Si mengen fruita, no mengen verdura 

La fruita i la verdura tenen una relació singular. “Les criatures que mengen fruita no mengen verdura, i a l’inrevés”, diu el metge Jorge Pérez-Calvo. Ell mateix argumenta que és prioritari prendre verdura (vegeu els articles anteriors) i en comptes de fruita, i que, per tant, cal esmerçar esforços a preparar-los la verdura amb les presentacions tan enginyoses que alguns pares han aconseguit amb la fruita. Per què és prioritària la verdura davant de la fruita? Perquè la fruita costa de digerir, i fa disminuir l’energia de les criatures.

―Què hi ha per sopar avui? ―pregunta la criatura de casa.

―Avui per sopar hi ha un menú que compensarà el dinar que has fet a l’escola. M’acabo de llegir el llibre Què hi ha per sopar?,de la Laura Isabel Arranz i editat per La Patumaire, i ara tinc clar els plats que et faré. Mira, com que a l’escola has dinat sopa i hamburguesa; ara a la nit, farem verdures (bròquil al vapor) i peix a la planxa.

Demà a la nit et faré un plat únic, que consistirà en arròs integral barrejat amb llegums (o bé cigrons o bé llenties o bé mongetes). Com que la barreja de l’arròs amb els llegums fa una proteïna d’alta qualitat, ja no caldrà cap segon plat. Una altra nit et prepararé un primer plat d’espinacs amb patates i ou dur, perquè a l’escola ja hauràs dinat macarrons i croquetes.

»Ja ho veus, fill, he après molt amb aquest llibre. Ja sé que ara em diràs que a casa del pare fas uns sopars molt diferents dels meus. Cadascú té una manera pròpia de cuinar. A casa de l’un mengeu més carn arrebossada; a casa meva farem més peix al forn i a la planxa. A casa de l’un mengeu més plats de pasta per primer plat; a casa meva farem més varietats de plats de verdura cuinats al vapor i al wok. Ja saps que aquestes dues maneres de cuinar les verdures les fan més gustoses, perquè si les bullim, les verdures amarguegen i, a més, perden més contingut nutricional.

»El més important és que tots tenim clar que una dieta sana i equilibrada repercuteix en la vostra alimentació durant la infantesa, però també en la del futur, perquè els hàbits d’aquest tipus de dieta s’adquireixen de petit.

»Ja sé que ara em diràs que les verdures et costen de menjar, que aquell color verd no t’atrau. Però de menjar se n’aprèn menjant. Sí, sí, de menjar se n’aprèn menjant. I si avui tastes una mica del plat de verdura que et faré per primer, ja n’hauràs après molt. En fi, espero haver-te respost la pregunta.

Per a més informació: La Fada dels aliments

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert