de fruita seca i llavors (6).
 • Bebès: l’orxata de xufa no és un aliment apte per a bebès (6). Però sí adequada per als infants a partir de l’any (sempre que no tinguin al·lèrgies a fruita seca).

L'rxata, bona per al cor i les defenses

Canvis vitals sobre l’organisme de l’orxata

Més enllà del que diuen les publicacions científiques occidentals, des d’altres orientacions terapèutiques s’atribueixen propietats a les xufes i la seva orxata que revisem tot seguit.

La medicina tradicional xinesa utilitza la xufa per tractar els problemes d’estómac i de fetge. Pel seu sabor i textura, l’orxata de xufa té propietats saciants, tranquil·litzants i calma el desig de dolç.

A més, li atribueixen les accions següents:

 • Regulador intestinal: astringent (en cas de diarrea), carminatiu (ajuda a pair), protector estomacal, tonificant de l’intestí. Bona per alleugerir els còlics (7).
 • En la dona: estimula la producció de llet (galactagoga) i ajuda a regular la menstruació (emmenagog) (7).
 • Propietats afrodisíaques: li han atribuït aquestes propietats de forma empírica, però sembla que la raó és que té molt de zinc, oligoelement imprescindible per al desenvolupament testicular, la formació i mobilitat d’espermatozous (espermatogènesi) (8).

L’orxata en la tradició mediterrània

A la nostra regió, la xufa i la seva orxata s’han fet servir des de fa segles per combatre les inflamacions de les vies respiratòries i les molèsties estomacals.

Ho recull el metge del rei Carles I, el doctor Andrés Laguna, al segle XVI (3) i el professor de botànica Pius Font i Quer (l’any 1956) en recopilar la informació tradicional sobre les plantes medicinal en la publicació Plantas Medicinales: el Dioscórides Renovado, quan diu que “l’orxata de xufa és calefactant i dessecant, expel·leix les flatulències, fortifica les entranyes, alleugereix els còlics, provoca l’orina i la menstruació i és bona per al vertigen i l’atordiment de cap. S’utilitza algunes vegades com a col·lutori per a les úlceres de boca”.

Fonts d’informació:

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista