Quina dieta millora l’acne? 

Segons la dietista Jordina Casademunt, l’acne es pot millorar augmentant el consum de:

-Verdures

-Fruites

-Cereals integrals

-Greixos saludables (monoinsaturats, com l’oli d’oliva, alvocat)

-Greixos poliinsaturats (àcids grassos essencials omega-3 –peixos blaus com sardines, seitons, tonyina…–, nous, llavors de lli)

-Àcids grassos essencials omega-6 (llavors oleaginoses com pipes de carbassa, de gira-sol…

-Olis vegetals de primera premsada en fred

-Fruita seca crua

En funció de la problemàtica serà interessant recórrer a algun suplement ric en omega-3 i omega-6, betacarotè, i sobretot procurar utilitzar cosmètics ecològics de qualitat sense derivats de petroli. També interessa augmentar la pràctica d’exercici físic per ajudar a eliminar les toxines per la pell a través de la suor, segons conclou Casademunt.

L’acne té com a conseqüència directa, però no única, una mala alimentació. Un excés de lactis, de greixos saturats (embotits, carns, formatges) i també el consum de sucres refinats i productes de pastisseria industrial provoca una intoxicació hepàtica (acumulació de toxines), a més, també d’un sistema intestinal irregular (restrenyiment), però això són figues d’un altre paner.

Cal dir que els adolescents tenen grans, perquè hi ha un canvi hormonal que fa que les glàndules sebàcies augmentin la producció. Llavors s’acumula a la pell el greix de tipus seu i es formen els barbs i els grans (lesions inflamatòries). Les zones més freqüents d’aparició són la cara, l’escot i l’esquena. Primer, comencen a sortir al front, després baixen a les galtes, i, cap als 25 anys, a la barbeta.

Entre ells i elles hi ha diferències. És més freqüent entre els nois, que acostumen a derivar en formes més greus també. A les noies els pot aparèixer abans, els dura més, però és més moderat.

La dietista Jordina Casademunt assenyala la mala alimentació com una de les causes de l’acne juvenil. Així i tot, l’estrès emocional (inseguretats, por, ansietat) també pot provocar problemes a la pell. De fet, és habitual que en època d’exàmens (especialment els de la selectivitat) els adolescents tinguin més acne que en d’altres.

La cap de dermatologia de l’Hospital Sant Joan de Déu, María Antonia González-Enseñat, també assenyala altres punts que poden fer que en surti.

  1. Els cabells greixosos i sobretot els serrells l’afavoreixen. Per això, es recomana recollir-los, com a mínim quan s’estigui a casa.
  2. El tabac el perjudica. Per aquest motiu, els fumadors en tenen de manera més intensa i duradora.
  3. Els maquillatges l’afavoreixen i el desencadenen. Al mercat, hi ha productes cosmètics específics per a persones amb acne.

Sigui com sigui, el cas és que l’acne juvenil provoca fòbia social, perquè “a l’adolescent no li agrada veure’s, tampoc no vol que el mirin, perquè pateix una insatisfacció de la seva imatge”, explica el dermatòleg de l’Hospital Clínic, Ramon Grimalt.

Els metges saben tractar cada un dels casos. “El que s’ha de recomanar sempre que es tingui acne és consultar un especialista, i no voler fer provatures de res, ni de cremes ni sabons estranys. Cal tenir en compte que els tractaments mèdics no s’anuncien a la televisió, per tant res del que es vegi a la televisió per curar l’acne serveix”, sentencia el doctor Grimalt. Ell mateix alerta també dels maquillatges, “que efectivament són greixosos i aconseguiran augmentar l’acne”. Pot semblar una solució momentània, però res més.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert