Un de cada cinc alumnes de primària beu cada dia una beguda amb cafeïna, que els manté desperts més hores durant el dia i que és la causa de la son que tenen l’endemà a classe. Ho publicava en portada dissabte passat el diari anglès The Daily Telegraph, que ho revelava com a gran conclusió d’un estudi que acaba de fer entre els estudiants de primària, alguns dels quals tenen cinc anys.

Al fet de consumir begudes amb cafeïna, s’hi incloïa el fet que les criatures miren la televisió més de dues hores al dia. De manera que els dos factors els situen com a causants dels problemes de son. La dietista de l’estudi, Lisa Renn, alertava que els dos tipus de cola que existeixen al mercat contenen 95 mg de cafeïna. “Si en teniu a casa, oferiu-ne a les criatures en una situació molt excepcional o ocasional, però no diàriament ni com a sistema”, afirma.

La dietista consultada en l’estudi prohibeix de totes totes oferir les begudes de cola per esmorzar. “Els farà estar cansats durant tot el dia, i, a més, els provocarà problemes per concentrar-se.”

L’article del diari finalitzava amb uns consells per als pares, perquè tinguessin alternatives a l’hora de convèncer les criatures que no n’havien de prendre. “Els heu de dir que sabeu que els agraden les begudes de cola, però que no són bones per a la seva edat.” I al mateix temps, recomanava que els plantegessin altres alternatives més saludables.

“Us heu de mantenir tranquils i segurs en la vostra decisió, i no heu de canviar d’opinió per més que s’enfadin”, concloïa l’estudi, que es publicarà en la revista Journal of Child And Pediatric Health.

L’endemà, diumenge, a les deu del matí, vaig sentir una nena de primària que assegurava que havia menjat per esmorzar un plàtan i una beguda de cola. De sobte, em vaig adonar que la notícia anglesa no és tan lluny de la realitat nostra.

He anat a festes en què a les criatures, grans i petites, els donen ampolles grans de begudes de cola i de gas com si fos aigua. Barra lliure, perquè és festa.

Als Estats Units, una marca famosa de cola ha començat a emetre anuncis en què assegura que vol posar remei a l’obesitat creixent del país. El periodista Antoni Bassas publicava una fotografia de l’anunci dels diaris. Curiosament, la marca de cola no menciona res més. L’obesitat és un dels tants efectes que provoquen aquestes begudes.

N’hi ha molts més, com els que acaba de revelar l’estudi publicat per The Daily Telegraph i com els que també us he escrit en els articles “Beu-te la vida, no la cola” I i II.

Hi he tornat, una vegada més, perquè tinc la sensació que en el meu entorn cada cop aquestes begudes són més presents. Recordeu l’anècdota del que us vaig explicar que havia vist als Estats Units? Nadons als quals donaven biberons de llet barrejada amb begudes de cola? Doncs, ja ho he vist fer aquí. Ulls com taronges! Els meus, és clar!

Beguda Cafeïna (ml)
Cafè llarg (150 ml) De 58 a 200
Beguda energètica (250 ml) 79
Cafè sol curt o amb llet (50 ml) De 17 a 60
Llauna de beguda de gust de cola (330 ml) 33
Te (190 ml) De 36 a 42
Una tassa de xocolata desfeta, sense llet (225 ml) De 7,5 a 30

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de juny sortegem la torradora. 

Pregunta: Fas quefir a casa? Els en dónes a les criatures?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El guanyador del joc de l’amanida del mes de maig és: Júlia Humet Ribas

El pròxim sorteig el farem el 22 de juny. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona


Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert