La verdulaire Remei Gimeno m’explica que voldria donar trucs als pares, perquè els nens mengin verdures. Segons ella, les famílies amb nadons que comencen a menjar purés de verdures cap als sis mesos o més, n’hi compren, però sempre li diuen que són per al petit de casa. “És clar, quan el nadó creixi i vegi que només ell en menja, perquè els seus pares no ho fan, doncs deixarà de voler-ne”.

Sigui com sigui, els especialistes asseguren que hi ha trucs per aconseguir que les criatures s’atreveixin amb les verdures. Rubén Zuneda, tècnic en dietètica i naturòpata, explica que els petits tenen molt bon paladar. “Saben distingir perfectament què és bo i què no ho és”. A partir d’aquí, la millor manera de convèncer-los és per la persuasió i la insistència.

Cada dia, en cada àpat, hi ha d’haver verdures. “Si els costen de menjar, no els posem un plat de mongeta tendra amb patata, perquè fracassarem”. Els podem posar un plat que sapiguem que els agrada, com ara pasta, i que porti com a guarnició verdures trossejades de colors diferents, com ara pastanaga, pebrot vermell… Tot trossejat ben petit i barrejat amb el plat de pasta.

La manera de cuinar les verdures també ajudarà a l’èxit. Bullides, val més que no, perquè a les criatures els acostuma a agradar sentir el crec-crec. Així, fer-les al vapor, saltades al wok o al forn pot ser una bona alternativa.

La decoració dels plats de verdures pot animar-los a atrevir-s’hi. “Segons quina edat tinguin, pot ser una manera de veure-les simpàtiques”. No es tracta d’anar fent sols i muntanyes amb les verdures, si és que no sou d’aquest corrent de jugar amb els aliments, però sí d’emplatar-ho d’una manera singular. “Fins i tot una salsa senzilla, que puguin preparar ells mateixos amb una mica d’oli i vinagre, els pot agradar també”.

Finalment, l’especialista, format a l’IFPS de formació professional sanitària Roger de Llúria (www.rogerdelauria.com), dóna dos consells bàsics per aconseguir que les criatures mengin verdures:

 • No forçar-les a menjar-ne si s’hi neguen. “Amb l’obligació i el xantatge, no aconseguirem que les interioritzin com un plat normal, com qualsevol altre”.
 • Els pares han de donar exemple. “Si s’asseuen a taula amb els fills, i mengen el mateix plat que ells, segur que tard o d’hora acabarà funcionant”.

                                       Broquetes vegetals al forn ( a partir de 4 anys)

Recepta divertida i fàcil de preparar, fins i tot per a nens!

Ingredients

 • 1 carbassó mitjà
 • 1 pebrot verd gran
 • 250 g xampinyons
 • 12 cirerols
 • 1 albergínia
 • ½ llimona
 • 12 pals especials per a broquetes
 • Oli d’oliva
 • 4 fulles d’alfàbrega

Elaboració

 1. Renteu bé totes les verdures, talleu la part terrosa dels xampinyons.
 2. Talleu l’albergínia en daus de 2 cm, saleu-los i reserveu-los durant ½ h. Talleu el carbassó a rodanxes d’1 cm. Talleu el pebrot en rectangles de la mida dels trossos d’albergínia.
 3. Poseu tots els ingredients en un bol amb el suc de mitja llimona i sal, i remeneu-ho.
 4. Munteu les broquetes alternant els vegetals.
 5. Piqueu molt fina l’alfàbrega i barregeu-la amb dues cullerades d’oli d’oliva. Pinteu les broquetes amb la barreja, amb l’ajuda d’una brotxa de cuina.
 6. Poseu-les al forn a 200 ºC durant 25 minuts i 5 minuts més amb el grill.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert