R95-destacadaLa criatura fa els sis mesos, la mare fa força dies que ha hagut de tornar a la feina, i el pediatre aconsella que li faci un puré de cereals al matí. Comencen els dubtes. Quins cereals? Quins són els millors? Amb gluten o sense gluten? I com es fa?

La pediatra, homeòpata i metge naturista Gemma Baulies recomana que, just als sis mesos, els cereals siguin sense gluten. Així que l’arròs, el blat de moro i la quinoa poden ser una bona tria. A partir dels set mesos, ja poden ser amb gluten. “Ara s’introdueix aviat en l’alimentació infantil perquè s’ha comprovat que la lactància materna és un factor protector de la celiaquia”.

Els nadons i els fills feliços, al Minipop

Tarragona acull per tercera ocasió el Festival Minipop, que es farà al passeig de les Palmeres i al barri del Serrallo el 31 de maig, l’1 i el 2 de juny.

La música i els tallers creatius són protagonistes d’aquest festival que ha sabut acostar tan bé les criatures a la cultura.

Alguns dels grups que hi actuaran seran La Brigada, Lecirke, Joana Serrat, Inspira o Sènior i el Cor Brutal.

Per altra banda, alguns dels tallers creatius seran El Nan Casteller, CiaPassabarret Circ, Violeta Bofarull o la Genovesa Narratives Teatrals.

Per als més petits, hi haurà un espai nadons. I per a ells i els seus germans més grans, una fira de minicrafts.

Com sempre, el menjar que es podrà adquirir dins del Festival serà ecològic, perquè anirà a càrrec de L’Espiga d’Or de Tarragona.

Per a més informació sobre les entrades, aquí.

Així doncs, a partir dels set mesos, poden prendre civada, espelta, kamut, sègol, ordi; és a dir, cereals que no hagin estat manipulats genèticament, que no siguin transgènics i que, a més, siguin naturals i ecològics. “Serà la primera vegada que la criatura enfrontarà el seu organisme a aquest menjar, per això ha de ser tan pur com sigui possible”, subratlla la pediatra. “No sabem de quina manera les substàncies manipulades, com els transgènics, afecten l’organisme de les persones. S’ha dit que podrien provocar al·lèrgies; no se sap”.

D’altra banda, els cereals es poden preparar a casa: tant la civada, el kamut com els altres cereals, i també l’arròs, es poden bullir a casa, triturar, passar per un passapuré i, després, amb un líquid, fer-ne un puré. “El líquid per fer el puré de cereals pot ser la llet materna o també un caldo vegetal, per exemple”. Si optem per comprar-los, “trobareu preparats de cereals per a nadons a les botigues de cultiu ecològic; n’hi ha de diverses marques, com ara Biocrecimiento, Triguero, Holle i d’altres”. La pediatra recomana, no tant la marca, sinó que porti el segell de certificat de cultiu ecològic.

Anna Vilaginés, experta en alimentació i biòloga, recomana també començar als sis mesos amb cereals ecològics sense gluten, com ara el mill, que és molt ric en ferro, el blat de moro i l’arròs. “Podem alternar-ne d’integrals i de no integrals”. Un mes més tard, es poden introduir els cereals amb gluten, però un per un, no barrejats. És a dir, un dia, el blat; un altre, l’espelta; un altre dia, la civada; i a partir d’aquí, quan ja els hagi tastat tots, fer preparacions multicereals. “Sobretot ens hem d’assegurar que no portin sucres afegits”. A l’hora d’anomenar una marca, Vilaginés esmenta Holle.

Finalment, Betlem Menéndez, experta en seguretat alimentària, assegura que els cereals de nadons no porten sucres afegits, “ni tan sols els de marques més conegudes del mercat”; i és així perquè la normativa amb aliments infantils és molt estricta. “Els nadons són un col·lectiu molt vulnerable; per consegüent, estan protegits en seguretat alimentària”.

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert