Un de cada cinc alumnes de Primària pren cada dia una beguda amb cafeïna al Regne Unit, segons un estudi publicat al diari anglès The Daily Telegraph. Aquesta ingesta provoca que els infants es mantinguin més hores desperts durant el dia, però a l’endemà és la causa de la son a classe.

La dietista-nutricionista del Departament d’Endocrinologia de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona Marina Llobet afirma que a Catalunya, “ha augmentat la ingesta de begudes amb gas, com la Coca-cola, segons la percepció que tenim en consulta, que ens trobem amb criatures de 5 anys que ens diuen que en beuen”. Nutricionalment, l’especialista no la recomana, perquè “aquesta beguda com també les patates xips, les begudes ensucrades i els mateixos sucs, haurien d’aparèixer en l’alimentació dels infants només un cop a la setmana”.

Bevem més refrescos que aigua

Segons dades del Departament d’Agricultura, Pesca i Alimentació, durant aquest any, comptabilitzat fins al mes de juny, els catalans han begut una mitjana 3,5 litres cada mes de begudes refrescants, dada que va augmentar el mes de juny, quan va arribar fins als 4,18 litres. És a dir, es consumeixen més begudes refrescants que hortalisses (1,72 per persona el mes de juny), de llegums (0,26), de peix (2,16) o de pa (2,74).

Segons Llobet, una llauna de Coca-cola conté uns 35 grams de sucre, que equivaldria a 4 o 5 sobres de sucre. “Són calories buides, perquè no contenen vitamines, ni minerals, només és sucre que engreixa”. A part de l’obesitat, “si els pares permeten o ofereixen a les criatures begudes amb gas també els estan donant un missatge educatiu, que és educar-lo en begudes dolces”. I quan s’està acostumat a beure i menjar dolç, “el llindar d’aquest gust augmenta, i el paladar s’acostuma a una proporció molt alta de sucre.

A més, “les famílies estan associant les begudes refrescants o amb gas amb els dies de festa, i deixen l’aigua com una beguda vulgar”. Els infants capten aquestes connotacions, i, esclar, opten per les primeres begudes, “quan, en realitat, l’aigua ha de ser la beguda de les criatures”, continua explicant la dietista-nutricionista. De fet, “quan pregunto a les criatures que em vénen a la consulta per què beuen els refrescos amb gas els dies de cada dia, em responen perquè la troben a la nevera”. Aquesta és la causa principal, “no cal tenir-les perquè ha de ser una beguda molt excepcional, mai diària”, conclou.

D’altra banda, la doctora en Farmàcia i especialista en Medicina Antienvelliment Glòria Sabaté explica que “si diàriament es beuen refrescos light s’augmenta en un 48% el risc d’infart”. Per afirmar-ho, es basa en l’estudi de la Universitat de Miami fet per la doctora Hannah Gardener sobre les anomenades “Diet soft Drinks”, i publicat a la revista The Journal of General Internal Medicine.

Glòria Sabaté comenta que aquest risc, segons explica l’estudi americà, no apareix en les persones que prenen refrescos light de forma esporàdica. De fet, les raons per les quals aquestes begudes, consumides diàriament i amb molta freqüència, van lligades amb el risc d’infart tampoc no són clares, però també podria ser perquè “les persones que les beuen fan una dieta poca sana, fan poc exercici”, afirma la doctora en Farmàcia.

Finalment, el dermatòleg Ramon Grimalt, autor de Salvem la pell, relaciona l’acne dels adolescents amb la ingesta dels refrescos amb cafeïna, perquè “són un excitant i poden fer augmentar la secreció de l’hormona sebàcia, causant dels grans, en una etapa, l’adolescència, que hi ha un canvi hormonal”. En aquest sentit, la doctora Glòria Sabaté també en dóna com a causa de l’acne el consum de sucre, que els refrescos en contenen. “Hi ha estudis que asseguren que les persones que en consumeixen més, i també segueixen una dieta de càrrega glucèmica alta (pa, arròs, pasta, farina), han tingut més acne”, conclou Sabaté.

Guanya un lot de 10 productes ecològics de Hipp per al teu nadó

 

Hipp és l’empresa líder a Europa en alimentació infantil biològica. L’empresa, fundada el 1932, té 227 productes al mercat de primeríssima qualitat i elaborats en concordança amb la naturalesa. www.hipp.es.

Cada mes, a etselquemenges, regalarem un lot de potets de verdures, fruites, pasta i sucs pels vostres bebès. Per a concursar només cal respondre aquesta pregunta:

Pregunta: A quina edat vas començar a introduir els menjars preparats al teu fill? Quin va ser el primer potet que li vas donar?

Escriviu-nos a gcastanyer@etselquemenges.cat indicant “Concurs Fills”.

La guanyadora del concurs anterior és Sònia Garcia Romeu amb aquesta resposta: “A la petita de casa li vaig donar pit fins als 7 mesos. A partir de llavors vam començar directament amb el menjar a trossets o aixafats amb la forquilla. De menjar preparat, li’n dono poc, però sí que em va bé per als dies que som fora. Llavors he optat pels potets de fruita, pel de verdures amb quinoa, de la marca Hipp”.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert