M’esperen en Jordi Puig i la Cristina Fígols, dos ambientòlegs enamorats de la terra i dels seus fruits, dues persones íntegres que practiquen els principis del medi ambient des de múltiples perspectives. Quedo gratament sorpresa de conèixer-los en ser conscient que persones com ells formen part del camí cap a un món més amable. Mentre miro l’hort i els escolto, el meu cor respira tranquil sabent que pagesos com ells m’alimenten i m’alimentaran. “Aquí som agricultors, treballem a l’hort i practiquem una manera de viure molt connectada a la terra”, afirma en Jordi mentre m’explica l’origen del projecte.
L’Espigall SCP neix al gener de 2013 per donar forma al que en Jordi feia molts anys que gestava i que surt a la llum amb la incorporació de la Cristina. En Jordi conrea hortalisses a Cal Draper des de l’any 2003. Va començar amb cent metres quadrats per testar la terra i uns mesos després, al setembre de 2003, ja es va animar a conrear-ne dos mil cinc-cents. En aquell moment ja va començar a produir hortalisses i a vendre-les en format de cistella, i és el 2005 quan les varietats locals entren a la terra de Can Draper. La Cristina n’era cistellaire i coneixia en Jordi per temes professionals. De mica en mica va anar acostant-se a l’hort, al seu ritme, a les seves feines i a aquell sentiment ancestral que estic segura que tots tenim latent. “Jo venia aquí a desfogar-me i a ajudar puntualment. Va ser quan vaig anar descobrint que tot això ho duia dintre però que mai havia tingut l’oportunitat de descobrir-ho. Es va convertir en un bon vici”, explica la Cristina amb un gran somriure.
Actualment L’Espigall és un hort viu on es conreen varietats locals d’horta i on es produeixen serveis ambientals relacionats amb la terra fèrtil, els aliments saludables, la producció agrària o l’entorn natural. “Som una empresa agrícola diversificada amb assessorament, formació i recerca”. Els coneixements tècnics i acadèmics de tots dos complementen d’una manera harmònica la feina a l’hort, mentre que la terra es converteix en un laboratori viu per nodrir la part de consultoria. Em sembla una proposta corprenedora, valenta i innovadora. Traslladar els coneixements ancestrals als horts d’avui, al mateix temps que continuen produint-ne de nous amb l’experimentació tant al camp, com a les aules o al despatx.
Som a l’estiu, i és ara quan a l’hort esclaten les varietats de tomàquet. Conreen el tomàquet cirerol, el cor de bou, el pebroter, el poma ple, el pometa, el rosa ple de l’Etern, el rosa ple, el tardà de Riells i quatre varietats més de penjar. Totes són locals originàries del Vallès i rodalia. Cadascuna és un món de matisos quan s’assaboreix, s’ensuma o es guaita. Uns tomàquets són més dolços, uns altres són més aspres, n’hi ha de carnosos i també de pell fina. Les mides també són infinites, des dels més menuts de pocs grams fins a alguns tomàquets que passen, de llarg, del mig quilo.
Als camps també s’observa un altre dels conreus estrella de L’Espigall: les mongetes. Són sembrades de finals de juliol i aniran fent el seu cicle fins a ser collides a primers de novembre, sempre en funció de la varietat. Aquest any, a Can Draper han sembrat, per menjar seques: la del genoll de Crist, la de la neu, la del Carall, la del ganxet, la del ganxet terrer, la paretana, la del pic groc, la perla de Valls, l’avellaneta rossa, la grogueta i la rènega negra; i de tendres: la del metro, la del cuc d’aspre, la lila o blau hilde, la llaminera d’aspre i de mata, la del dia i la perona de la Garriga. Tot un festival de varietats antigues! A banda d’aquests dos conreus, a L’Espigall conreen molts altres productes, cadascun amb la seva història i tots a la temporada corresponent, sense agroquímics i amb molta estima i dedicació. “Anem fent proves i aprenent, ens agrada observar i mantenir el ritme que ens marca la terra”.
Pel que fa als serveis ambientals també és molt rica la varietat de treballs que porten a terme. Per exemple, acaben de fer un estudi sobre les varietats hortícoles de mongetes del Vallès Oriental, encarregat pel Consell Comarcal del Vallès, que els ha permès fer un treball de camp detallat i recuperar una de les varietats pròpies de la comarca –la mongeta del Carall– que tot i ser una meravella gastronòmica, no és gaire comú a les taules de les cases i dels restaurants. “Una de les tasques que ens està portant més feina aquest any és la redacció d’un llibre de varietats locals que, a primers de 2015, estarà llest”, detalla en Jordi mentre fa un bon repàs de les diferents activitats que tenen en marxa o que ja han finalitzat. També han elaborat recentment una proposta de gestió dels recursos hídrics de la zona agrícola de Palou a Granollers. L’objectiu d’aquest treball és quantificar els recursos hídrics de l’àmbit des d’un punt de vista quantitatiu, però, també qualitatiu per, en un futur, desenvolupar una agricultura enfocada a alimentar els mercats de proximitat. En Jordi i la Cristina, també fan activitats divulgatives com ara tallers o xerrades. Els temes són diversos, però sempre estan relacionats amb la tasca principal de tenir cura de l’hort i produir aliments. Us recomano els cursos d’horticultura ecològica amb varietats locals.
“Volem que els clients vinguin fins aquí per no perdre el contacte amb el camp; ens agrada que ens visitin i que tinguem una estona per xerrar”
Si voleu tastar els productes de l’hort de Can Draper, cal que us feu cistellaires i aneu a cercar la comanda a l’hort. “Volem que els clients vinguin fins aquí per no perdre el contacte amb el camp; ens agrada que ens visitin i que tinguem una estona per xerrar”. A L’Espigall us donen la possibilitat de fer una comanda tancada amb el que cada setmana dóna l’hort, o bé podeu demanar a la carta el que vosaltres necessiteu. Jo us recomano que deixeu en mans dels professionals l’elecció dels productes, és la manera de menjar allò que està al punt, que es cull en el moment de màxima esplendor i maduració, i que de ben segur us deixarà un molt bon gust al paladar. “A la cistella trobaran receptes i consells per cuinar totes les verdures que els oferim. Som conscients que n’hi ha que no són gaire comuns i per això els ho posem fàcil”.
Llavors Orientals: recuperant l’essència de la terra
Des de l’any 2005 un grup de persones implicades en el conreu de varietats locals i en la producció d’aliments van començar a treballar d’una manera conjunta per recuperar el patrimoni agrari del Vallès Oriental. Va ser l’any 2010 quan es constitueix formalment l’associació Llavors Orientals, amb l’objectiu de conservar les varietats agrícoles locals de la comarca.
Formen part de l’entitat una vintena d’horts, alguns de familiars i altres de professionals. En Jordi Puig hi participa activament des dels inicis i actualment també col·labora en les accions tant d’assessorament com de divulgació. Una de les activitats més conegudes de l’associació és la Fira del Tomàquet a Santa Eulàlia de Ronçana, que aquest any va tenir lloc el passat 30 i 31 d’agost.
Al Vallès Oriental hi ha dues associacions més que treballen per posar a taula productes de la terra amb identitat, són el Convivium Slow Food Vallès Oriental, que promou aliments bons, nets i justos, i Cuina VO, un col·lectiu professional que vol donar a conèixer les particularitats de la cuina vallesana. Totes tres associacions treballen per defensar uns aliments sans, lligats a la terra i plens de vida!