El producte més venut

No ho dic jo, ho assegura un estudi que va promoure Caprabo i va fer la Universitat Autònoma de Barcelona. “A Catalunya, el primer producte més venut és la Coca-Cola, seguida per la llauna de cervesa (marca blanca), la baguet, el bric de llet semidesnatada, el bric de llet sencera, la llauna de cervesa (de marca), la garrafa d’aigua, la llauna de Coca-Cola Zero, el sucre i la llauna de Coca-Cola Light”, va escriure el catedràtic de Nutrició i Bromatologia Abel Mariné en l’article “Déu, pàtria i Coca-Cola” al diari El Punt. El 1959, els més venuts eren, “per aquest ordre, pa, patates, llegums, verdura, ous, fruita, llet, farina i pastes, arròs i peix”. I el mateix professor continua explicant que “des del punt de vista de la nutrició, la tria de fa 50 anys era millor. Ara bé, l’any 1959 érem més savis o més pobres? La primacia de la Coca-Cola en aquest rànquing reflecteix que el nostre poder adquisitiu ha augmentat. El fet de poder comprar Coca-Cola, al seu moment, va ser un signe de progrés econòmic”.

 

Els lampistes fan servir les begudes de cola com a líquid corrosiu. No m’ho invento. Quan el tap de les aixetes no raja bé perquè la calç impedeix que els petits orificis deixin passar l’aigua, els lampistes netegen aquell tap introduint-lo en un got amb cola. De fet, “un marbre al qual hagi caigut per sobre una beguda de cola també es farà malbé per culpa de l’acidesa del líquid”, assenyala la Glòria Sabaté, doctora en Farmàcia i especialista en Medicina Antienvelliment. I què pot fer aquesta beguda als budells de les persones? “Fer-hi forats, i tant, però d’una altra manera”, continua explicant la farmacèutica.

“Les anàlisis d’intolerància alimentària indiquen que un tant per cent molt alt de la població té intolerància a la proteïna de la nou de cola, que és amb què es fan els refrescos, i que s’assembla, per aparença, a la nou moscada”. L’explicació és la següent: si s’ingereixen begudes de cola “s’està afavorint la permeabilitat intestinal, que alhora permet l’entrada de bacteris, toxines”. Per descomptat, hi poden haver altres culpables, però la permeabilitat intestinal la pot produir algun dels ingredients de les begudes de cola i refrescants, els àcids fosfòrics, citats a vegades a les etiquetes amb el nom de “aigua carbonatada”.Si es crea la permeabilitat intestinal, el cos reaccionarà davant altres proteïnes alimentàries d’aliments habituals –perquè es “colen” a través de la barrera intestinal– i apareixeran al·lèrgies alimentàries. Així doncs, prendre’ns una beguda de cola ve a ser el mateix que foradar-nos el budell.

Un altre tema que hem de tenir en compte és el pH.  El pH mesura la condició dels fluids corporals (sang, saliva i orina) que formen l’ambient intern del nostre organisme, fonamental per a la salut. Un sistema àcid condueix cap a la malaltia, mentre que l’alcalinitat és necessària per al funcionament cel·lular saludable.  “Els nens i els adolescents són menys àcids perquè tenen un pH bàsic. Si aquest pH baixa, per culpa de la ingesta d’aquests begudes  d’aquest tipus, llavors són més àcids, els ossos poden alliberar calci i, a partir d’aquí, es pot derivar cap a malalties com l’osteoporosi”. Justament, als EUA (http://orthopedics.about.com/cs/osteoporosis/a/womensbones.htm) “ha augmentat la incidència d’osteoporosi entre la gent jove, i la relació entre una malaltia i les begudes de cola s’ha de fer”. És a dir, que el fet d’ingerir begudes de cola amb àcid fosfòric (aigua carbonatada) afavoreix la desmineralització òssia. Les altes dosis de sucre i edulcorants artificials també fan augmentar l’eliminació del calci. I com que la cafeïna que contenen també té propietats diürètiques, s’acaba expulsant el calci per l’orina, però també el magnesi i el zinc, que s’haurien d’haver quedat als ossos. (www.cedarcountypublichealth.org/id93.html).

I l’aigua carbonatada és només un dels ingredients que s’indiquen a l’etiqueta. N’hi ha més: sucre, colorant E-150d, E-338, aromes naturals (incloent-hi la cafeïna). Per començar, els experts recorden que la cafeïna és addictiva, i, per consegüent, si les begudes de cola en contenen, també ho són. Per continuar, l’E-150d és el colorant de caramel, que dóna el color fosc de la beguda i deriva d’una font de productes que són al·lèrgens habituals, com ara la lactosa, la dextrosa o el xarop de malta. Per tot plegat, val més beure’t la vida, no les begudes de cola.

Si en voleu més informació:

What happens to your body if you drink a Coke right now?”, a Healthbolt.net.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert