El primer que pregunta l’endocrinòloga Marta Ramon quan rep a la consulta una família amb una criatura amb sobrepès o obesa és això: “Quina és la dinàmica de la família?” Després fa més preguntes per saber qui cuina, amb qui fan els àpats els petits de casa i, sobretot, la pregunta clau: “Mengen amb les àvies?” La pregunta és importantíssima per a l’especialista, perquè “tinc comprovat que les àvies es pensen que una criatura és més sana com més grassa se la vegi, i, per això, les convido a venir a la consulta amb el nét o la néta tan aviat com sigui possible”. A partir d’aquí, Ramon intenta reeducar els hàbits dels àpats, però és molt important que tota la família s’ho cregui, àvies incloses, perquè la reeducació proposada no és una dieta sinó un programa de menjar sa i saludable, que ha de seguir tota la família. “Les dietes no duren; en canvi, la reeducació del menjar, sí.”

Per a la medicina occidental, una criatura obesa és un malalt; per a la medicina xinesa, no. Ho explica Yolanda Garcia, psicòloga i naturòpata. “Discrepo de la medicina occidental en aquest sentit, perquè tracten les criatures obeses com a malalts que han d’anar constantment al metge, que han de seguir dietes restrictives, que tenen controls continus a l’ambulatori. I tot això en edats dolentíssimes per seguir restriccions, perquè des del punt de vista emocional no els convé sentir-se d’aquesta manera.” La medicina xinesa, doncs, té molt en compte les emocions i, per tant, una criatura grassa té un desequilibri amb el metabolisme, fet que vol dir que “té una mala capacitat digestiva, que fa unes femtes diarreiques, entre altres factors”.

Quan hi ha obesitat?

A l’hora de marcar l’obesitat infantil, es parla de percentils, mentre que en els adults es parla d’índexs de massa corporal. Una criatura amb un percentil superior a 85 té sobrepès. I per sobre de 95 té obesitat. De totes maneres, l’endocrinòloga Marta Ramon, de l’Hospital Sant Joan de Déu, remarca que les gràfiques no són clares (“als Estats Units sí que les hi tenen”), i que s’han anat corregint, i encara és difícil definir-ho clarament amb els nens.

 

Per a més informació, llegiu la Guia de la salud infantil i l’article sobre Valentí Fuster al diari Ara.

Segons Garcia, si no es té en compte el metabolisme de l’infant, no es corregirà l’obesitat. “Com més enciams mengin, més s’engreixaran, perquè el problema no és una carència alimentària sinó la correcció del metabolisme.” Així, doncs, la medicina xinesa considera que l’obesitat és una acumulació de substàncies que no s’haurien d’haver quedat estancades en l’organisme. “Un símptoma d’un desequilibri.” I si tens un desequilibri en el cos, difícilment seràs feliç. És clar que “la felicitat de les criatures obeses depèn de la manera com ho visquin els pares. N’hi ha que hi estan molt obsessionats, i que transmeten l’obsessió.”

Per la seva banda, el cirurgià metabòlic de l’Hospital Universitari de Bellvitge (Hospitalet de Llobregat) Jordi Pujol opina que l’obesitat infantil “és el primer esglaó de la globessitat, és a dir, de l’epidèmia del segle XXI, causada pel canvi d’hàbits i pel menjar hipercalòric”. El cirurgià tracta pacients infantils que han arribat a obesitat mòrbida. “Perquè els pugui operar han de tenir el consentiment familiar i també l’autorització de la magistratura de Barcelona.” Tot això en cas que tinguin més de setze anys. “Si són més petits, també caldrà fer estudis radiològics per observar si els ossos són prou madurs per suportar una cirurgia com la que practico, que acostuma a ser restrictiva.”

Un cop feta la cirurgia, l’estómac no els permet introduir més menjar. De fet, les unitats de cirurgia de Sao Paolo (Brasil) han explicat que “el nostre aparell digestiu està adaptat encara a l’època d’escassetat de menjar. Per això, tot el que li oferim ara ho absorbeix, perquè encara no ha fet el canvi.” Sigui com sigui, Pujol és conscient que no tots els casos d’obesitat infantil i adolescent opten per la cirurgia: “De fet, estan retenint molts adolescents que esperen que arribi una altra solució en comptes de passar-ne per una de tan dràstica com la cirurgia.” El que passa, però, és que els adolescents obesos “s’acaben convertint en adults i me’ls acabo trobant amb vint anys, perquè no han trobat res millor”.

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de juliol sortegem la torradora. 

Pregunta: Canvieu els hàbits i els àpats de menjar a l’estiu?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El guanyador del joc de l’amanida del mes de juny és: Maria Crasovan

El pròxim sorteig el farem el 27 de juliol. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert