“Això és or, xata!”, va exclamar el rei Jaume I, el Conqueridor, quan després de la dura batalla una noia li va oferir llet de xufes. Descobrim si el monarca tenia raó i per què l’orxata de xufa és una beguda vegetal amb propietats nutricionals de primer ordre.

L’orxata la reina de les begudes refrescants mediterrànies

El secret d’aquesta beguda deliciosa rau en la xufa (Cyperus esculentus) a partir de la qual s’elabora. Es tracta d’un tubercle de la família de les Cyperácees emparentada amb la planta del papir.

Orxata de xufa

El cultiu de la xufa és mil·lenari i es remunta l’època de la civilització egípcia –s’han trobat restes de xufes a les tombes dels faraons– i a la península Ibèrica va arribar gràcies als musulmans, que la van introduir a la zona del Llevant.

L’orxata és la reina de les begudes mediterrànies: per una banda va ser alabada i batejada pel rei Jaume I; per l’altra els reis Carles I i Carles II la feien servir per guarir problemes intestinals. Atenció, però! L’orxata autèntica conté només aigua, xufa i un endolcidor (opcional). Res més!

Defugiu dels preparats convencionals amb molts afegits –conservants, proteïna de llet, lactosa– fets a partir de xufes tractades amb agrotòxics. Us aconsellem que consumiu només orxata elaborada a partir de xufes ecològiques.

Propietats nutricionals de l’orxata

L’aportació calòrica de l’orxata també depèn de la quantitat de sucre afegit. Així, un got d’orxata (250 ml) aporta 170-180 kcal, més o menys com un got de llet sencera (164 kcal).

L’avantatge és que no té lactosa i, per tant, les persones amb intolerància a aquest sucre de la llet la paeixen bé.

La composició de l’orxata de xufa (1):

  • 79% d’aigua, perquè es tracta d’una beguda.
  • 17% d’hidrats de carboni (principalment en forma de midó de la xufa) i dels sucres afegits. La quantitat de sucres varia segons la preparació; els valors se situen normalment entorn d’un 10-17% de sucres (2). La xufa no conté fructosa, així doncs les persones amb intolerància a aquest sucre en poden prendre sense patir, sempre que no s’hi afegeixi sacarosa o fructosa després per endolcir-la.
  • 2,7% d’olis (principalment el 77% monoinsaturats, entre els quals destaca l’àcid oleic, que protegeix el sistema cardiovascular ajudant a millorar el perfil de greixos de la sang (3).
  • 1,2% de proteïna. Destaca perquè és font d’arginina, un aminoàcid essencial en la infància i precursor d’un compost (l’òxid nítric), substància fonamental per al bon funcionament del sistema nerviós, vasos sanguinis (vasodilatador) i sistema immunitari (3).

En relació amb les vitamines i minerals, un got d’orxata (de 250 ml) ens aporta (1):

  • Vitamina B1: aproximadament el 5% de les necessitats diàries d’aquesta vitamina, indispensable per obtenir l’energia a partir dels hidrats de carboni i per al funcionament correcte del sistema nerviós i del cor.
  • Vitamina B3: un 2% de les necessitats diàries d’aquesta vitamina que intervé de manera important en el metabolisme energètic i en els processos de síntesi de les hormones esteroidals i en la desintoxicació.
  • Baix contingut en sodi (22 mg): per tant, les persones amb hipertensió en poden prendre.
  • Conté força potassi (3% de les necessitats diàries) i fòsfor (12% de les necessitats diàries). El potassi és un electròlit que trobem dins de les cèl·lules i és important per a la hidratació cel·lular, el funcionament del múscul esquelètic i cardíac i el sistema nerviós. El fòsfor forma part de l’os i també és present en les molècules que gestionen l’energia cel·lular (ATP).
  • Zinc: amb un got cobrim el 23 i el 31% de les necessitats diàries de zinc dels homes i dones, respectivament. Es tracta d’un mineral que forma part dels enzims relacionats amb el sistema immunitari, el metabolisme dels hidrats de carboni i dels àcids nucleics. Un dèficit de zinc disminueix les defenses del cos.
  • Magnesi: amb un got, cobrim el 9 i el 12% de les necessitats diàries de magnesi dels homes i dones, respectivament. Es tracta d’un mineral implicat en molts processos de l’organisme, com l’activitat muscular esquelètica i nerviosa. També és important per mantenir l’estructura òssia.

Si comparem l’orxata amb la llet de vaca, veurem que la primera conté més ferro, zinc i coure que la segona; i la mateixa quantitat de magnesi.

Per tant, l’orxata de xufa es pot considerar una beguda nutritiva de primer ordre que podem disfrutar tant a l’estiu fresqueta com a l’hivern calentona. Per últim, ens agradaria recalcar que, gràcies a la seva composició, resulta una beguda ideal per oferir als nostres infants quan tenen desig de dolç sobretot en substitució d’altres begudes refrescants processades.

Fonts d’informació

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista