Mil i una estratègies. Les relateu els lectors de la secció, que heu anat responent la pregunta. La Carol Giralt explica que les seves filles no suportaven els llegums, concretament les llenties. Com ho han solucionat? “Amb una amanida fresca a l’estiu, van començar a passar soles”. En canvi, “a l’hivern, va anar molt bé la barreja amb arròs”.

L’Anna Majo se’n va inventar unes quantes per fer que al seu fill, de tres anys, li agradés el tomàquet: tot per aconseguir que en mengi “ni que sigui una mica”. La primera estratègia va ser “fer-nos pesats, i per tant posar-n’hi sempre una mica de pelat i tallat en un plat”. La segona: “reforç positiu: «Si en menges una mica, per postres tindràs una sorpresa»”. La tercera: reforç negatiu: «Menja’n tres trossets, i et perdonem els altres». I l’última: “En mengem nosaltres, els pares, perquè, de fet, ens encanta”.

Quan tenen gana, és el moment

La Montserrat Puig aprofita quan tenen gana, just abans de dinar o sopar, per donar-los una mica del que no els agrada menjar. “De moment me n’he sortit amb la fruita, que ha estat la manera que en mengessin”.

L’Alba Balaguer la passa magra amb la pasta integral, que no hi ha manera que agradi als seus fills. “El gran, d’onze anys, se la menja perquè li he explicat que allibera l’energia a poc a poc, i que li anirà molt bé per jugar a tennis i poder resistir”. Amb la petita, de set anys, “deixo que s’hi posi tomàquet de pot, en comptes del natural”, perquè així s’acostuma a la textura. “El pròxim repte serà canviar-li el tomàquet”, diu l’Alba. Va seguir el mateix procés per aconseguir que mengessin arròs integral, “i ara ja ni s’adonen que no en tenim de blanc”.

Als fills de la Sandra Garcia se’ls resistia la coliflor. No agradava a cap dels tres, però des que va sentir una xerrada del cuiner anglès Jamie Oliver “la coliflor campa per casa: macarrons amb coliflor, crema de coliflor, pastís de coliflor, canelons de coliflor i bròquil”. Aconseguit.

Més estratègies: la de la Teresa Castellví. Als seus fills els encanta la pasta amb tomàquet. “Poc original, oi?”, em deia en el missatge. “Doncs el que he fet per introduir cigrons i mongeta tendra és preparar-ho igual amb salsa de tomàquet i formatge”. Primer els ho preparava amb molt de tomàquet i molt de formatge i, després, cada vegada anava racionalitzant les proporcions. “Ara ja els puc fer mongeta tendra sense salsa de tomàquet i cigrons amb poca salsa i sense formatge”. La Teresa també diu: “Els gustos purs són els que els costen més normalment, per això procuro que s’hi acostumin a poc a poc”.

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de juny sortegem la torradora. 

Pregunta: Fas quefir a casa? Els en dónes a les criatures?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El guanyador del joc de l’amanida del mes de maig és: Júlia Humet Ribas

El pròxim sorteig el farem el 22 de juny. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert