Arribem a Pla de Munt i ens esperen en Miquel, la Sílvia, la seva parella, i la Martina, la filla petita de quatre germans. En Miquel és fill de pagesia tradicional, el seu pare i els seus avis ja es dedicaven al conreu d’horta al Maresme, i ell des de ben jovenet que continua el camí de casa. Va estudiar enginyeria agrònoma i va seguir els consells de la família i del que va aprendre a l’institut per tal de produir molta quantitat per obtenir el màxim de benefici possible. “T’ensenyen a fer grans produccions i a portar-les a Mercabarna, a sembrar en hidropònic i a emprar tot de productes químics: un desastre!”. La Sílvia ens explica que és a partir de ser pares quan tots dos s’interessen cada vegada més per millorar la seva salut i per donar una vida íntegra als seus fills. “Vam començar a fer un hort ecològic per a nosaltres i ja vam veure que no tenia sentit produir a gran escala malament i a casa nostra bé; va ser llavors quan vam decidir que l’ecològic havia de ser per a tothom”.

A Pla de Munt conreen més de cinc hectàrees d’horta, gairebé una de les quals és sota cobert en un hivernacle. Aquesta extensió era la que els permetia dedicar-se al cultiu industrial i conrear grans quantitats d’un mateix producte per vendre posteriorment a la gran distribució. En el moment que decideixen fer el canvi, l’any 2006, i dedicar-se al conreu ecològic, es troben amb tota una sèrie de reptes que els fan complex el traspàs, com per exemple l’empobriment de la terra o les dificultats de comercialitzar els primers anys. “No hi havia referents de la nostra dimensió a Catalunya de qui poguéssim aprendre; els pagesos que coneixíem eren molt més petits i no necessitaven conrear tanta terra”. En Miquel i la Sílvia ens expliquen que es van dedicar en cos i ànima a fer el canvi i a seguir el que el cor els transmetia. Volien que els seus fills creixessin en un entorn sa i viu, i que les persones que mengessin els seus aliments sentissin un trosset de la natura en cada àpat. Tota aquesta energia es va transformar en voluntat de canvi i és la que els feia llevar cada matí per trobar respostes a les preguntes que es feien reiteradament. Va ser en Santi Soto del Vergel de les Hadas qui els va esperonar i acompanyar per tornar a donar vida a la terra, per recuperar cultius perduts i llavors de diferents varietats i per confiar en què una agricultura nova és possible.”Vam tenir sort de contactar amb en Santi, amb ell vam aprendre moltes coses que ens van obrir els ulls”.

“El nostre despertar va venir a través dels fills; jo crec que a moltes mares i pares els neix aquest instint de donar el millor als més petits”

Avui Pla de Munt és molt més que una finca agrària, és un projecte de vida i de respecte per a les properes generacions. La conversa amb en Miquel i la Sílvia és un cant a l’esperança i és una aposta clara per contribuir d’una manera directa a deixar el món millor del que l’hem trobat. Només cal passejar-se pels camps per entendre l’harmonia que respira el seu treball. Els colors estan en consonància amb les formes, i cada racó per on passem manté un tarannà únic que fa del passeig un plaer enorme. Hi ha un espai per seure, un altre perquè els infants juguin, un sorral per als més petits, i fins i tot, trobem un camp de futbol amb gespa natural.

La comercialització la fan directament a les persones que consumeixen els seus productes. Els primers anys venien un 80% a la gran distribució ecològica i un 20% directament; ens expliquen que ara ja han invertit els percentatges i que gairebé tot ho venen a través de cistelles a domicili o bé a l’agrobotiga que tenen a la finca. “L’agrobotiga té molt èxit perquè la gent ve aquí i pot triar el que vol, saben que és fresc i que està conreat aquí mateix”. De fet s’ha convertit en una botiga de queviures ecològica on es pot comprar gairebé de tot; és un espai ideal per trobar menjar saludable envasat i tots els productes frescos de la mateixa horta o de productors ecològics propers i de confiança.

A Pla de Munt són molt optimistes, la mirada amb què visualitzen el futur la Sílvia i en Miquel és plena de respostes a molts dels neguits que emanen de la societat actual. Ells estan convençuts que cal treballar des de cada un per transformar la realitat present i millorar les condicions futures. Els agradaria que cada vegada hi hagués més pagesos i pageses ecològiques i moltes més persones que hi tinguessin accés. “El nostre despertar va venir a través dels fills; jo crec que a moltes mares i pares els neix aquest instint de donar el millor als més petits”. Aquesta voluntat és la que mou moltes famílies a canviar i a menjar millor, a dedicar més temps a cercar els aliments quotidians més saludables i a ser més conscients de la importància de cuidar cadascun dels àpats que es fan cada dia, tant a casa com a l’escola o als restaurants.

Us recomano efusivament que feu una visita a Pla de Munt per conèixer l’espai exterior, l’agrobotiga i sobretot a la família responsable de tantes meravelles. Podeu escriure un correu a info@hortaplademunt.cat o bé trucar a 677 44 51 88.

Per a més informació: www.hortaplademunt.cat

 

L’horta i la cultura, de bracet per ser feliços

Un dels trets de la nova pagesia és l’obertura dels seus espais de conreu i vida, per tal que les persones que consumeixen els seus productes puguin conèixer de més a prop com funciona una explotació agrària ecològica.

A Pla de Munt ho tenen molt clar i programen activitats com tallers de cuina o espectacles infantils. L’últim que van fer va ser “L’horta i la cultura” del pallasso i actor Claret Papiol, una proposta divertida i engrescadora per gaudir del matí del dissabte mentre les famílies fan la compra ecològica setmanal.

La implicació en una alimentació saludable ha d’anar acompanyada de bon humor i de propostes engrescadores com les que trobareu a Pla de Munt. Cada vegada es fa més evident la necessitat de compaginar el compromís amb el gaudi, i de participar de les propostes col·lectives que es generen en els espais de producció agroecològica.

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula