“Tenim moltes peticions per acceptar la carmanyola casolana als menjadors escolars”, assegura la Gemma Salvador, dietista de la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i justament per aquest motiu el Departament d’Educació s’està plantejant regular aquesta via nova d’alimentació escolar. Ara bé, “el dia que acceptem la carmanyola, la qualitat del menjar no serà responsabilitat nostra”, continua explicant Salvador.

Mentrestant sí que ho és i, per això, “puc assegurar que el patró del menjar escolar no té res a veure amb l’anglès”. Algun dia, de manera molt puntual i esporàdica, pot ser que un menjador d’escola ofereixi un gelat o un tros de pizza, tal com passa habitualment al de la nena anglesa Martha Payne –que ho explica al seu bloc personal Never Seconds–, però no és la norma dels menjadors catalans, que “són molt lluny gastronòmicament del nivell anglès”, diu la dietista.

“Envieu-me fotos dels plats que mengeu a l’escola”

La Martha Payne, autora del bloc Never Seconds fa una petició des del seu bloc perquè les criatures que es queden a dinar als menjadors escolars facin fotos dels plats i les enviïn a l’adreça NeverSeconds@gmail.com. Nosaltres la subratllem i us demanem també que ens en feu arribar: tgilbert@etselquemenges.cat

Hi ha nens de l’Estat espanyol que ja ho han fet, com és el cas d’en Pol Elia, que li envia una fotografia d’un plat, i que l’alumna anglesa ja ha penjat.

Des que la Martha va començar a escriure aquest bloc, a final d’abril, ha rebut 100.000 visites, i ha aconseguit que els menjadors escolars anglesos siguin tema de debat. El mateix cuiner Jamie Oliver, que ja s’ha posat en contacte amb la família de la Martha Payne, declara que els dóna suport i, al mateix temps, demana un canvi al govern anglès.

De fet, la Direcció General de Salut Pública té constància que, cada vegada més, les escoles aposten per productes locals i de temporada, i que moltes escoles comencen a prioritzar les empreses que es mouen segons aquests principis. És el cas de l’Ajuntament de Mataró, que ha aprovat una moció presentada per la CUP segons la qual “es tindrà en compte de manera determinant el fet que les empreses que optin al nou procés contractual per a la gestió de servei de cuina de les escoles bressol municipals ofereixin aliments ecològics, de temporada i de proximitat”.

El canvi dels menús escolars respecte dels últims cinc anys és molt gran. Abans, els guarniments dels plats es feien amb fregits; ara cada vegada més són de verdura fresca. La fruita també hi té una presència important, “cosa que és un avenç, perquè fa uns anys sí que hi havia algun producte de pastisseria”, afegeix la Gemma Salvador.

Tot i això, la dietista de la Generalitat és conscient que hi ha feina per fer. “Hi ha d’haver més freqüència de llegums i de peix, perquè ens consta que n’hi ha més de carn”. També cal que les escoles enumerin a les famílies tots els ingredients amb què han elaborat els plats. “Sabem que passa perquè des del 2006 que hem controlat 1.600 programacions de menús. Hi estem a sobre, perquè el departament ofereix gratuïtament la revisió de la qualitat dels menús”. Uns tècnics també inspeccionen les instal·lacions de la cuina i dels menjadors. Per tot plegat, “a Catalunya és molt poc probable que es trobi un menú com l’anglès, amb tres talls de cogombre, un tros de pa i un gelat”, conclou la Gemma Salvador.

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de maig sortegem el joc de l’amanida. 

Pregunta: Prepares berenar als teus fills? Quin?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El guanyador del conjunt d’eines de cuina de fusta del mes d’abril és: Patrícia Oliva

El pròxim sorteig el farem el 22 de maig. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert