El prestatge de les galetes dels supermercats és un dels més  extensos. Hi ha pares que asseguren que quan s’hi aturen, si no hi van amb una idea fixa, s’hi perden. Els passa als que busquen galetes sense xocolata, perquè, segons opinen, gairebé no en troben. També els passa als pares que busquen galetes que no facin referència a cap dibuix, a cap anunci de televisió, o bé que no continguin cromos, adhesius, en fi, promocions que atreguin més que el producte en si. “Jo tinc una criatura de quinze anys, i des de llavors busco unes galetes bones”, diu la Glòria Sabaté, propietària de la botiga Antiagingshop de Barcelona i dels Laboratoris Sabaté. Ella mateixa alerta dels ingredients de les galetes que trobem als supermercats: “per començar, hi posen un munt d’E, cosa que vol dir que contenen molts additius químics. Per continuar, estan fetes amb greixos saturats, que no està escrit amb aquestes mateixes paraules, sinó que diuen “aceite vegetal parcialmente hidrogenado”. Això vol dir greix saturat, fet amb un oli de baix cost, com ara coco, palma o gira-sol”.

I les galetes podrien estar fetes amb altres ingredients. Una alternativa a tots aquests productes podrien ser antioxidants com la vitamina C o la E, greixos polinsaturats o mononsaturats (oli d’oliva), farines de blat de kamut, xarop d’arròs (en comptes de sucres), aromes naturals. I aquestes alternatives existeixen al mercat, i són galetes que es poden conservar tant com les primeres, però són les que la Glòria Sabaté comenta que són difícils de trobar.

Julio Basulto és dietista-nutricionista i alerta també dels ingredients de les galetes habituals. “Un 20% dels seus ingredients és matèria greixosa, concretament greix saturat, amb risc cardiovascular. També contenen una gran quantitat de sucres i un altre percentatge important de sodi”. Aquests tres components, greixos saturats, sucres i sal, “és fatídic per a la població infantil de l’Estat espanyol”, perquè l’obesitat infantil és una de les preocupacions mundials. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) situa l’Estat espanyol en la tercera posició en obesitat infantil, després del Regne Unit i EUA. “I això és així perquè les criatures ingereixen gran quantitat de galetes, junt amb un excés de làctics i carns, que són els tres aliments que més greixos saturats contenen”.

El cas és que les galetes estan substituint la peça de fruita del berenar o la de l’esmorzar, i el canvi és fraudulent. Ho explica el dietista: “Per igualar la quantitat de greix saturat que conté 5 galetes Maria, els nens haurien de menjar 27 plàtans. Per igualar la quantitat de sodi que contenen 5 galetes, els petits haurien d’ingerir 85 plàtans”.

Per la seva banda, el metge Joan Vidal-Jové assenyala altres inconvenients de la ingesta poc mesurada de galetes. “Com que contenen traces d’aliments d’altres productes, o cereals que no s’adapten a la mucosa intestinal poden generar nens amb intoleràncies al gluten i també problemes a la pell, com l’atòpia, o petites al·lèrgies que només es milloren quan la criatura millora l’alimentació”. El metge Vidal-Jové és contundent amb les seves afirmacions: “Les galetes són un producte industrial, químic, de natural no en tenen res. És més, alguns dels aromatitzants o colorants que contenen són addictius, és a dir, que fan que no en tinguis prou menjant-ne una només, perquè l’addicció et fa repetir”.

Per tots aquests motius, dietistes i metges recomanen que les galetes siguin un menjar ocasional, i no habitual ni diari. “I, si pot ser, que siguin casolanes, que les famílies en puguin fer a casa amb els quatre ingredients que són suficients per fer-les”, conclou el metge Vidal-Jove. Ja ho va dir el Monstre de les Galetes fa anys: “La ingesta de galetes ha de ser ocasional”.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert