Som a la Serra del Castelltallat, al Bages, i descobrirem amb en Pere Fons i en Marc Serra, productors que participen a El Rusc Que Diu Sí!, els secrets d’una carn ecològica saludable i plena de vitalitat.

Arribo a Biosca, una masia preciosa i exuberant, i el primer que m’expliquen els amfitrions és que la casa té més de mil anys. “Aquí sempre s’han fet passos endavant, el que tocava ara era la de la carn ecològica vinculada a aquest territori”, apunta en Pere.

Tant en Pere com en Marc desprenen un caràcter emprenedor. Entusiasme, estima i valentia. Coratge per liderar conjuntament un projecte de producció de carn ecològica de vedella, de gestió de pastures, d’elaboració de productes innovadors a l’obrador propi, de difusió d’una alimentació saludable i de compromís amb un territori rural que necessita com l’aigua iniciatives que li injectin esperança i futur. Les Pastures de Castelltallat són una mirada en positiu al fet que una altra pagesia és possible.

Imagineu-vos uns camps que s’amaren amb el bosc i en els quals pasturen les vaques i els vedells que en Pere i en Miquel, ramader que s’encarrega dels camps i del bestiar, cuiden cada dia a la Serra de Castelltallat. Tanqueu els ulls i veureu un tracte que en Marc defineix com a “100% a l’aire lliure i 100% natural. Són animals que tenen tot l’espai que volen, que s’alimenten del que dona la terra i que no estan sotmesos a tractaments preventius. El resultat és una carn neta amb un color intens i molt saborosa”. Les pastures són l’essència de la carn ecològica i us puc assegurar que en Pere, en Marc i en Miquel, les cuiden com si fossin el seu tresor més preuat.

Un altre dels secrets de la carn de Pastures de Castelltallat és que l’especejament, la preparació, l’elaboració i la distribució de la carn, la fa sempre en Marc. Fill de carnissers de Rubí i nouvingut al món rural per amor, és la baula que tanca el cercle, és la peça que molts altres ramaders voldrien tenir a casa. Ell s’encarrega de preparar al detall cadascuna de les comandes que arriben dels diferents Ruscs o d’altres botigues a les quals serveix. “M’agrada dir als consumidors que sóc el seu carnisser, que em tenen sempre que vulguin a la seva disposició i que preparo les comandes personalitzades. És un luxe! Com a productor m’agrada posar cara als consumidors que gaudiran de la carn. Es crea un vincle molt especial, que em motiva a fer-ho cada dia millor”, expressa content en Marc.

Venda directa a través dels Ruscs

Les Pastures de Castelltallat va començar a caminar l’any 2013. Per arribar als consumidors finals, en Marc va buscar iniciatives de venda directa que fossin fàcils i que tinguessin en compte el respecte dels productors i elaboradors locals. Va ser el març de 2017 quan en Marc descobreix El Rusc Que Diu Sí!, una plataforma que permet fer comandes en línia de productes locals i de qualitat, i que obre la porta a diferents productors del territori que en vulguin formar part i vendre els seus productes directament. “Quan els vaig conèixer em va encantar. Vam coincidir de seguida amb la manera de pensar i de treballar, el tracte és excel·lent i a nosaltres ens simplifica molt la feina de distribució. A més, el dia de repartiment és com una petita festa, et trobes la gent, pots parlar, et diuen què els va semblar l’altra setmana… Va ser una coincidència molt feliç. Estem molt contents de ser productors d’El Rusc Que Diu Sí!!”, explica en Marc.

En Marc serveix actualment a nou Ruscs catalans, fet que el motiva a innovar i a millorar el seu producte constantment. Una de les coses que més m’ha agradat del servei de Pastures de Castelltallat és la quantitat de referències diferents que ofereix, tant de talls especials de la carn com de productes elaborats. També marquen la diferencia els lots especials que preparen en funció de l’època de l’any o del que els consumidors demanin a en Marc. “Aquest estiu vaig preparar un lot en què no calgués cuinar i passar calor, unes hamburgueses per posar directament al forn. Senzill i saludable! M’agrada pensar en la gent i en el que poden necessitar a cada moment. Em considero un artesà de la carn i vull que ho notin cada vegada que reben la comanda”, diu en Marc. Si us uniu al Rusc més proper que tingueu a casa, observareu la quantitat de productes que us ofereixen, tots fets amb la vedella ecològica criada a les pastures del cor de Catalunya.

I estigueu atents perquè en Marc ja m’ha explicat que ha trobat més persones motivades per crear un Rusc i així facilitar la seva logística com a productor. “D’aquesta manera, les comandes que ara entrego a particulars com a projecte propi, es podran agrupar en un únic espai del mateix barri, gràcies a la creació d’un Rusc”, explica. Així, més persones podran gaudir de la carn ecològica que produeixen a Pastures de Castelltallat.

Poder agrupar persones que volen consumir de la mateixa manera és molt bon camí per alimentar-se de forma saludable i per donar suport a la nostra pagesia. Consumir productes del territori és un gest únic de compromís, tant per a la nostra salut com per a la del nostre entorn. Les persones que produeixen productes de qualitat a la vora de casa necessiten que els comprem els aliments a preus justos. Només d’aquesta manera tindrem un entorn endreçat, viu i lluminós. I recordeu que, menjant carn de pastura, participeu en la gestió dels nostres boscos i en la prevenció de grans incendis forestals. Es tanca el cercle. La natura és sabia, estimem-la i ens donarà fruits meravellosos!

On podeu trobar la carn de Pastures de Castelltallat, a través dels Ruscs

Trobareu la carn ecològica d’En Marc de Pastures de Castelltallat als Ruscs següents. Només cal registrar-se de manera gratuïta per fer la comanda en línia i anar-la a buscar la mateixa setmana al Rusc més proper.

A Barcelona:

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula