Per a l’aniversari a l’escola, fruita

Hi ha escoles que no deixen portar menjar per celebrar l’aniversari, sinó que recomanen regalar petites joguines als companys (baldufes, diademes, xiulets…). N’hi ha d’altres, com el cas de l’Escoleta de Bellaterra, que celebren les festes d’aniversari amb fruites de temporada. “Amb els pastissos, les coques o d’altres coses dolces topàvem amb els casos d’intolerància o al·lèrgia alimentàries, i vam optar per una cosa que va bé a tothom: la fruita”, diuen els mestres d’Infantil. A més, el fet de triar la fruita com a menjar de festa d’aniversari també té un altre motiu: “La fruita no es lliga mai a actes festius, de bon humor. Sempre apareix en els menús infantils com un aliment obligat, que s’ha de menjar per força. En canvi, les llaminadures, els dolços, el sucre, al capdavall, sempre va lligat a les festes. Nosaltres vam pensar que així començàvem a canviar conceptes”. I l’opció agrada. I cada festa d’aniversari, a l’Escoleta de Bellatera, acaba amb un berenar de fruita de temporada que els pares hauran portat a l’escola preparada de mil i una formes especials.

A cada festa d’aniversari hi ha l’essència dels gustos de la criatura o dels pares. I també l’essència de l’escola, si és el centre que l’organitza. És un resum ben concentrat de la manera de ser de cadascú. Per això n’hi ha tantes i per això tots els detalls canvien: que si llaminadures, que si no llaminadures, que si pastís fet a casa o pastís comprat, que si la cançó del club Super3 o una altra, que si regal conjunt o regal per separat o cap regal… Cada nen és una festa d’aniversari. Cada festa d’aniversari és un món.

Hi ha pares que em diuen que quan les criatures arriben després d’una festa d’aniversari, els fan purgar la pena. L’expressió és simbòlica, però és clar que el sopar ha de compensar i equilibrar. “Això si és que els ve de gust sopar, perquè arriben a casa tips”, també em diuen altres pares.

La Susanna Arjalaguer, biòloga, postgraduada en Dietètica i especializada en Fitoteràpia, aconsella, a la tardor i a l’hivern, que les criatures mengin verdura cuita de llarga cocció. Una bona proposta pot ser una crema, o bé un plat d’arròs integral, que també cuinarem llargament. En canvi, a la primavera o a l’estiu, una peça de fruita pot ser una bona opció.

Si són nens o nenes que els agraden les infusions, “una d’anís verd els anirà perfecte, perquè els ajudarà a pair bé, a tenir un sistema digestiu tranquil”. També pot ser anís verd i regalèssia, que endolceix la infusió.

D’altra banda, la mateixa especialista, junt amb Montse Roset, de l’IFP Sanitària Roger de Llúria de Barcelona, comenta que és del tot possible preparar aliments “sans” per a una festa d’aniversari. Les llaminadures es poden substituir per fruita seca o bastonets de pa ecològics –com ara de la casa La Finestra sul Cielo.

Més. Les begudes gasoses es poden substituir per sucs de fruita, que els poden preparar ells mateixos a la mateixa festa, opció que acostuma a agradar. En comptes de patates xips, es poden preparar entrepans, porridge amb panses i fruita seca (avellanes, nous). La xocolata també hi pot ser present: és un dia de festa! “Triem una xocolata negra, i els en podem anar oferint trossos petits perquè s’hi vagin acostumant”.

Per últim, el pastís d’aniversari. “Tot el que sigui fet a casa serà de més bona qualitat, perquè n’haurem controlat els ingredients. El nostre oli serà bo, no hi posarem greixos trans ni greixos animals. I, a més, podrem modificar les receptes al nostre gust i afegir-hi menys sucre”.

Si els ous i la farina són ecològics, si la xocolata és negra… en fi, si controlem la qualitat dels ingredients, els pastissos d’aniversari casolans són ideals per a aquests tipus de festa. Ah! I un truc: “Si fem els pastissos baixets, les porcions seran petites, però tindran la sensació de menjar-ne una de mida estàndard-gran”.

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert