El quefir: va bé a les criatures?

Les criatures poden prendre quefir de manera regular a partir dels sis mesos. “És cert que porta una mica d’alcohol, però en molta poca quantitat, com la que té una cervesa sense alcohol”, comenta el nutricionista Marc Vergés.
El quefir és digestiu, regula el trànsit intestinal i pot ajudar en processos d’estrenyiment i en processos diarreics, perquè és un probiòtic excel·lent que aporta flora digestiva.
Si es macera 24 hores actua com a laxant; si es macera 48 h, com a astringent.
La lactosa està força disminuïda, perquè el fong utilitza aquest sucre de la llet per poder viure i reproduir-se. “Tot i això, els més sensibles poden notar certa intolerància, fet que es veu potenciat per l’acidesa del producte”.
D’altra banda, el quefir d’aigua és el més aconsellable per a tothom. És més fàcil de conservar, no porta cap lactosa i no és àcid.
Recomanacions: s’ha d’elaborar a temperatura ambient. Si encara no en volem fer, l’hem de guardar a la nevera.
Per fer el quefir d’aigua: hem d’agafar aigua, sucre integral, una llimona i sis figues seques. Podem prescindir de l’aigua i del sucre utilitzant sucs de fruites de poma, raïm o pera, i també podem canviar les figues per dàtils o prunes –efecte més laxant– o panses. Tot depèn del gust de cadascú.

Les filles de l’Antònia Giménez eren petites. “Devien tenir vuit i sis anys, quan una dona del barri em va regalar quefir”, recorda l’Antònia. “Amb aquesta veïna ens saludàvem, parlàvem de tant en tant, i sempre m’explicava que el seu pare preparava quefir de llet, i que era tan bo”.

Un dia, la veïna va regalar a l’Antònia el fong de quefir de llet, una massa blanca, semblant a un tros de coliflor, i hi ha conviscut més de vint anys. N’ha regalat trossos a altres famílies, a amigues, a la germana, a la sogra. Tothom que el tasta en vol. “També és veritat que m’he adonat que n’hi ha que diuen que els fa mandra preparar-ne, i que prefereixen comprar-ne directament”, diu l’Antònia, que treballa a la botiga L’Espígol de Vilanova i la Geltrú.

Ella i les seves filles, de 28 i 26 anys, opten per preparar-ne a casa. “Comprem llet fresca i l’afegim al fong, al quefir, en un pot de vidre. El deixem reposar dos dies, perquè ens agrada que quedi més espès”. Passat aquest temps, el colen amb un colador de plàstic i amb l’ajut d’una cullera de fusta, i el traspassen en gots de vidre. En beuen a la nit. És com una llet espessa, com un iogurt més líquid. “De vegades hi posem una mica de sucre integral; d’altres, res més”.

La gràcia del quefir és regalar-lo, continua explicant l’Antònia. “L’altre dia, una noia em va explicar que a la seva cosina li havien detectat càncer, i que li havien recomanat que en prengués. Jo li vaig preparar uns nòduls de quefir perquè se’ls emportés”.

L’Antònia recorda quan viatjava amb les nenes petites: anaven tots junts i el quefir. “Era un membre més de la família; ens acompanyava a tot arreu, perquè ens agradava anar-nos preparant la beguda de llet al nostre gust allà on fóssim”.

Fa anys, l’Antònia també havia tingut quefir d’aigua, al qual s’havia d’afegir aigua, fruita seca (dàtils o figues), mitja llimona i sucre, i quedava com una beguda gasosa. “Era molt bo, sobretot molt gustós de prendre a l’estiu”. Potser un dia algú n’hi torna a regalar, perquè se li va trencar el pot de vidre on el guardava i ja no el va poder fer servir més.

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de juny sortegem la torradora. 

Pregunta: Fas quefir a casa? Els en dónes a les criatures?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El guanyador del joc de l’amanida del mes de maig és: Júlia Humet Ribas

El pròxim sorteig el farem el 22 de juny. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

Els grups i els tallers del Minipop

Joan Colomo, Guille Milkyway Dj Set (La casa azul), Beth, Quart Primera i Renaldo & Clara, juntament amb alguns dels discjòqueis principals com DJ Lupo (CienWatios) i David Bass es combinen amb els tallers creatius de Joan Rioné, el Gallus, Mo Espasa, Literatura Vertical, Mercedes Luiña (Nakama) i Mar Borrajo, entre d’altres.

Els guanyadors d’entrades per assistir al festival Minipop de Tarragona són:

Alba Prades: 2 entrades

Elisabeth Tort: 1 entrada

Cristina Serret: 1 entrada

Els guanyadors s’han de posar en contacte amb premsa@minipop.cat

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert