La història de Pirinat comença el 2005 quan l’Enric decideix engegar el seu camí com a jove pagès. Els seus pares no van continuar l’activitat agrària dels avis, i és ell, que amb l’objectiu clar de dedicar-se professionalment a la ramaderia, agafa el relleu. “Venim d’una generació perduda de pagesos; els meus pares no s’hi van dedicar, però jo sempre havia volgut tornar a fer de pagès”. Un cop acabats els estudis d’enginyer agrònom, l’Enric torna al Ripollès i comença a engreixar vedells amb un objectiu molt clar: la qualitat. Va començar venent a familiars, amics i coneguts fins que, d’una manera molt natural, va fer el pas de professionalitzar-se i de construir el seu propi obrador. Llavors incorpora al projecte el seu germà, en Raimon, diplomat en dietètica i nutrició animal, que complementa la feina ramadera de l’Enric amb un entusiasme brillant que els fa arribar on són avui.

Actualment Pirinat és un referent català pel que fa a la venda directa de carn ecològica de qualitat. Van començar a comercialitzar la seva vedella i, progressivament, han anat introduint bestiar dels ramaders de la zona, així com altres carns. Pirinat s’ha convertit en la botiga en línia de moltes famílies que no poden accedir a carn de qualitat des de la ciutat. Es pot comprar vedella, xai, pollastre, porc i ous. Tot amb el segell del CCPAE i amb la certificació de garantia que ens dóna l’Enric. “Estem innovant constantment per millorar el servei i la confiança cap als nostres clients. Invertim i creiem en el que fem”. L’acostament d’aquesta carn a la població catalana es basa en un compromís amb la qualitat del producte, amb el respecte per l’entorn i amb el distintiu de fer les coses des del cor.

“Venim d’una generació perduda de pagesos; els meus pares no s’hi van dedicar, però jo sempre havia volgut tornar a fer de pagès”

La trajectòria de l’Enric és admirable. Fins a la data d’avui ha incorporat al projecte set persones que treballen dia a dia per fer-lo visible i perquè arribi al màxim de clients possible. Serveixen directament a les cases particulars a tot Catalunya, també estan fent molt bona feina en menjadors escolars que valoren l’alimentació ecològica i, cada vegada més, s’acosten a altres tipus de clients, com ara els restaurants. “Volem arribar a tothom, volem créixer per poder oferir un producte bo per a tots els públics, no volem que el menjar ecològic sigui cosa d’uns quants”.

El futur de Pirinat és encoratjador. L’empenta de la joventut del seu equip fa que contínuament estiguin innovant i invertint en el projecte per millorar-lo i fer-lo créixer des del convenciment. Són un exemple clar de nova pagesia, de cura per la feina ramadera, de vincle amb qui ha de menjar els aliments i de compromís amb el territori on són. Tots aquests elements situen Pirinat en un camí engrescador cap al futur. “És molt sacrificat, però tenim l’energia de la joventut que ens permet dedicar-nos al que ens agrada”.

Si els voleu conèixer consulteu el seu web, truqueu-los o aneu-los a veure. Us serviran arreu del territori català i us oferiran un tracte personalitzat que us farà sentir en família. Parleu amb l’Enric o amb en Raimon, i us explicaran de primera mà tot el que poden fer per millorar la vostra alimentació!

Per a més informaciówww.pirinat.cat

Al gust del consumidor

L’Enric ens ho deixa ben clar: treballar per donar als clients el que necessiten en cada moment. Pirinat fa un esforç d’acostament a la població, tant des de la manera com tenen d’organitzar les comandes com amb els serveis complementaris que ofereixen.

L’última novetat de Pirinat ha estat la incorporació d’un sistema digital per gestionar les comandes. El formulari que omple el consumidor des del web arriba directament a una pantalla tàctil a l’obrador. D’aquesta manera, la persona que fa la comanda pot demanar al detall el que vol cada setmana, el tipus d’envasament, la quantitat, etc.

A més del tracte personalitzat, des de Pirinat es fa una tasca pedagògica de gran valor. Per exemple, conviden cuiners a l’obrador perquè coneguin bé totes les parts de la vedella, obren les portes de la granja perquè les famílies la visitin o fan xerrades a les escoles per explicar la tasca pagesa. Totes aquestes accions mantenen un vincle molt especial amb qui produeix l’aliment i qui el consumeix.

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula