patates-415Les patates fregides són portadores d’acrilamida, un contaminant que apareix per culpa de les altes temperatures amb què es couen, i també per la mateixa composició de l’aliment (sucres i aminoàcids). Al seu torn, a més, l’acrilamida està classificada per l’OMS com el 2n contaminant probablement cancerigen.

Manolis Kogevinas, epidemiòleg i subdirector del CREAL, ens revela les dades d’un estudi europeu que ha avaluat l’efecte de la ingesta de patates fregides en el fetus de les embarassades. “Hem seguit un mètode de laboratori molt sensible que ho ha mesurat tot amb un marcador biològic per associar el consum d’alguns aliments durant l’embaràs amb el pes baix del nadó en néixer”.

L’estudi ha confirmat la relació entre una cosa i l’altra, però també ha destacat altres aliments molt contaminants i que tenen acrilamida, com el pa torrat (sobretot quan adquireix aquell to marró), el cafè i els cereals. “El país europeu amb un nivell més alt d’acrilamida ha estat Anglaterra perquè té una tradició culinària de fregits”, assegura Kogevinas.

Un punt contaminant és inevitable, perquè sempre apareix quan es fregeixen o es torren els aliments que ja hem esmentat, i especialment si es fa a temperatures altes i durant força temps. “Hi ha una manera de disminuir-lo, en el cas de les patates fregides, que és deixar-les amb aigua una bona estona abans de passar-les per la paella”. Llavors l’acrilamida disminuirà, però no desapareixerà.

Pel que fa a les criatures i als adults, no hi ha encara cap estudi que indiqui els efectes contraproduents del consum d’acrilamida, perquè de moment només s’està comprovant els que té sobre els animals. “L’efecte cancerigen apareix quan se’ls administra una dosi elevada, però encara no tenim resultats de quan se’ls dóna una dosi baixa”. Així doncs, a part de no tenir totes les dades dels resultats de laboratori amb animals, tampoc es tenen dades dels efectes que pugui tenir sobre les persones. L’única dada comprovada és la de les dones embarassades, la que diu que provoca un baix pes del fetus quan neix.

Segons l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), els nivells d’acrilamida en els aliments són els següents:

  • Patates xips > 4.000 µg/kg
  • Patates fregides > 2.500 µg/kg
  • Pa cruixent > 2.000 µg/kg
  • Cereals de l’esmorzar >1.600 µg/kg
  • Galetes > 1.000 µg/kg
  • Cafè > 1.000 µg/kg
  • Pa > 900 µg/kg

Finalment, el CREAL indica que les embarassades haurien de reduir la ingesta dels aliments amb acrilamida i tenir com a costum eliminar la part negra o marró del pa torrat, per exemple, perquè “per molt forta que sembli la comparació, l’exposició del fetus a nivells alts d’acrilamida és comparable a la dels efectes nocius ja coneguts del tabac”.

 

Guanya un lot de joguines de cuina amb Barruguet i Etselquemenges

redu¨itQuin era el teu berenar preferit?

Per respondre, heu de fer-vos fan del facebook de Barruguet i del facebook d’Etselquemenges.

Escriviu-hi el vostre comentari, sobre els records del vostre berenar.

Entre tots els participants se sortejaran 5 lots de joguines de cuina. Teniu temps fins al 31 de març.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert